PAKT CZAROWNIC XIX zapraszamy!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 03, 2010 19:39 Re: PAKT CZAROWNIC XIX zapraszamy!

Mniam... Uwielbiam pierniki :1luvu: .
ObrazekObrazekObrazek

skwareek

Od: Pon maja 03, 2010 12:42

Post » Pt gru 03, 2010 19:44 Re: PAKT CZAROWNIC XIX zapraszamy!

Ja moje co roku piekę i co roku przeklinam, że to już ostatni raz! Mam taki ciężki przepis, dwa dni ciasto się macha (ale wychodzą pyszniuteńkie mniam...). Wychodzi mi z niego kilkaset pierników ale mam nimi kogo obdzielać więc... :wink: No i jaką mamy frajdę z dziewczynkami ozdabiając je wieczorami :mrgreen:

Asia_Siunia

Od: Czw mar 05, 2009 15:18

Post » Pt gru 03, 2010 19:47 Re: PAKT CZAROWNIC XIX zapraszamy!

Podasz ten przepis? Właśnie szukam dobrego przepisu na pierniki, a skoro Twój taki dobry, to się podziel :wink: Prooooszę :roll:

mmk

Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Pt gru 03, 2010 19:54 Re: PAKT CZAROWNIC XIX zapraszamy!

Ja też prooooooszę...
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Pt gru 03, 2010 20:03 Re: PAKT CZAROWNIC XIX zapraszamy!

8O
Weszłam przed chwilą do łazienki, a tam żwirek rozsypany po całej łazience, torba ze żwirkiem na samym środku i wychodzi z niej Tygrys, a Luna stoi i się patrzy :lol:

MissTake2

Od: Pt lis 19, 2010 13:50

Post » Pt gru 03, 2010 20:04 Re: PAKT CZAROWNIC XIX zapraszamy!

ja zrobiłam z nowego przepisu bo chciałam miętkie..
http://mojewypieki.blox.pl/2010/12/Baka ... iczki.html

ale nie wyszły mi takie puchate..
Filuś ['] - moje Serce..
Obrazek

dolabra

Od: Pt wrz 04, 2009 20:13

Post » Pt gru 03, 2010 20:10 Re: PAKT CZAROWNIC XIX zapraszamy!

Jakby sie Wam chciało słuchać, to opowiem historyjke o pieku :mrgreen:
Kolega mojej cór ma haskie 3 szt. ale takie extra, co w zawodach biorą udział. On kupuje więcej karmy na raz i na strychu trzyma. Razu pewnego idzie na górę po schodach i sobie myśli co tak ciągnie z góry, pewnie drzwi nie domknięte Wchodzi na strych i widzi, że pies opi...ł pół wora karmy i leży jak długi z jęzorem na brodzie, ledwo dyszy. Ani z psem do weta, bo duży i ze strychu nie ma go jak ściągną, a sam o własnych siłach nie mógł iść taki obżarty był. A ZA TRZY DNI ZAWODY :mrgreen: Wet przyjechał , dal mu zastrzyk, ale pies ze strychu nie zlezie, za nic się nie ruszy. Wypił ół wiadra wody, karma napęczniała - koniec. Do drugiego dnia na tym strychu wegetował, zanim zlazł, a on opowiadał, że jak poszedł (pies) na pole i się zes...ł to to na łopatę ciężko było nabrać. Na zawody pojechali, tytuł zdobyli, ale karma od tego czasu pod kluczem :mrgreen:

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Pt gru 03, 2010 20:29 Re: PAKT CZAROWNIC XIX zapraszamy!

Moje pierniczki nie są "puchate". Ja wałkuję ciasto jak pergamin i robię pierniczki jak najcieńsze. Są potem takie pyszne i kruche.

PIERNICZKI

1kg mąki
1 kostka margaryny do pieczenia
4 całe jajka
40 dag cukru
25 dag miodu (5kopiastych łyżek stołowych)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka sody
2 paczki przyprawy do pierników
5-6 łyżek kakao

połowę cukru upalić na patelni i rozprowadzić w 1/2 szklanki ciepłej wody. Resztę cukru, miód, margarynę zagotować w osobnym garnku i wlać tam cukier z wodą z patelni. W gorącą masę wsypać mąkę i przyprawy, dobrze wyrobić (ciutkę maki zostawić do wyrobienia). W przestudzone ciasto wbijać po kolei jajka, na końcu proszek i sodę, wyrobić (można tą drewnianą pałką) do pęcherzyków. kiedy ciasto ostygnie, wyrobić z resztą mąki. pozostawić cisto do drugiego dnia i piec.

Przepis z którego korzysta moja psiapsiółka
Szwedzkie Pierniki "PEPPARKATOR"

350 g masła lub margaryny
400 g cukru
0,3 l miodu
1,5 łyżki stołowej imbiru
1,5 łyżki stołowej cynamonu
1 łyżka goździków
wymieszać

ubić 0,3 l śmietany kremówki i powoli dodawać rozpuścić 1 łyżkę proszku do pieczenia w niewielkiej ilości wody i dodać do ciasta stopniowo dodawać 1,5 kg mąki tak by ciasto nabrało stałej konsystencji zawinąć w folie i odłożyć do lodówki następnego dnia rozwałkować, wycinać kształty

piec w nagrzanym do 175 st. piekarniku 10-15 min lub aż się zrumienią

porcja na ok 500 ciastek

można dla urozmaicenia dodać siekanych migdałów, skórki pomarańczowej czy po upieczeniu lukrować

jasdor 8O niezły łakomczuch

Ja za to dziś (o naiwna) szłam sobie z małą i nagle zobaczyłyśmy młodego kotka. Szedł do nas przeraźliwie miauczał. To sobie kucnęłyśmy, wkoło mała pustelnia, pogłaskałyśmy. Kot walił ósemki, traktorzył, barankował. taki słodki pingwinek. Rozejrzałam się wokół. Zero ludzi. Najbliższy dom jakieś 200m. Szkoda nam się kota zrobiło bo zimno i pomyślałam, ze to z tego domu. Wzięłam go pod pachę i wrzuciłam go za bramkę. poleciał pod drzwi z antenką do góry. nagle drzwi sie otwierają i jakiś chłop na mnie z ryjem dosłownie co ja mu cudzego kota podrzucam!!! No to kotka zawołałam, wytłumaczyłam, pan trzasnął drzwiami. Więc kota znów pod pachę i idziemy w przeciwnym kierunku w stronę naszego domu...Po drodze mijamy Panią - żonę owego krzykacza. No i ta na mnie spojrzała, na kota i larum takie urządziło, że czemu cudze koty "KRADNĘ". Oczy to ja miałam większe niż 5zł. Wytłumaczyłam co i jak. Pani się głupio zrobiło, przeprosiła i wyjaśniła, ze mąż tego kotka nie lubi...Powiedziałam, ze w razie co to mieszkam tam i tam i można mi go przynieść a nie w mróz wywalać na ulicę a z ludzi idiotów robić...

Ostatnio edytowano Pt gru 03, 2010 20:41 przez Asia_Siunia, łącznie edytowano 6 razy

Asia_Siunia

Od: Czw mar 05, 2009 15:18

Post » Pt gru 03, 2010 20:33 Re: PAKT CZAROWNIC XIX zapraszamy!

jasdor pisze:Jakby sie Wam chciało słuchać, to opowiem historyjke o pieku :mrgreen:
Kolega mojej cór ma haskie 3 szt. ale takie extra, co w zawodach biorą udział. On kupuje więcej karmy na raz i na strychu trzyma. Razu pewnego idzie na górę po schodach i sobie myśli co tak ciągnie z góry, pewnie drzwi nie domknięte Wchodzi na strych i widzi, że pies opi...ł pół wora karmy i leży jak długi z jęzorem na brodzie, ledwo dyszy. Ani z psem do weta, bo duży i ze strychu nie ma go jak ściągną, a sam o własnych siłach nie mógł iść taki obżarty był. A ZA TRZY DNI ZAWODY :mrgreen: Wet przyjechał , dal mu zastrzyk, ale pies ze strychu nie zlezie, za nic się nie ruszy. Wypił ół wiadra wody, karma napęczniała - koniec. Do drugiego dnia na tym strychu wegetował, zanim zlazł, a on opowiadał, że jak poszedł (pies) na pole i się zes...ł to to na łopatę ciężko było nabrać. Na zawody pojechali, tytuł zdobyli, ale karma od tego czasu pod kluczem :mrgreen:

Nie dziwie sie ze facet nie mogl na lopate nabrac. Po takiej wyzerce :ryk: :ryk: .
ObrazekObrazekObrazek

skwareek

Od: Pon maja 03, 2010 12:42

Post » Pt gru 03, 2010 22:00 Re: PAKT CZAROWNIC XIX zapraszamy!

Basica pisze:
Etiopia pisze:
MissTake2 pisze:A wie ktoś, gdzie takie sterylki robią w Krakowie? Lunę to czeka za kilka miesięcy :wink:

Boczne cięcie jak się wie że wet to nie partacz.....
małe cięcie niesie za sobą ryzyko że wet coś zostawi a potem to nieciekawie może być ....

Moja Tequila miała pecha wet spartolił sterylizacje i jej ratowanie kosztowała do tej pory 2,700 złotych......

tak że szczerzonego Pan Bóg szczerze...

ja mam sprawdzoną lecznicę, która takie sterylki robi już od kilku lat i jak dotąd nie miałam nigdy żadnej reklamacji, a odsyłam tam większość bezdomniaczków, dziewczyny codziennie tną 2-3 kocice, to mają już ruchy wyrobione. Nigdy nie dałabym kotki do niesprawdzonego lekarza...wiem na kimś muszą nabrać wprawy, ale napewno nie na moich podopiecznych, u nas już druga lecznica przygotowuje sie do takich sterylek :kotek:

Tia moja Tequilę robił wet sprawdzony z polecenia co dużo sterylek robi........
I co ?
Zostawiony jajnik przyrośnięte jelita do żołądka i do kreski oraz do otrzewnej . Zaburzenia wchłaniania i PNN....

Nie mam kasy na prawnika bo inaczej dupek by beknął.....
IT'S OVER

Etiopia

Od: Pt gru 09, 2005 11:26

Post » Pt gru 03, 2010 22:04 Re: PAKT CZAROWNIC XIX zapraszamy!

Aż strach sterylkę robić :|
A spotkał się ktoś z taką sytuacją, że kotka po sterylce miała depresje? Znajomej kotka podobno tak miała okresowo 8O Ma to jakiś związek?

MissTake2

Od: Pt lis 19, 2010 13:50

Post » Pt gru 03, 2010 23:22 Re: PAKT CZAROWNIC XIX zapraszamy!

MissTake2 pisze:Aż strach sterylkę robić :|
A spotkał się ktoś z taką sytuacją, że kotka po sterylce miała depresje? Znajomej kotka podobno tak miała okresowo 8O Ma to jakiś związek?

Trzeba weta dobrze wybrać i będzie oki.
Najlepiej by był specjalistą od położnictwa.

Jeżeli kiedyś będę jeszcze miała kota ( choć szczerze mówiąc na ten moment się wyleczyłam z brania jakichkolwiek zwierząt.) to na pewno będzie wysterylizowany / wykastrowany ....
Zaufany sprawdzony wet i będzie oki...

Idę z Dziunią dam jej kolacje i do łóżka ....

Pa Pa Wszystkim

U nas znowu duży krok w tył wstała rano cała mokra :cry: A już tydzień był suchy Echhhh
IT'S OVER

Etiopia

Od: Pt gru 09, 2005 11:26

Post » Sob gru 04, 2010 9:16 Re: PAKT CZAROWNIC XIX zapraszamy!

2 dni jazdy do pracy i z powrotem - 80km każdego dnia przetrwałam. Największa prędkość 40km/h. Dzisiaj w domu, zapowiedziałam domownikom, że nie wychodzę, jak nie zrobią zakupów to trudno, najwyżej schudniemy. W przyszłym tygodniu czeka mnie wyjazd do Niemiec, 1000km w jedną stronę, na samą myśl robi mi się niedobrze. Marzę by jesień wróciła.
W domu na szczęście ciepło, dwa futra przewalają się z kąta w kąt, jedno futro się przetacza.

Bolkowa

Od: Pon gru 03, 2007 20:29

Post » Sob gru 04, 2010 9:49 Re: PAKT CZAROWNIC XIX zapraszamy!

A ja zostałam upoważniona do podziękowań w imieniu Kotki Dorotki za kciuki, wsparcie i wszystkie ciepłe myśli :1luvu: Dorotka czuje się już lepiej i wraca jutro do siebie - obiecała, że zaraz po wymizianiu Miałki pojawi się na miau :)
A na dowód, że czuje się już lepiej zdradzę, że przekazała mi też mizianki dla Rudusia i buziaki dla S. :mrgreen:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Sob gru 04, 2010 9:52 Re: PAKT CZAROWNIC XIX zapraszamy!

shira3 pisze:A ja zostałam upoważniona do podziękowań w imieniu Kotki Dorotki za kciuki, wsparcie i wszystkie ciepłe myśli :1luvu: Dorotka czuje się już lepiej i wraca jutro do siebie - obiecała, że zaraz po wymizianiu Miałki pojawi się na miau :)
A na dowód, że czuje się już lepiej zdradzę, że przekazała mi też mizianki dla Rudusia i buziaki dla S. :mrgreen:

Dorotko, czekamy :1luvu:

Bolkowa

Od: Pon gru 03, 2007 20:29

[poprzednia][następna]