TYMCZASY U JOPOP VII - wieczny OIOM :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 23, 2015 0:00 Re: TYMCZASY U JOPOP VII-30 kociąt i PP. Poprzyj nas w KRAKV

Z dobrych wieści - Drzewne czują się juz dobrze. Przede wszystkim - sa śmiertelnie głodne ;) tak, że mi palce pogryzły przy zakładaniu kroplówek ;)
Dzisiejsze próby z conwem dały efekty niezłe, był tylko jeden rzyg - ale jadły w takim tempie, że ja chyba tez bym sie porzygała...
Zobaczymy jak rano, ale mam nadzieję jutro zakończyć tryb OIOM. Tzn. właściwie dzisiaj.
Obrazek

jopop

Od: Pt maja 20, 2005 20:05

Post » Wto cze 23, 2015 5:15 Re: TYMCZASY U JOPOP VII-30 kociąt i PP. Poprzyj nas w KRAKV

Dobre wiadomości cieszą! Może to koniec epidemii? :D

Biedny Parmezan...

lilianaj

Od: Sob kwi 26, 2014 19:14

Post » Wto cze 23, 2015 7:14 Re: TYMCZASY U JOPOP VII-30 kociąt i PP. Poprzyj nas w KRAKV

No mam nadzieję że już więcej zachorowań nie będzie :roll: Choć w sumie zostały 2 mioty (Sówki i Turki), gdzie było tylko lekkie sranie, a i to nie u wszystkich. Więc potencjalnie te dwa mioty jeszcze mi mogą psikusa spłatać. Ale może nie.

Parmezan tak jak wczoraj.
Obrazek

jopop

Post » Wto cze 23, 2015 8:07 Re: TYMCZASY U JOPOP VII-30 kociąt i PP. Poprzyj nas w KRAKV

Parmezan trzymaj się :!: :!: :!: :ok:

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40

Post » Wto cze 23, 2015 8:38 Re: TYMCZASY U JOPOP VII-30 kociąt i PP. Poprzyj nas w KRAKV

Zostałam rozczulona.
Poranny gość przyniósł mi śniadanie własnej produkcji:):):)
Wprawdzie Ania zeżarła połowę, ale i tak jest mi bardzo przyjemnie :):):)

DZIĘKUJĘ!
Obrazek

jopop

Post » Wto cze 23, 2015 11:58 Re: TYMCZASY U JOPOP VII-30 kociąt i PP. Poprzyj nas w KRAKV

Widzę, że zapomniałam wywalić z pierwszego postu Lirykę. Ciekawe że Nadzorca która zwykle czuwa nad aktualnością wszystkiego mnie o to do tej pory nie zmolestowała ;)

Z tego samego miejsca trafiły do nas jeszcze 2 koteczki - Gothica i Liryka. Są wysterylizowane i zaszczepione. Obie są mniej więcej 1-2 letnie, pewnie z lata 2013.
Liryka - przepięknie mrucząca, coraz lepiej odnajduje się w nowych warunkach (na początku była trochę wycofana). Ma kompletnie inne futro niż reszta kotów z tego miejsca, takie jakby bardziej kocięce. Może musi się jeszcze odpaść...
Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano Wto cze 30, 2015 14:18 przez jopop, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

jopop

Post » Wto cze 23, 2015 12:10 Re: TYMCZASY U JOPOP VII-30 kociąt i PP. Poprzyj nas w KRAKV

Paczyła, kiedy to zauważysz :mrgreen:

Apsa

Od: Wto mar 11, 2008 12:20

Post » Wto cze 23, 2015 12:29 Re: TYMCZASY U JOPOP VII-30 kociąt i PP. Poprzyj nas w KRAKV

To trzeba przyznać ze cierpliwie paczyła ;)
Obrazek

jopop

Post » Wto cze 23, 2015 12:46 Re: TYMCZASY U JOPOP VII-30 kociąt i PP. Poprzyj nas w KRAKV

jopop pisze:To trzeba przyznać ze cierpliwie paczyła ;)

bo to Dobry Człowiek jest :D
wbrew pozorom :mrgreen: :lol:
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Wto cze 23, 2015 13:17 Re: TYMCZASY U JOPOP VII-30 kociąt i PP. Poprzyj nas w KRAKV

Podrzucie mi link do strony z głosowaniem, to może się uda maluchom coś zdobyć w Krakvecie.
"Nie nowina, że głupi mądrego przegadał; Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał, tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł; Na koniec, rzekł mądry, by nie być w odpowiedzi dłużny:
Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz próżny."
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Od: Sob lip 07, 2007 21:16

Post » Wto cze 23, 2015 13:20 Re: TYMCZASY U JOPOP VII-30 kociąt i PP. Poprzyj nas w KRAKV

A nieco bardziej obszerna instrukcja:

Procedura głosowania:
1. Zarejestruj się na forum http://www.krakvet.pl/forum/index.php
2. Napisz dowolny post, np. tu: http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=14611
3. W wątku http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=18610 zagłosuj na Fundację JOKOT.

Przy głosowaniu zostaniesz poproszony o nr telefonu - służy tylko do weryfikacji głosu (przychodzi SMS z kodem). Sprawdziliśmy już wielokrotnie, że nie przychodzą potem żadne reklamy, bez obaw!
Obrazek

jopop

Post » Wto cze 23, 2015 13:32 Re: TYMCZASY U JOPOP VII-30 kociąt i PP. Poprzyj nas w KRAKV

dzięki, 346 głos.
"Nie nowina, że głupi mądrego przegadał; Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał, tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł; Na koniec, rzekł mądry, by nie być w odpowiedzi dłużny:
Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz próżny."
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Od: Sob lip 07, 2007 21:16

Post » Wto cze 23, 2015 13:32 Re: TYMCZASY U JOPOP VII-30 kociąt i PP. Poprzyj nas w KRAKV

dziękuję :)
Obrazek

jopop

Post » Wto cze 23, 2015 14:09 Re: TYMCZASY U JOPOP VII-30 kociąt i PP. Poprzyj nas w KRAKV

Chyba mogę już z wolna podsumować tą edycję panleukopenii, choć oczywiście teoretycznie jeszcze może się coś dziać.

Zachorowało:
- 1 kotka dorosła, FIV plus, po sterylce. Być może to ona w ogóle przyniosła zarazę. Jedyny objaw przed śmiercią - jedna rzadka i charakterystycznie śmierdząca kupa, to mogła być postać nadostra. Albo coś kompletnie innego (test był ujemny, ale przy postaci nadostrej to o niczym nie świadczy). W każdym razie dwa dni później zaczęły chorować kociaki - i już tu testy dały jasność. Zapach i kolor kup zresztą też.
- 17 kociąt miało POWAŻNE objawy: wymioty, biegunka, utrata masy, u dwóch poważne objawy neurologiczne prawdopodobnie na tle zaburzeń elektrolitów. Spośród nich tylko 2 były wcześniej szczepione, reszta była na to za mała
- 10 kociąt miało LEKKIE objawy: rozwolnienie, słabsze samopoczucie. Spośród nich 6 było szczepionych, ale tuż przed wybuchem epidemii.
- 3 kociaki nie miały objawów, w momencie wybuchu epidemii nie znajdowały się w kociarni, były też zaszczepione. W ich miocie zachorowała lekko jedna kotka. Zaszczepione tuż przed wybuchem epidemii.
- 4 kotki-matki - wszystkie miały mniejsze lub większe sranie. Nie były szczepione.

Leczenie:
1. wszystkie kociaki i kocice dostały pierwszego dnia CANGLOB P, w dawce 0,6 ml/kg. Nie powtarzane w następnych dniach ze względu na ryzyko wstrząsu.
2. te z poważnymi objawami:
- wenflony
- zero jedzenia do ustania biegunki/wymiotów
- nawadnianie i odżywianie dożylne, 5-6 razy na dobę (PWE, glukoza, duphalite, lipidy)
- biodacyna dożylnie 2x dz
- cobactan
- cerenia przeciwwymiotnie
- enterogelan do wody
- conwalescence i enterogelan jako pierwsze jedzenie
- purina fortiflora do jedzenia po ustaniu ostrych objawów
3. Te z lekkimi objawami:
- cobactan
- enterogelan do wody
- purina fortiflora do jedzenia

Efekt: na 30 kociaków które miały kontakt z chorobą (w tym 27 chorujących) - WSZYSTKIE PRZEŻYŁY.
Za kluczowe uważam tu:
- szybka diagnoza
- szybkie podanie surowicy
- bardzo częste nawadnianie i odżywianie dożylne
- całkowite odstawienie jedzenia w ostrej fazie choroby
- mocny antybiotyk dożylny w ostrej fazie choroby

NIE ZACHOROWAŁ ŻADEN DOROSŁY SZCZEPIONY KOT, a większość kociąt zaszczepionych choćby na kilka dni przed wybuchem epidemii - nie zachorowała lub miała tylko lekkie objawy. Przypominam więc: SZCZEPIĆ!!!

Ogromne podziękowania dla lekarzy weterynarii z BOLIŁAPKI za prowadzenie leczenia oraz dla lekarzy i techników z VETKI za dzielne zakładanie kolejnych wenflonów kociakom ważącym niekiedy po 300g.

Dziękuję również za wsparcie moralne, organizacyjne, rzeczowe, finansowe - i wszelkie inne ;)

I mojemu Mężowi: że przy mnie trwa w tym szaleństwie.
Obrazek

jopop

[poprzednia][następna]