SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 07, 2014 13:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Wieprzowiny kotom się nie daje tylko z jednego względu - wirus ajuszkiego. Ta sklepowa nie jest pod jego kątem badana, bo nie atakuje on ludzi, a tylko i wyłącznie świnie i koty. Tyle, że ginie w temperaturze 130st. (zwykłe gotowanie to mało, ale para pod ciśnieniem wystarcza), a do tego raczej jeśli jest z przeznaczeniem dla kotów, to jest badane mięso (zresztą większość farm jest od niego wolna, bo wybija świnie w tempie kosmicznym, więc największe zagrożenie generują tusze pochodzące z przekrętów - np. sprzedawanie padliny na mięso jak to nie tak dawno było z wołowiną).

Generalnie skład i analiza są analogiczne do tego kurczakowego (tu jest minimalnie więcej węglowodanów wg analizy, a mniej białka i tłuszczu, ale to -2%B i -1%T) - z tym, że tutaj zamiast drobiu masz wołowinę i wieprzowinę. Jeśli kotom smakuje, to im dawaj ;-) wyjdzie podobnie jak przy dawaniu tego kurczakowego orijena.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pon kwi 07, 2014 13:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Zooplus wypuścił jeszcze kociego Purizona ;)

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... urizon_kot
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pon kwi 07, 2014 14:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

A znacie jakas karme z dzika lub krolika sucha bez dodatku innego miesa oprocz troveta veter?
Kotka Milka

Post » Pon kwi 07, 2014 14:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

wistra pisze:Zooplus wypuścił jeszcze kociego Purizona ;)

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... urizon_kot

Pisałam wczoraj do Dagnes, żeby jej się przyjrzała, bo ja o suchych karmach w zaletach umiem napisać tylko "brak" :evil: ale wygląda mi tak z grubsza na coś pomiędzy orijenem a acaną, ale bliżej do acany.
...

czarnekoty123

Post » Pon kwi 07, 2014 14:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Ja mam pytanie z trochę innej beczki. Otóż kilkukrotnie już natrafiłam na tym forum i na BŚ na informację o tym, że kot nie powinien jeść mokrej karmy zaraz po suchej, bo są one inaczej trawione. Czy mogłabym poprosić o nieco więcej szczegółów na ten temat? Moja kicia na razie je suche PoN i mokrą Animondę Carny oraz Miamor Milde Mahlzeit, daję jej rano i wieczorem mokre, a na czas gdy jestem w pracy i na noc dostaje suche. Odkąd przeczytałam o tym różnym trawieniu boję się jej dać mokre jeśli np. zobaczę że je rano suche zanim zdążę wstać... ile czasu powinno upłynąć między jednym a drugim? Gdzieś chyba czytałam, że około 8h, no ale to by oznaczało, że jeśli chcę dawać mokre, to musiałabym najpierw kota głodzić przez 8h :( Jak inaczej można do tego podejść? Jedyne, co mi przyszło do głowy, to karmić tylko mokrym (btw. tak, zamierzam przejść na barf'a, ale jeszcze nie teraz, dopiero zaczęłam zdobywać wiedzę), ale przecież mokrej karmy nie mogę zostawić kotu na ten czas gdy jestem w pracy, bo mokre nie powinno za długo być w temperaturze pokojowej... prawda? :?

saphirith1987

Od: Śro sty 01, 2014 14:37

Post » Pon kwi 07, 2014 14:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

gpolomska pisze:Wieprzowiny kotom się nie daje tylko z jednego względu - wirus ajuszkiego. Ta sklepowa nie jest pod jego kątem badana, bo nie atakuje on ludzi, a tylko i wyłącznie świnie i koty. Tyle, że ginie w temperaturze 130st. (zwykłe gotowanie to mało, ale para pod ciśnieniem wystarcza), a do tego raczej jeśli jest z przeznaczeniem dla kotów, to jest badane mięso (zresztą większość farm jest od niego wolna, bo wybija świnie w tempie kosmicznym, więc największe zagrożenie generują tusze pochodzące z przekrętów - np. sprzedawanie padliny na mięso jak to nie tak dawno było z wołowiną).

Niezupełnie dlatego.
Polska od kilku lat (dokładnie - od 2008 roku) prowadzi program zwalczania choroby Aujeszky'ego u świń i część regionów jest już uznana za wolne od tego patogenu a pozostałe - prowadzą odpowiednie działania.
http://www.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=4611

Poza tym duża część wieprzowiny trafia na nasz rynek z Niemiec, gdzie dawno uporano się z tym wirusem.
Żaden ze znajomych mi wetów nie spotkał się "w praktyce" z objawami tej choroby u domowego pupila.
Może też i dlatego, że u świń rzadko dochodzi do wiremii więc wirus nie tak łatwo przenika do mięśni ("rezerwuarem" wirusa są "podroby": krtań, płuca oraz mózg - a te są raczej rzadko podawane do jedzenia na surowo....).
Nie jest to niemożliwe ale większość zakażeń psów czy kotów następuje drogą kropelkową, u zwierząt które np. na wsi mieszkają w pobliżu świń (tak wynika z badań).

Natomiast w niektórych sytuacjach istotny może być fakt, że mięso wieprzowe jest bardziej tłuste ale przy tym zawiera więcej niż inne gatunki witaminy B1.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon kwi 07, 2014 15:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

saphirith1987 pisze:Ja mam pytanie z trochę innej beczki.

Na śniadanie zaraz po wstaniu mokre, a przed wyjściem do pracy - porcja suchego. Po przyjściu suche schować suche jeśli jakieś zostało, a na dobranoc porcja mokrego. Te 8h to jest tak umownie brane (inni twierdzą, że 5h), ale wiele zależy od kota i od karmy itd.

Oczywiście karmienie samym mokrym czy BARFem jest lepsze (konsystencja bliższa naturalnej diecie).
...

czarnekoty123

Post » Pon kwi 07, 2014 15:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Czyli na noc nie zostawiać żadnego jedzenia? Ja chodzę spać około 22 a wstaję około 6, więc to nie tak krótko :wink:
A gdybym chciała karmić tylko mokrym, to jak to zrobić, żeby kota nie musiała głodować?
Dodam, że to kociak, ma 6 miesięcy, jest po sterylce - weterynarz po zabiegu mówił, żeby ją traktować teraz jak dorosłą i wydzielać jedzenie, bo może się przyzwyczaić i jeść za dużo, ale coś nie do końca mnie to przekonało...

saphirith1987

Post » Pon kwi 07, 2014 16:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Koci brzuszek tak jak ludzki tez musi odpocząć.
Jeżeli kociak zje kolację ok 22 to śniadanko ok 6-7 to odpowiednia pora.
Jeżeli przyzwyczaisz go do takiej przerwy to będzie w nocy spał i nie będzie domagał się jedzenia.
Moje koty ponieważ są na Barfie taka przerwę mają już od 12 tygodnia swojego życia i nie mamy problemów nocnych.
W wolne dni śpią do tej godziny co my, a potem śniadanko dla kotków, a dla nas kawa :mrgreen:
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Wto kwi 08, 2014 9:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dziękuję Wam za podpowiedzi :) Myślę, że dokończę to suche PoN i przejdę na same mokre, będzie to chyba dobry wstęp przed BARFem tak czy inaczej. Zakładam, że zmiana powinna być stopniowa, czyli np. co parę dni ciut zmniejszać dawkę suchego?

Czy jeśli będę karmić tylko mokrym, to porcja 1/3 dziennej dawki rano, 1/3 po przyjściu z pracy i 1/3 na dobranoc byłoby ok? Jak długo taka mokra karma może być w temperaturze pokojowej, czy jeśli kota nie zje od razu wszystkiego to resztę zabrać, czy może sobie dojeść np. po godzince?

No i ostatnie (przynajmniej na razie :wink:) pytanie: czy żywienie karmami mokrymi Miamor Milde Mahlzeit + tłuste smaki Power of Nature + Animonda Carny Kitten + codziennie około 200-300mg tauryny rozpuszczonej w wodzie (bo chyba tylko PoN ma jej jakikolwiek dodatek) jest w miarę sensowne? Miałam zrezygnować w ogóle z Animondy, ale doczytałam, że wadą pierwszych dwóch karm jest zbyt mała ilość podrobów, a wadą Animondy z kolei za duża (a poza tym nie jest ona taka zła), więc doszłam do wniosku, że razem mogą być ok :) Czy może to za dużo różnych?

Przepraszam za mnogość pytań... jestem laikiem w temacie obsługi kota, a chcę dla niej jak najlepiej, co wiąże się z intensywnym uzupełnianiem wiedzy :mrgreen:

saphirith1987

Post » Wto kwi 08, 2014 9:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Podciągnę się nieco pod pytanie saphirith1987 - czy mimo karmienia suchym PoN, który ma dość sporo tauryny jak na chrupki, trzeba dodatkowo ją podawać?

Dodam, że mój kociak jest wychodzący i polujący (myszy/ptaki/jaszczurki), więc teoretycznie dostarcza sobie tauryny w najlepszej postaci :wink:

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Wto kwi 08, 2014 11:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

120zł za 2,27kg karmy (ORIJEN Regional Red). KOSMOS
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto kwi 08, 2014 21:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Pomocy! Nigdzie nie mogę dostać PoN Natural Cat Meadowland Mix (braki na magazynach czy coś). Co lepsze - jego kurczakowy brat (Natural Cat Fees Favorite) czy Orijen?

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Wto kwi 08, 2014 22:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

anuuuusia pisze:Pomocy! Nigdzie nie mogę dostać PoN Natural Cat Meadowland Mix (braki na magazynach czy coś). Co lepsze - jego kurczakowy brat (Natural Cat Fees Favorite) czy Orijen?

No właśnie nie ma :( Od kilku tygodni szukałam i znalazłam dwie paczki na Allegro, kupiłam jedną ale już widzę, że drugą też ktoś już chapsną. Pisałam do dystrybutora i kilku sklepów netowych ale nikt nie odpowiedział :?
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Wto kwi 08, 2014 23:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Dzięki za ustosunkowanie się do Orijen Red. Jak napisałam moja czwórka bardzo chętnie go jada, ale niestety cenę ma bardzo wysoką. :(
Obrazek

cairo

Od: Nie lut 12, 2012 9:48

[poprzednia][następna]