Pomoc dla organizacji zwierzęcych - informacje, ogłoszenia.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 14, 2008 23:12 Pomoc dla organizacji zwierzęcych - informacje, ogłoszenia.

Prowadzę stronę internetową www.zwierzak-w-domu.info
Jest to strona edukacyjno - informacyjna. Mamy dużo artykułów skierowanych do początkujących opiekunów zwierząt, ale jednocześnie staramy się promować rozmaite ważne rzeczy - w tym także różne formy pomocy dla zwierząt.
Na stronie:
http://zwierzak-w-domu.info/index.php?o ... &Itemid=41
jest Bank pomysłów na pomoc zwierzętom. Pomysły podzieliłam na "proste" i "bardziej skomplikowane"
Te pierwsze wymagają albo promowania różnych postaw (kastracja, itp.) minimalnego nakładu pracy (ogłaszanie zwierzaków do adopcji) lub małego wkładu materialnego (np. wirtualna adopcja, oddawanie starych kocy do schroniska) W drugiej grupie umieściłam sprawy wymagające przemyślanych decyzji (adopcja) lub dużego wkładu pracy (np. bycie DT, regularny wolontariat) To zresztą jest taki bardzo orientacyjny podział, pokazujący ludziom niezorientowanym w temacie różnorodność działań, jakie mogą podjąć.
Każda z tych form pomocy opisana jest dokładnie, ze wskazaniem na co najmniej kilka organizacji, którym można w ten sposób pomóc.

Zbieram więc zgłoszenia od organizacji (fundacji, schronisk, przytulisk) potrzebujących różnego rodzaju pomocy.
Proszę przysyłać do mnie lub wstawiać w tym wątku krótkie ogłoszenia dotyczące pomocy materialnej (koce dla zwierząt, polary, karma itp.) oraz wolontariuszy (szczególnie zajmujących się takimi sprawami jak tłumaczenia, redagowanie strony internetowej, ogłaszanie zwierząt) oraz DT
Jestem w stanie umieścić tylko kilka zdań, więc proszę o zwięzłe zgłoszenia w rodzaju: "Schronisko takie a takie przyjmie karmę dla zwierząt, koce, stare polary. Potrzebujemy również materiałów budowlanych..." Itp. Proszę również o dane takie jak link do strony, gdzie można przeczytać więcej na temat potrzebnej pomocy, albo inne dane ułatwiające kontakt

Ogłoszenia zostaną umieszczone na stronach:
- pomoc materialna
http://zwierzak-w-domu.info/index.php?o ... &Itemid=95
Tu zbieram zgłoszenia o potrzebnych rzeczach, takich jak koce, polary, karma... Ale także np. materiały budowlane, siatki - sami wiecie, co jest potrzebne

- nietypowy wolontariat
http://zwierzak-w-domu.info/index.php?o ... &Itemid=76
Przez "nietypowy" wolontariat mam na myśli nie pracę przy samych zwierzętach, ale pracę, którą można wykonywać na odległość, czyli np. redagowanie stron internetowych organizacji, tłumaczenia, ogłoszenia.
W Polsce wolontariat wciąż jest na tyle rzadką sprawą, że wiele osób kojarzy wolontariat na rzecz np. schroniska wyłącznie z pracą w boksie z psami. Pokrótce: chcę pokazać, że informatyk z alergią na psią sierść też może pomóc! :)
Jeśli potrzebujecie pilnie również "typowych wolontariuszy", to piszcie, stworzę i o tym stronkę.
Jeśli macie jakieś formy wolontariatu dla nieletnich - to piszcie również o tym. Wiele dzieciaków garnie się do pomocy w schroniskach, ale to Wy, (a nie ja) wiecie, na co pozwala prawo i jaką formę pomocy jesteście w stanie od tych dzieciaków przyjąć.

- DT dla psów i kotów
http://zwierzak-w-domu.info/index.php?o ... &Itemid=54
Na tej stronie opisuję w większych szczegółach na czym polega tymczasowanie (ogólnie o idei DT traktuje osobny artykuł) Są też dwie ramki: w jednej są linki do organizacji poszukujących współpracujących DT, w drugiej linki do schronisk, które współpracują z DT
Ze względu na brak miejsca tu mogę umieścić tylko hasłowy link (proszę o podawanie linków w miarę możliwości bezpośrednio do strony na której opisana jest Wasza forma współpracy z DT)

Organizacje posiadające sklepiki internetowe, z których dochód przeznaczony jest na pomoc zwierzętom mogą zostać umieszczone tutaj:
http://zwierzak-w-domu.info/index.php?o ... &Itemid=72

Nie jestem w stanie zagwarantować Wam konkretnego odzewu, ale myślę, że warto. Na moją stronę trafiają "zwykli" właściciele zwierzaków, może komuś przyjdzie do głowy pomóc. Mieliśmy już przez kilka miesięcy ponad 12 tysięcy wejść, więc myślę, że jest to jakaś grupa internautów o którą warto zawalczyć.
Ostatnio edytowano Nie lis 16, 2008 10:56 przez Anuk, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek

Anuk

Od: Pon paź 15, 2007 20:58

Post » Sob lis 15, 2008 13:26

Może to przenieść na Koty?
Ludzie z różnych fundacji raczej chyba na KŁ nie zaglądają...
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Sob lis 15, 2008 22:19

Na razie (do jutrzejszego wieczor) niech tu jeszcze wątek zostanie, jeśli się zgadzasz. Zmieniłam trochę tytuł, może teraz przedstawiciele organizacji łatwiej do niego trafią.

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Pon lis 17, 2008 9:34

Zgodnie z zapowiedzią przenoszę na Koty. Może tutaj kogoś sprawa zainteresuje.

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Pon lis 17, 2008 20:52

Nikt nie chce???
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Wto lis 18, 2008 16:32

8O

orchidka

Od: Czw cze 21, 2007 16:58

Post » Wto lis 18, 2008 16:49

Fajna strona.
Obrazek

Axa76

Od: Śro wrz 24, 2008 13:56

Post » Wto lis 18, 2008 16:51

Na tej stronie jest też dział "Adoptuj kota". Czy do niego też można zgłaszać kandydatury?

Jeżeli tak, to zgłaszam kotkowo.pl
To ludzie, którzy przy współpracy z TOZ, w Białymstoku łapią, sterylizują, cywilizują i szukają bezdomnym kotom domów.
I poszukują DT.

http://kotkowo.pl/index.php?option=com_ ... e&Itemid=1

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Wto lis 18, 2008 16:55

O rety,
dopiero teraz zauważyłam ten wątek.

Anuk, pomysł jest po prostu wspaniały!!!! :lol:

Jestem wolontariuszem, współpracuje z kilkoma organizacjami.
Prowadzę też DT (z tych niemałych, teraz jest 12 tymczasów, w drodze 6 następnych)
I faktycznie tu przypadałaby się pomoc. W samej pracy to nikt nie pomoże, ale karma, leki, kocyki, klatki (ale to już raczej w sferze marzeń).
A przede wszystkim pomoc w SZUKANIU DOMKÓW :!:
Poprzez np. ogłoszenia, na które nie mam po prostu czasu.

Czy nie za dużo oczekuję?
Obrazek Obrazek

:201461 :cat3: . . . . . NASZ KOCI BLOX http://kocidomtymczasowy.blox.pl/html

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Od: Wto gru 05, 2006 0:13

Post » Wto lis 18, 2008 20:54

dellfin612 pisze:O rety,
dopiero teraz zauważyłam ten wątek.

Anuk, pomysł jest po prostu wspaniały!!!! :lol:

Jestem wolontariuszem, współpracuje z kilkoma organizacjami.
Prowadzę też DT (z tych niemałych, teraz jest 12 tymczasów, w drodze 6 następnych)
I faktycznie tu przypadałaby się pomoc. W samej pracy to nikt nie pomoże, ale karma, leki, kocyki, klatki (ale to już raczej w sferze marzeń).
A przede wszystkim pomoc w SZUKANIU DOMKÓW :!:
Poprzez np. ogłoszenia, na które nie mam po prostu czasu.

Czy nie za dużo oczekuję?

Oczywiście, że nie, ale jak Cię ogłosić, jako kogo? Wyślij do mnie PW z informacją.
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Wto lis 18, 2008 20:54

1969ak pisze:Na tej stronie jest też dział "Adoptuj kota". Czy do niego też można zgłaszać kandydatury?

Jeżeli tak, to zgłaszam kotkowo.pl
To ludzie, którzy przy współpracy z TOZ, w Białymstoku łapią, sterylizują, cywilizują i szukają bezdomnym kotom domów.
I poszukują DT.

http://kotkowo.pl/index.php?option=com_ ... e&Itemid=1

Ok. wstawię w pierwszej wolnej chwili. :)
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Wto lis 18, 2008 20:55

Axa76 pisze:Fajna strona.

Dzięki :)
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Wto lis 18, 2008 20:56

Anuk, a czy pojedyńcze osoby mogą się zgłaszać?
Ja działam sama, z konieczności niestety, ale staram się jak mogę.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto lis 18, 2008 21:43

Tak, tylko prosiłabym, żeby podać jednak swoje nazwisko, będzie wiarygodniej. Tak myślę.
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Wto lis 18, 2008 22:30

Axa76 pisze:Fajna strona.

faaajna, też się wczytałam
Obrazek Obrazek

:201461 :cat3: . . . . . NASZ KOCI BLOX http://kocidomtymczasowy.blox.pl/html

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Od: Wto gru 05, 2006 0:13

[następna]