Szczepionka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 13, 2008 21:43 Szczepionka

Kilka dni temu zaszczepiłem swojego kocurka. Fel-O-Vax Lv-K IV. Po powrocie do domu okazało się, że na naklejce w książeczce zdrowia termin szczepionki upłynął 26 kwietnia 2007r tj, 1,5roku temu. Czy ta szczepionka jest skuteczna? Czy muszę powtórzyć szczepienie? Jeżeli tak, to po jakim czasie? Proszę o poradę. Mariusz

Mariusz73

Od: Wto cze 24, 2008 14:05

Post » Pon paź 13, 2008 21:49

O skuteczność przeterminowanej szczepionki zapytaj weta, ale jakiegoś innego, nie tego, który tym szczepił (zadzwoń do innej lecznicy).
Ja miałabym poważne obawy, zwłaszcza, że skuteczność szczepionki zależy też od jej prawidłowego przechowywania.

BTW - szczepienie z białaczką - po co? I czy Twój kot miał najpierw test na białaczkę?

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pon paź 13, 2008 21:54 Re: Szczepionka

Mariusz73 pisze:Kilka dni temu zaszczepiłem swojego kocurka. Fel-O-Vax Lv-K IV. Po powrocie do domu okazało się, że na naklejce w książeczce zdrowia termin szczepionki upłynął 26 kwietnia 2007r tj, 1,5roku temu. Czy ta szczepionka jest skuteczna? Czy muszę powtórzyć szczepienie? Jeżeli tak, to po jakim czasie? Proszę o poradę. Mariusz

Czy to byłp pierwsze szczepienie? Jeśli nie i poprzednie było w ciągu 2 lat wstecz - odpuść. Jeśli tak, zmień weta i jego pytaj. Nie szczep Fel-O-Vaxem, raczej Tricatem.
Który wet takie szczepionki zapodaje?

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon paź 13, 2008 21:55

Jana pisze:...
BTW - szczepienie z białaczką - po co? I czy Twój kot miał najpierw test na białaczkę?

Piątka jest z białaczką, czwórka nie.

PcimOlki

Post » Pon paź 13, 2008 21:57

a w czym tricat jest lepszy od Fel-O-Vaxa ? Moje oba koty sa szczepione Felo-O-vaxem ,cos nie tak z ta szczepionka? 8O

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Pon paź 13, 2008 21:58

Tak, mial wykonany test na białaczkę. Był ujemny. Zdecydowałem się na ten rodzaj szczepienia, gdyż jednego straciłem - własnie przez białaczkę. Czytałem różne opinie na temat skuteczności szczepienia przeciw tej chorobie, jednak chciałem spać spokojnie i wiedzieć, że maksymalnie go zabezpeczyłem.

mariusz

Mariusz73

Post » Pon paź 13, 2008 22:00

PcimOlki pisze:
Jana pisze:...

Piątka jest z białaczką, czwórka nie.

Mariusz73 pisze:Kilka dni temu zaszczepiłem swojego kocurka. Fel-O-Vax Lv-K IV. Po powrocie do domu okazało się, że na naklejce w książeczce zdrowia termin szczepionki upłynął 26 kwietnia 2007r tj, 1,5roku temu. Czy ta szczepionka jest skuteczna? Czy muszę powtórzyć szczepienie? Jeżeli tak, to po jakim czasie? Proszę o poradę. Mariusz

Nie ma piątki, jest czwórka i czwórka z białaczką (dopisek Lv-K).

Jana

Post » Pon paź 13, 2008 22:02

kya pisze:a w czym tricat jest lepszy od Fel-O-Vaxa ? Moje oba koty sa szczepione Felo-O-vaxem ,cos nie tak z ta szczepionka? 8O

Fel-O-Vax ma martwe wirusy.
Tricat - żywe, ale osłabione, dzięki czemu jest skuteczniejszy. I efektów ubocznych ma statystycznie mniej.

sanna-ho

Od: Wto sie 28, 2007 13:41

Post » Pon paź 13, 2008 22:03 Re: Szczepionka

[
Czy to byłp pierwsze szczepienie? Jeśli nie i poprzednie było w ciągu 2 lat wstecz - odpuść. Jeśli tak, zmień weta i jego pytaj. Nie szczep Fel-O-Vaxem, raczej Tricatem.
Który wet takie szczepionki zapodaje?[/quote]

Pierwsze szczepienie było zrobione rok temu. Teraz byłem w Poznaniu na Mieszka I

Mariusz73

Post » Pon paź 13, 2008 22:06

a w temacie: znam osobę (człowieka, nie kota) zaszczepioną przeterminowaną szczepionką.
Szczepiła pielęgniarka w szkole.
Datę ważności widziała, i "żeby zadziałało, bo to po terminie" podała dziewczynie dwie dawki 8O

Skończyło się w szpitalu, przypadek 1 na 10000 powikłań poszczepiennych: duży i szybko rosnący guz pod kolanem. Pochody lekarzy i studentów medycyny :roll:
Na szczęcie na operacji usunięcia guza był koniec.
Co się stało z pielęgniarką szkolną - nie wiem.

Ale od tej pory jestem przewrażliwiona na p. dat ważności leków :?

sanna-ho

Od: Wto sie 28, 2007 13:41

Post » Pon paź 13, 2008 22:07

Jana pisze:Nie ma piątki, jest czwórka i czwórka z białaczką (dopisek Lv-K).

jest 5 i ta jest z bialaczka, 4 jest bez.
wlasnie mam przed nosem leksykon lekow wet 8)

catani

Od: Wto sty 22, 2008 13:49

Post » Pon paź 13, 2008 22:08

kya pisze:a w czym tricat jest lepszy od Fel-O-Vaxa ? Moje oba koty sa szczepione Felo-O-vaxem ,cos nie tak z ta szczepionka? 8O

Odpowiedź na twoje pytanie jest gdzieś na forum, nie pamiętam gdzie. Pamiętam, że tak jest i, zdaje się, uzasadniała to Jana, więc ją pytaj.
Szczepić należy co 3 lata. -> http://www.vetserwis.pl/szczepienia_kot.html

PcimOlki

Post » Pon paź 13, 2008 22:11 Re: Szczepionka

Mariusz73 pisze:[
Który wet takie szczepionki zapodaje?

Pierwsze szczepienie było zrobione rok temu. Teraz byłem w Poznaniu na Mieszka I[/quote]

jeśli moge poradzic to zmień lecznicę, ta na Mieszka cieszy się bardzo złą opinią.
Zapytalabym na twoim miejscu innego weterynarza.
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Pon paź 13, 2008 22:13

catani pisze:
Jana pisze:Nie ma piątki, jest czwórka i czwórka z białaczką (dopisek Lv-K).

jest 5 i ta jest z bialaczka, 4 jest bez.
wlasnie mam przed nosem leksykon lekow wet 8)

Fel-O-Vax LvK IV Cat Vaccine Feline Leukemia-Rhinotracheitis-Calici-Panleukopenia-Chlamydia Psittaci Cat Vaccine Killed Virus and Chlamydia For the vaccination of healthy cats 8 to 10 weeks of age or older as an aid in the prevention of diseases caused by feline leukemia, rhinotracheitis, calici, panleukopenia viruses and feline Chlamydia psittaci

Kiedyś piątki nie było, tylko czwórka z białaczką, j.w.

Jana

Post » Pon paź 13, 2008 22:17

sanna-ho pisze:

Fel-O-Vax ma martwe wirusy.
Tricat - żywe, ale osłabione, dzięki czemu jest skuteczniejszy. I efektów ubocznych ma statystycznie mniej.

Tricat lub vorcat jest bez adjuwantów, i to jeszcze bardziej przekonuje do tej szczepionki, jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Fel-O-Vax zawiera adiuwant do 1,0 ml.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

[następna]