Pod wspólnym dachem... Maciejka u dziadków, Florka odeszła..

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie cze 08, 2008 9:22 Pod wspólnym dachem... Maciejka u dziadków, Florka odeszła..

2 listopada przyniosłam do domu Florcię... Jak z innych wątków wiadomo, pannica ;) jest wiekowa i w lipcu będzie miała 11 lat.
Na początku było trochę problemów, potem dogadałyśmy się i jest już nieodzownym członkiem rodziny. :D

6 czerwca nastąpiło "cudowne" dokocenie i do naszego domu trafiła... no właśnie. Ok. roczna marchewkowa kotka. Na razie nie ma stałego imienia... Wstępnie nazwana została ruda Fauna, w skrócie przez moją TŻ-kę zwana Fauką. Na dzień dzisiejszy z innych ksywek: mała sralucha, kot znikąd, odkurzacz itd.

Dziewczyny omijają się łukiem. Mała, w łazience (tj. w mniejszym pomieszczeniu) łasi się, barankuje, wywala koła do góry... Wypuszczona na mieszkanie, zaszywa się w ciemnym kącie i już.

Florcia, czasem fuknie. Ale, ogólnie olewa gówniarę. Była tu pierwsza, jest starsza i już. ;)

Problem jedynie jest z kuwetą. Młoda kompletnie nie potrafi załapać, do czego to ustrojstwo służy. Lepiej zrobić koopala na kanapę, albo zakopać w łazience w dywaniku. Sioo? Można zrobić do plecaka w przedpokoju (tak jak wczoraj), albo w kocyk do spania.
Fauna jest "dzikiem" z działek. Kuweta jej obca... Pewnie potrzeba czaaaaaasuuuuuuu...

Wątki moich dziewczyn, czyli ich historie:

viewtopic.php?t=76449&highlight=

viewtopic.php?t=67560&highlight=
Ostatnio edytowano Śro lis 09, 2011 10:09 przez pigula, łącznie edytowano 11 razy
Obrazek

pigula

Od: Pon paź 15, 2007 22:30

Post » Nie cze 08, 2008 9:44

Witaj :D czemu tak mało fotek... :twisted:
oj masz problem kuwetkowy ,bardzo ci współczuje :cry: i zupełnie nie rozumiem dlaczego tak jest..a moze by tak sralucha zamknąc do duzej klatki z kuweta i tam niech przesiedzi jakis czas..oczywiście gdzies w pokoju ,gdzie będzie miała dostęp do wszystkich domowników..oczywiscie wzrokowy :wink:
może wtedy załapie kuwetke :?: :roll:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Nie cze 08, 2008 9:58

Dorcia, klatki brak... Na razie mała "kibluje" w łazience.
Ogarnę trochę mieszkanie, wypiorę rudą (za czysta, to ona nie jest) ;) i wypuszczę na mieszkanie. Specjalnie skombinowałam drugą kuwetę, żeby nie było problemów. Zobaczymy...

PS. Zdjęcia ciężko jej zrobić. Strasznie miziasta jest... ;)

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano Pon lip 14, 2008 18:42 przez pigula, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

pigula

Post » Nie cze 08, 2008 11:09

oj śliczności! sprawdz przy myciu futerko dokładnie czy kleszczy nie ma. a takiego kupala możesz wrzucić do kuwety, może jak poczuje zapach to załapie, możesz też dosypać zwykłej ziemi z podwórka do kuwety, zawsze będzie pachnieć bardziej swojsko. no i po siku/kupie jak widzisz że robi, to od razu ciach do kuwety wsadzaj.
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia
Zabezpieczenia okien i balkonów 3miasto- R E A K T Y W A C J A.

rambo_ruda

Od: Pon maja 15, 2006 16:53

Post » Nie cze 08, 2008 11:17

Śliczna Dziewczynka!!! :D
Marcelibu

Post » Nie cze 08, 2008 11:24

Kleszczy bark. Fauna wyprana. Obyło się bez łapoczynów, jedynie płakała trochę. Siedzi (posuszyłam) na ręczniku w łazience i odpoczywa po przejściach. Florka na piętrówce drzemie. A ja sprzątam w akwarium...
Ziemi, boję się dosypywać. Bo panna może potraktować podobnie doniczki z kwiatami. I byłby zonk. 8O
Obrazek

pigula

Post » Nie cze 08, 2008 14:09

cudna ruda :D
chociaz ja nie jestem fankom rudzielców :wink:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Nie cze 08, 2008 14:43

Piękna koteczka. Jest nowa i nie każdy kot szybko załapuje do czego służy kuweta. Ja tez miałam młodą, dziką koteczkę. Sikała gdzie popadnie przez pół roku, a teraz czasami zdarzy się jej kupal na podłodze, ale to rzadkość. :wink:

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Nie cze 08, 2008 15:44

Przyniosłam od znajomych torbę SaniCata. W drugiej kuwecie, podmieniłam silikon na ten drugi. Może, łatwiej załapie... :?
Obrazek

pigula

Post » Nie cze 08, 2008 17:04

Kicia jest cudowna , mam nadzieje , ze sie szybko zaaklimatyzuje-a co do kuwetki to moze wez zwykly piasek , albo ziemie ogrodowa , jesli to byla dziczka to wlasnie taka do tej pory byla jej toaleta. Jest taki zwirek nazywa sie NATUSAN-zielone opakowanie z rudym kotkiem, ma taki czarny kolor i przypomina bardzo mialki, plazowy piaseczek, powinien sie spodobac kici :D

Aparatka

Od: Czw cze 05, 2008 14:24

Post » Nie cze 08, 2008 18:36

Śliczna ryża :)
Raczej daj jej ziemi lub zwykłego piasku, no bo skąd taki działkowy kot może wiedzieć, że to coś gładkie, pachnące jest do kuwetkowania. Niewiele, wystarczy na początku garść w kuwecie, a po dwu-trzech dniach można zacząć zastępować to normalnym żwirkiem. Ważne, by załapała, że to ma być "to" miejsce.
A do doniczek to się raczej będzie dobierać, więc już zzawczasu ułóż w nich kamyki. Stary, skuteczny patent :)
Obrazek Bis, Ami i Księżniczka ['] Obrazek

Siean

Od: Pon paź 25, 2004 21:11

Post » Nie cze 08, 2008 19:00

Tak się cieszę, że Ruda expresowo dom znalazła :lol:
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Nie cze 08, 2008 19:32

Do żwirku, dosypałam ze 2 garście piasku. Może pomoże? ;)
Florcia podsypia, a ruda wlazła na szafę i tam chce przetrwać mecz. :lol:
Przed pójściem spać (moim), karna kompania do łazienki. Przez kilka dni, tak będzie lepiej...
:roll:
Obrazek

pigula

Post » Pon cze 09, 2008 4:48

Raport z rana. :D
Było sioo do kuwety!!! :lol: Młoda spała w łazience (taki "karcer"). Grzecznie, bez krzyków spała całą noc. Florcia w pokoju, standardowo na fotelu i trochę na biurku.
Rano, poszłam się wykąpać, ocenić ew. straty i nakarmić głodomora. a tu w kuwecie sioo... Mam nadzieję, że załapie na stałe.
Cieszę się, jak głupia... :roll:
Może, troszkę ten piasek pomógł? Na 100% muszę obłożyć kamykami doniczki, które stoją na podłodze w pokoju. Bo dziewczyny, wchodząc wyżej lub przechodząc obok... strącają cząstki ziemi na panele. ;) Ale, to się da zrobić. :)
Obrazek

pigula

Post » Pon cze 09, 2008 9:23

pigula, ja MUSZĘ tę rudaskę zobaczyć (oczywiście nie pali się, poczekam)
Strasznie mnie zaintrygowała.
Czy ona ma przednie łapki jakby nieco krzywe? Bo zdjęcie może przekłamywać.

Cieszę się, że dokocenie przebiega pokojowo :D

Gratuluję wykorzystania kuwetki i trzymam kciuki za utrzymanie się tej tendencji :ok:
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

[następna]