Problem...kot skacze w nocy na drzwi...co zrobić??Pomóżcie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 02, 2008 18:30 Problem...kot skacze w nocy na drzwi...co zrobić??Pomóżcie

Mam 2 koty. Różnica 3 miesięcy.Orek zdecydowanie większy jest dominujący i bywa agresywny w stosunku do Pekho...bójek do krwi nie było. ALE jest problem. Mieszka ze mną współlokatorka, która zamyka się na noc. No i Orek namiętnie noc w noc miauczy pod drzwiami po czym skacze na nie znaczy na klamke i je otwiera...Mordenga dla mnie i dla koleżanki:(Próbowałam sposobów dyscyplinarnych czyli po każdym skoku za kark do podłogi przytrzymanie i wyraźnie zniżonym głosem "NIE WOLNO" nie wiem czy to coś dawało. Ignorowanie też nic nie daje...Już sie zastanawiałam czy nie wymienić klamek na gałki jak się skapnie, że się nie da otworzyć to przestanie :cry: Jestem w środku sesji i jestem nieprzytomna z niewyspania...Mieszkanie jest małe i wszystko wszędzie słychać...

Aśka

Od: Nie sty 22, 2006 17:43

Post » Sob lut 02, 2008 18:42

a może po prostu namówic współlokatorkę, aby pozostawiała uchylone drzwi?
Kota wyraźnie intryguje zamknięte przed nim pomieszczenie.

progect

Od: Nie lis 28, 2004 21:36

Post » Sob lut 02, 2008 18:54

wiesz współlokatorka nie jest jakąś miłośniczką kotów...i w zasadzie mieszka u mnie do końca lutego ale boje się jak mi przyjdzie ktoś nowy a Oras zacznie szaleć...Kociambry przychodzą do mnie nad ranem na mizianki więc przypuszczam,że ją by też męczyły...nie wiem...

Aśka

Post » Sob lut 02, 2008 19:04

moja Kota otwierała drzwi ,koszmar nocne skakanie :twisted: zrobilismy w drzwiach okienko ,ale u ciebie jak nie trafisz na miłośników kotów będzie problem..
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Sob lut 02, 2008 19:09

Mam kotkę maniaczkę otwieriania drzwi, działa tylko zamykanie drzwi na klucz lub wyjmowanie klamki, gdy kot zobaczy że nie da się drzwi otworzyć ustąpi, albo i nie :twisted: , Zośka notorycznie skacze na klamkę zamkniętych na głucho drzwi od piwnicy :roll: .Trzeba uniemożliwić kotu otwieranie drzwi i przyzwyczaić się do maniaka, nie ma innej rady.
...a na ziemi pokój ludziom...i kotom...

Dark Lord

Od: Śro sty 24, 2007 21:30

Post » Sob lut 02, 2008 19:13

Wg mnie walka z tym jest bez szans - miałam tak z moim Pisiem (pierwszy kot), kiedy to uważałam, że kot nie powinien spać w łóżku :oops: :oops: :oops: zamykałam się przed nim i w efekcie nie przespałam żadnej nocy spokojnie przez ten czas, kiedy drzwi do pokoju były zamknięte.
Walczyłam chyba ze dwa miesiące, aż się poddałam. To chyba silniejsze od kota - potrzeba sprawdzenia, co jest za tymi drzwiami. Koty nie znoszą zamkniętych pomieszczeń w mieszkaniu. Będzie próbował do upadłego :D
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Sob lut 02, 2008 19:15

Naszej Lotce "pomaga" podstawienie pod drzwi wysokiego krzesła, pozagląda i odchodzi... gdy krzesła brak, ale przekręcimy klucz w drzwiach-->> kota skacze jeden raz, wisi chwilkę na klamce i odchodzi obrażona... wydaje nam się, że rozumie, że już nie będzie się dało otworzyć... i tak śpi do rana :)
pzdr
asia&Lotka
T-M-K Team

Lotka

Od: Sob paź 07, 2006 19:22

Post » Sob lut 02, 2008 19:24

W moim przypadku drzwi są przeszklone więc widzi wszystko doskonale, zablokowanie od wewnatrz nie pomaga skacze do upadłego.czasami mu sie zdarzy noc gdzie nie skacze ale to rzadkość a ja już sie zaburzeń snu nabawiłam z lękiem się kłade czy ZNOWU będę miała to samo:/

Aśka

Post » Sob lut 02, 2008 20:26

A może by popsikać drzwi odstraszaczem, kiedy zaczyna skakać?
U mnie czasem koty postanawiają poszaleć między doniczkami, wtedy psikam na doniczki i odpuszczają...na jakiś czas :roll:
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Sob lut 02, 2008 20:32

U mnie Kula otwiera drzwi :roll: Zwłaszcza w nocy, gdy śpię :evil:
Nie wierzę,że można kota tego oduczyć,więc w nowym domu planujemy założenie gałek zamiast klamek albo drzwi otwierane na zewnątrz a nie do środka pomieszczenia. To chyba jedyne sposoby. Albo zamki na klucz. :roll:
1 bryt, 2 dachówki, 3 devonki, 2 orienty, 2 azjaty, 1 kundelka i straszne kudłate MCO

FluszakPluszak

Od: Pt gru 08, 2006 0:28

Post » Sob lut 02, 2008 20:32

Hmm to jest jakiś pomysł...jakaś konkretną firmę polecasz?

Aśka

Post » Sob lut 02, 2008 20:38

Tylko, że ja zrozumiałam, nie wiem, czy dobrze, że problem nie w otwieraniu( w końcu na noc, można nawet czymś drzwi przystawić) tylko w skakaniu, któremu towarzyszy łoskot. Czy tak?
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Sob lut 02, 2008 20:55

Orek strasznie miauczy i "kwili" pod tymi drzwiami...po czym acz nie zawsze następuje skok a kocuros waży ponad 4 kilo :twisted: i zaczynają sobie drzwi skrzypieć (taka ich uroda oliwienie nie pomaga)

Aśka

Post » Sob lut 02, 2008 21:42

Tylko w nocy? I tylko na jedne drzwi skacze? Kochana - mój kocur z zasady nie trawi zamkniętych drzwi, więc z zasady je otwiera. Nie mogę zamknąć się w łazience :oops: ani w kuchni, a zamknięte drzwi od mojego pokoju budzą go z najgłebszego snu :evil: Poza tym złośliwie czeka z grubszą wizytą w kuwecie do chwili, gdy mój TŻ (średnio koty lubiący) pójdzie się kąpać! Czasem do 1 w nocy poczeka! Więc po prostu drzwi nie zamykam...
A kotka - zobaczy drzwi zamknięte, to sobie idzie gdzie indziej...
Te gady tak mają :twisted:

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

Post » Sob lut 02, 2008 21:52

Tylko w nocy i tylko te drzwi jako,że tylko te są zamknięte...Czasami w ciągu dnia otworzy jeszcze sobie jakieś w korytarzu od szaf tak dla relaksu i zabicia czasu ale to nie jest na tyle uciążliwe jak te serenady i wyskoki w nocy...On otwiera "zwyżnie" czyli skacząc :lol: , a Pekho "łapnie" czyli wszelkie drzwi nie na klamke, a magnesy 8) Takie to Ci mam koty ninja...

Aśka

[następna]