Kamień nazębny - brak możliwości sanacji (proszę o rady).

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 18, 2022 7:28 Kamień nazębny - brak możliwości sanacji (proszę o rady).

Dzień dobry, Cześć!
Chciałam zapytać czy polecacie jakiś preparat pomagający w zwalczaniu kamienia nazębnego - cena nie ma znaczenia.
Mam kota z masywnym kamieniem, bez możliwości sanacji i wyrwania zębów. Stan dziąseł nie jest tragiczny ale chciałabym jak najbardziej poprawić sprawę i możliwie ograniczyć powstawanie nowego kamienia. Wiem, że cudów nie ma i tylko mechaniczne ściągnięcie da efekt i uwolni kota od ryzyka związanego z zaniedbanymi zębami ale jak pisałam wyżej, nie ma możliwości wykonania sanacji przez brak możliwości zastosowania narkozy z przyczyn życiowych.

Za wszystkie rady będę baaaardzo wdzięczna.

kaskot

Od: Pt mar 18, 2022 7:19

Post » Pt mar 18, 2022 13:46 Re: Kamień nazębny - brak możliwości sanacji (proszę o rady)

Stomodine, stoswałam, Orazyn, najlepiej gdyby kotek miał po prostu czyszczone ząbki, wtedy kamien mniej sie osadza.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Pt mar 18, 2022 14:08 Re: Kamień nazębny - brak możliwości sanacji (proszę o rady)

A dokładnie dlaczego nie można zastosować narkozy?
Wszelkie półśrodki są bez większego efektu,a stan uzębienia wpływa na kondycję kota.

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Pt mar 18, 2022 14:28 Re: Kamień nazębny - brak możliwości sanacji (proszę o rady)

tabo10 pisze:A dokładnie dlaczego nie można zastosować narkozy?
Wszelkie półśrodki są bez większego efektu,a stan uzębienia wpływa na kondycję kota.

Też podłączę sie do pytania. Są różne narkozy i przy kamieniu (to raczej szybki zabieg) można zastosować tą łagodniejszą.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Pt mar 18, 2022 16:27 Re: Kamień nazębny - brak możliwości sanacji (proszę o rady)

jest też ryzyko, że pod kamieniem zęby mogą być zniszczone i do usunięcia. A konkretnego kamienia nie usuną żadne półśrodki.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pt mar 18, 2022 19:52 Re: Kamień nazębny - brak możliwości sanacji (proszę o rady)

Kot w trakcie premedykacji podczas sanacji się zatrzymał, wczoraj był reanimowany, na szczęście na tyle szybko, że z pełnym powrotem sprawności. Dlatego jest to zabieg ryzykowny. Premedykacja była standardowymi środkami - propofol, wiem, że dostępne są środki o innym mechanizmie działania, jestem lekarzem. Jednak nie wiem czy jestem gotowa oraz Weci podjąć się tego ryzyka. To, żę udało się kota wyreanimować to naprawdę cud. Będziemy teraz szukać odpowiedzi na to czy to reakcja alergiczna na leki czy ukryty problem - kardiolog jutro. Osłuchowo nie ma się do czego przyczepić.
Stąd właśnie zapytuję o te gorsze ale mniej radykalne opcje.

kaskot

Post » Sob mar 19, 2022 6:55 Re: Kamień nazębny - brak możliwości sanacji (proszę o rady)

Pasta adhezyjna Dentisept, vet Aquadent do wody do picia, patyki matatabi, uszy królicze do żucia, można delikatnie usuwać mechanicznie osad specjalnymi patyczkami z drzewa różanego.
Sklep TYLKO dla Kotów. TYLKO bezzbożowe karmy.

Nowe, naprawdę skuteczne neutralizatory zapachów i latarką UV do poszukiwania niespodzianek w domu: https://sklep.kocikocidrapki.pl/pl/sear ... url=Powair

kocikocidrapki

Od: Wto mar 05, 2019 23:07

Post » Sob mar 19, 2022 10:16 Re: Kamień nazębny - brak możliwości sanacji (proszę o rady)

Plaqueoff dosypane do jedzenia, paski twardej wołowiny do gryzienia...

Sierra

Od: Sob cze 13, 2020 22:51

Post » Sob mar 19, 2022 10:35 Re: Kamień nazębny - brak możliwości sanacji (proszę o rady)

Gdy kamień już jest można podzwonić po groomerach - niektórzy mają w swoich zasobach szczoteczki soniczne które pozwalają na rozbicie kamienia bez narkozy, nie pozwala to, wiadomo, na dokładne jego usunięcie i wypolerowanie zębów (i wymaga współpracy kota), a już szczególnie nie pozwala na usunięcie poniżej linii dziąseł - ale zawsze choć części można się pozbyć. Jednak szczoteczki te działają tylko do pewnego momentu a stan dziąseł nie może być zły.

Można też skontaktować się z jakimś stomatologiem wet który współpracuje z anestezjologiem (chyba że to w takim miejscu doszło do kryzysu i lekarze uważają że jakiekolwiek takie działania są niebezpieczne - acz najważniejsze teraz będą wyniki badań które porobicie) i powiedzieć jaka jest sprawa, jaki problem - może udałoby się kota tylko wyciszyć, dziąsła znieczulić miejscowo i bez wprowadzania go w stan sedacji choć do pewnego stopnia kamień usunąć mechanicznie a nad narastaniem w przyszłości panować przy pomocy innych działań.

Znam temat bo sama mam 21 letnią kotkę która wymaga usunięcia kamienia z 2 zębów a ja podchodzę do tego jak do jeża bo to schorowana staruszka z alergiami na różne medyczne produkty.
Niestety u niej groomerzy się nie podejmują działania - ale robiąc rozeznanie dowiedziałam się że te ichnie szczoteczki to całkiem obecnie popularna sprawa.

To np. takie szczoteczki: https://www.swiatgroomingu.pl/ultradzwieki-w-higienie-jamy-ustnej-u-psow-i-kotow/
Ostatnio edytowano Sob mar 19, 2022 10:42 przez Blue, łącznie edytowano 1 raz

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob mar 19, 2022 10:37 Re: Kamień nazębny - brak możliwości sanacji (proszę o rady)

Też miałam kota,który w trakcie wstępnej sedacji się zatrzymał. Okazało się,że debilna anestezjolog podała dawkę na 35kg psa!!! Przeżył. Miał echo serca u najlepszego w Wwie kardiologa i konsultacje u innego b.dobrego anastezjologa przed kolejnym zabiegiem. Udało się.
Ale Twoich przeżyć współczuję,bo sama umieralam z nerwów. Kot dostał drgawek na moich oczach po pierwszym zastrzyku,potem straszono mnie niedowładem kończyn tylnych (udar) jak ciągnął nóżki po wybudzeniu. Koszmar.
Ale może jeszcze spróbuj po echu serca/z lekami nasercowymi i z dobrym anastezjologiem.
Ile kot ma lat?

tabo10

Post » Sob mar 19, 2022 13:52 Re: Kamień nazębny - brak możliwości sanacji (proszę o rady)

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, wszelkie pomysły!

Właśnie niestety trudno powiedzieć co było przyczyną, możliwe, że taka reakcja na leki w premedykacji, możliwe, jak pisze tabo10, że po prostu źle obliczona została dawka leków (moja kotka waży 2.9 kg więc jest drobnicą). Sytuacja choć wyglądała dramatycznie to kot błyskawicznie zareagował na adrenalinę i defibrylacje - co dobrze wróży pod kątem wydolności samego serca. Odpowiadając jeszcze na pytanie o wiek, kot ma 14 lat. Dziś mam nadzieję, że po echu i pełnym badaniu kardiologicznym dowiem się czegoś więcej.

Jeśli chodzi o sprawę płytkiej sedacji i miejscowego znieczulenia, jest to dosyć dobry pomysł aczkolwiek nie wiem czy w przypadku mojej kotki realny do wykonania. Każda wizyta u weta to kosmiczny stres, spastyczność do granic możliwośći. Zwija się w kłębek i jako taki kłębek niemożliwy do rozprostowania sobie jest. Absolutnie bez agresji, po prostu chęć nieistnienia. Dodatkowo w trakcie pełnej sanacji z potencjalnym wyrywaniem ząbków bez podlewania sprzętu w buziaku wodą się nie obejdzie, stąd zawsze bezpiecznym jest zaintubować by się kot nie zachłysnął. Jeśli macie jakichś sprawdzonych stomatologów weterynaryjnych to jestem gotowa wyruszyć w Polskę gdziekolwiek.

kaskot

Post » Sob mar 19, 2022 22:19 Re: Kamień nazębny - brak możliwości sanacji (proszę o rady)

"Viva" Wrocław na ul. Strachocińskiej, dr Marta Pasikowska. Znakomita, poczytaj opinie o pani doktor i lecznicy. Wielokrotnie rwałam ząbki kotom w Vivie, ostatnio dwóm chłopakom, z których jeden stareńki i z cukrzycą. Wszystkie ząbki! :roll: Sprzęt najwyższej klasy, wspaniała opieka, oczywiście anestezjolog przy zabiegu. Chłopcy przeszli zabiegi bez najmniejszych komplikacji a po powrocie do domu chcieli natychmiast jeść 8O . Trzeba dzwonić i pytać o terminy, są kolejki :( .
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Nie mar 20, 2022 7:50 Re: Kamień nazębny - brak możliwości sanacji (proszę o rady)

w Poznaniu Animal Dent i dr Adam Karaś. Najlepszy stomatolog w Polsce

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pon mar 21, 2022 9:22 Re: Kamień nazębny - brak możliwości sanacji (proszę o rady)

Warszawa
Dr Jodkowska stomatolog+ anastezjolog lek.wet. Chmielewska - chyba najpewniejszy duet
https://weterynariaradosc.com.pl/dr-n-w ... -jodkowska
ma jeszcze 2 inne adresy w Wwie-jak będziesz zainteresowana podam. Wszędzie terminy oczekiwania zwykle 1-2mce.

albo dr Emilia Klim stomatolog + anastezjolog
https://www.stomatologweterynaryjny.pl/

Obie Mistrzynie w swoim fachu. Żadna nie pracuje bez anastezjologa.

Nigdy bez intubacji i anastezjologa przy kocie 14letnim!

U nas przy 12letniej kotce i pełnej sanacji u dr Klim wyglądało to tak
Obrazek

Kotka ok.12letnia wówczas ,bezdomna,skrajnie wycieńczona,2,8kg,z ogromną naroślą na dziąśle ,sugerowano eutanazję. Nie zgodziłam się. Po pełnej sanacji, żyje 1,3roku. Przytyła do 4kg:)

Masz jeszcze Kraków- dr Gawor, też ponoć mistrz stomatologii
http://arka-vet.pl/stomatologia-weteryn ... nice-arka/

tabo10

Post » Pon mar 21, 2022 13:43 Re: Kamień nazębny - brak możliwości sanacji (proszę o rady)

Dziękuję!

Po wizycie kardiologicznej wiem, że sercowo nie mamy żadnych zmian. Dziś jeszcze weryfikowałam sprawę w Zabrzu łacznie z wykonaniem EKG. Najpewniej sam błąd w znieczuleniu lub reakcja na leki. Co ciekawe w Zabrzu odradzono mi sanację "póki nie ma problemów z odżywianiem" i skorzystanie jedynie z miejscowego poprawiania stanu uzębienia ewentualnie z antybiotykoterapią. Jednak wydaje mi się, że po rekonwalescencji trzeba zdecydować się na usunięcie tego kamienia i ewentualnie zębów bo to jednak ciągle stan zapalny, który może nam rozjechać nerki i serce w przyszłosći.

kaskot

[następna]