Kotka devon rex ciężki przypadek

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 15, 2021 16:46 Kotka devon rex ciężki przypadek

Hej :wink:

Moja kotka (2,5 roku) tydzień temu zaczęła gorzej się czuć, stała się osowiała, reagowała agresją kiedy próbowaliśmy ją pogłaskać (zauważyłam, że przede wszystkim boi się dotyku po brzuchu). Poszliśmy do weterynarza, który wykonał wszystkie badania (załączam wyniki), na usg wyszła pewna struktura, której weterynarz nie potrafił opisać, nie wiedział czy to przepuklina, czy też może zrost. Koniec końców zalecono nam laparoskopię diagnostyczną. Laparoskopia została wykonana 15/12/2021 czyli wczoraj. Po laparoskopii dowiedzieliśmy się, że żadnego zrostu ani przepukliny nie ma, ale stan zapalny na wątrobie, jakieś cysty, powiększona śledziona, jakieś wybroczyny na nerkach... podejrzenie podłoża infekcyjnego i zalecony antybiotyk. Nasz lekarz prowadzący nie ma pojęcia co to może być... kotka leczona jest synuloxem... Czy miał ktoś może podobny przypadek? Czy jest ktoś kto może polecić dobrego weta od takich przypadków w województwie opolskim, śląskim, dolnośląskim? Bardzo boimy się o naszą kotkę, już jednego kota straciliśmy (FIP) :(
Proszę o pomoc... załączam również wypis z lecznicy (jest tam błąd, gdyż kotka nie wymiotuje, normalnie je, moze troche mniej ale je, widac glownie tylko ograniczenia ruchowe), gdzie kotka miała przeprowadzany zabieg laparotomii.

Fiv/FelV ujemne

Z góry dziękuję :1luvu:

https://files.fm/u/wxcagxmwk

AleksandraOla

Od: Śro gru 15, 2021 16:14

Post » Czw gru 16, 2021 3:01 Re: Kotka devon rex ciężki przypadek

Podniosę
A ona gdzieś nie spadła ,zawiesiła sie uderzyła ?

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Czw gru 16, 2021 7:28 Re: Kotka devon rex ciężki przypadek

brakuje mi opisu trzustki, nie ma ani w laparotomii, ani w wynikach krwi. Czy lipaza była badana ?Skoro kotka okazuje ból, to co dostaje przeciwbólowo ?

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw gru 16, 2021 8:32 Re: Kotka devon rex ciężki przypadek

Białko całkowite, albuminy, globuliny...poprosiłabym o to przy następnych badaniach krwi.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Czw gru 16, 2021 9:03 Re: Kotka devon rex ciężki przypadek

Lekarz pominął opis trzustki. Ale powiedział nam, ze trzustka w porządku, bez zmian. Jeśli chodzi o albuminy i globuliny to miała robione, wiem tylko, ze ten ich stosunek wynosił 0,7… Kotka jest teraz po laparotomi. Dostaje synulox (na te zmiany niby infekcyjne) i melovem przeciwbólowo

AleksandraOla

Post » Czw gru 16, 2021 9:05 Re: Kotka devon rex ciężki przypadek

anka1515 pisze:Podniosę
A ona gdzieś nie spadła ,zawiesiła sie uderzyła ?

Z tego co wiem to nie… ale to bardzo żywy kot, biega i skacze wszędzie.

AleksandraOla

Post » Czw gru 16, 2021 9:08 Re: Kotka devon rex ciężki przypadek

izka53 pisze:brakuje mi opisu trzustki, nie ma ani w laparotomii, ani w wynikach krwi. Czy lipaza była badana ?Skoro kotka okazuje ból, to co dostaje przeciwbólowo ?

Lipaza nie była robiona.
Badaliśmy jeszcze tylko przeciwciała koronawirusa i wyszło 1 do 400.

AleksandraOla

Post » Czw gru 16, 2021 11:20 Re: Kotka devon rex ciężki przypadek

kotka ma zmiany w drogach żółciowych, wtedy naturalnym następnym krokiem jest badanie enzymów trzustkowych, czyli specyficznej kociej lipazy.Melovemu nie podaje się przy schorzeniach ukladu pokarmowego

izka53

Post » Czw gru 16, 2021 11:29 Re: Kotka devon rex ciężki przypadek

izka53 pisze:kotka ma zmiany w drogach żółciowych, wtedy naturalnym następnym krokiem jest badanie enzymów trzustkowych, czyli specyficznej kociej lipazy.Melovemu nie podaje się przy schorzeniach ukladu pokarmowego

Dziekuje za odpowiedz. Jutro poproszę weterynarza o lipaze… Nie znam się w ogóle, a chciałabym im pomoc trochę nakierować bo rozkładają ręce i każą czekać na wyniki badania cytologicznego :(

AleksandraOla

Post » Czw gru 16, 2021 13:26 Re: Kotka devon rex ciężki przypadek

Koty rzadko kiedy chorują na same drogi żółciowe, czy jelita, czy też trzustkę. Na ogół występuje u nich triaditis - czyli trzy choroby na raz. A przy podejrzeniu, nawet najmniejszym, chorej trzustki, nie wolno podawać typowych NLPZ, a opioidy.
Poczytaj viewtopic.php?f=1&t=183043&start=15

izka53

Post » Czw gru 16, 2021 18:00 Re: Kotka devon rex ciężki przypadek

izka53 pisze:Koty rzadko kiedy chorują na same drogi żółciowe, czy jelita, czy też trzustkę. Na ogół występuje u nich triaditis - czyli trzy choroby na raz. A przy podejrzeniu, nawet najmniejszym, chorej trzustki, nie wolno podawać typowych NLPZ, a opioidy.

A czy orientuje się Pani może czy problemy z trzustka byłyby widoczne przy laparotomi?

AleksandraOla

Post » Czw gru 16, 2021 20:05 Re: Kotka devon rex ciężki przypadek

Ja to mam wrażenie że ostatnio stale o toksoplazmozie piszę...
Ale w tym wypadku - bym ją szczególnie bardzo brała pod uwagę.
I spytała weta prowadzącego czy bardzo by się pogniewał gdybyś poprosiła o zmianę antybiotyku na Dalacin.
Kiedy spodziewać się masz wyniku badania węzła?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw gru 16, 2021 20:43 Re: Kotka devon rex ciężki przypadek

Blue pisze:Ja to mam wrażenie że ostatnio stale o toksoplazmozie piszę...
Ale w tym wypadku - bym ją szczególnie bardzo brała pod uwagę.
I spytała weta prowadzącego czy bardzo by się pogniewał gdybyś poprosiła o zmianę antybiotyku na Dalacin.
Kiedy spodziewać się masz wyniku badania węzła?

Hej :) Dziekuje za odpowiedz. Wyniku spodziewamy się w czwartek/piątek za tydzień. Tez myślałam o toksoplazmozie,
ale te jej objawy są tak nieoczywiste. Kotek je, nie wymiotuje, nie ma biegunki… Oczywiście zapytam o ten antybiotyk jutro. Jutro mamy dostać tez nowe wyniki: crp i morfologię. Może to da jakieś kolejne wskazówki.

AleksandraOla

Post » Pt gru 17, 2021 15:15 Re: Kotka devon rex ciężki przypadek

izka53 pisze:Koty rzadko kiedy chorują na same drogi żółciowe, czy jelita, czy też trzustkę. Na ogół występuje u nich triaditis - czyli trzy choroby na raz. A przy podejrzeniu, nawet najmniejszym, chorej trzustki, nie wolno podawać typowych NLPZ, a opioidy.

Okazało się, ze była badana Amylaza i Lipaza. Wyniki to: Amylaza: 832, Lipaza: 192. Pani doktor twierdzi, ze nie ma sensu robić lipazy specyficznej bo nie ma do tego wskazań. Czy mam nalegać? Wkleję później dzisiejszą morfologię i crp. Ogólnie zaobserwować można wzrost stanu zapalnego. Czy to może być wynikiem zabiegu laparotomii?

AleksandraOla

Post » Pt gru 17, 2021 16:26 Re: Kotka devon rex ciężki przypadek

Wklejam wyniki z dzis :) Czy potrafi mi ktos powiedziec z czego moze wynikac wzrost w stosunku do poprzednich wynikow, tych pierwszych parametrów? Bardzo dziękuję z góry...
W poniedziałek robimy lipaze specyficzną.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/Kz2 ... 6j5_CTDyyq

AleksandraOla

[następna]