Co jej jest???

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 01, 2015 21:14 Co jej jest???

Mam duży problem z kicią, ma 13 lat, nie wychodzi, od jakiegoś czasu wymiotuje, najpierw było to kilka razy na dzień, potem spokój, po kilku dniach powtórka z rozrywki, apetyt w miarę, wypróżnianie też, ale ostatnio się pogorszyło, wymioty prawie codziennie, najczęściej samą wodą, śliną, znaczy,że jedzenie zostało strawione, często przed samym momentem zwymiotowania płaczliwie miauczy. Dodam, że ona jest trudnym kotem, agresywnym, jak nie wejdzie sama do transportera to ja jej w życiu tam nie umieszczę, ale udało się i była wizyta u weterynarza (Poznań, klinika na jagiełły) zrobione wyniki krwi (dantejskie sceny...) i kreatynina 1,8, mocznik 85, więc trochę podwyższone, reszta raczej w normie, wetka mówiła, że są małe odchyły, raczej niegroźne. Dostała fibre na odkłaczenie, renal na nerki ( z początku oba jadła ze smakiem, ale suche, mokre już gorzej) i została też odrobaczona. Niestety znowu zaczęła wymiotować, sama woda, od wczoraj nie chce nic jeść, widać, że schudła. Dzisiaj znowu wizyta u weta i rtg w lekkiej narkozie, kroplówka, zastrzyk przeciwwymiotny, znowu krew na nerki (wyniki jutro) i antybiotyk. Niestety odkąd wróciłyśmy do domu już 2 razy wymiotowała (żółta piana) mimo zastrzyku przeciwwymiotnego, czy to normalne?????
Rtg nic nie pokazało, oglądał to zdjęcie też szef kliniki, który ma ogromne doświadczenie, ewentualnie może być coś maleńkiego na żołądku, ale to by trzeba ją otwierać, poza tym tylko zagazowane jelita, pyszczek, zęby, gardło w porządku (myślałam, że to zęby, bo często wypluwała chrupki, jakby nie mogła pogryźć). Co robić????

aventino11

Od: Nie sty 07, 2007 8:48

Post » Śro lip 01, 2015 21:50 Re: Co jej jest???

Poczytaj o IBD np tutaj. viewtopic.php?f=1&t=134721
rtg bez kontrastu to wiadomo, ze nic nie pokaże. Warto by zrobic usg ale u dobrego specjalisty. Jesli to IBD to jedynym lekarstwem są sterydy. Tak nieznacznie podwyższone parametry nerkowe to skutek odwodnienia a nie chorych nerek. USG tez pokaże w jakim stanie są nerki.
Spróbuj karmić Barfem albo tym co najbardziej lubi.
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Śro lip 01, 2015 22:06 Re: Co jej jest???

Poczytam z pewnością, z tym, że ona nie ma problemu z biegunkami(tylko przy zmianie karmy i są to jednorazowe sprawy), wydaje mi się, że ta klinika jest dobra, byłam wcześniej u wetki bardzo zachwalanej i ona chciała podać lekką narkozę żeby pobrać krew... Tu mi powiedzieli, że kontrast nie jest póki co potrzebny, widać, że przewód pokarmowy jest drożny, usg to pewnie kolejna sedacja, z nią inaczej się nie da, krew próbowali pobrać przez prawie półgodziny. Te podwyższone wyniki nie sądzę żeby były wynikiem odwodnienia, bo są sprzed 3 tygodni, wtedy tyle nie wymiotowała, sprawdzali skórę i powiedzieli, że odwodniona nie jest, dzisiejsze wyniki będę miała jutro, póki co znowu zwymiotowała, czy to może być od narkozy???

aventino11

Post » Śro lip 01, 2015 22:26 Re: Co jej jest???

Kotka powinna jeść często i po trochu, żeby stale coś w brzuszku było. Jak nie ma nic, to soki żołądkowe drażnią śluzówkę, kot wymiotuje, potem jeszcze bardziej ma podrażnione i robi się błędne koło. Dawaj, co lubi, gerberki z kurczaka lub indyka dla dzieci, nawet marketowe.
Śluzówka regeneruje się około 3 tygodni. Mój kot miewał takie jazdy, ale odkąd podkramiam go kleikiem na osłonę śluzówki, to je normalnie i wymiotuje sporadycznie kłakami.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro lip 01, 2015 22:33 Re: Co jej jest???

Dziękuję za sugestie, jutro pójdę jej coś takiego kupić, wetka też mówiła,że najważniejsze żeby jadła, tyle, że dzisiaj wszystko było na nie, może jutro się uda, niestety ona od zawsze jest mega wybredna, jednego dnia coś jej smakuje, drugiego już jest beeee.

aventino11

Post » Śro lip 01, 2015 22:37 Re: Co jej jest???

Nawet jak jedna dobę wymiotuje i nic nie je to się odwadnia i parametry nerkowe lecą na łeb na szyję. Marciński nigdy żadnego zwierzaka nie poddaje narkozie ani sedacji przed usg. No ale on ma dar uspokajania niespotykany. Zamiast karmy renal dała bym gastro intestinal.
Obrazek

Ewa.KM

Post » Śro lip 01, 2015 22:47 Re: Co jej jest???

aventino11 pisze:Dziękuję za sugestie, jutro pójdę jej coś takiego kupić, wetka też mówiła,że najważniejsze żeby jadła, tyle, że dzisiaj wszystko było na nie, może jutro się uda, niestety ona od zawsze jest mega wybredna, jednego dnia coś jej smakuje, drugiego już jest beeee.

to standard,u chorych kotów spotęgowany
z karm nerkowych dobrze jedzony jest tuńczyk w saszetkach RC i sucha karma Josera Carismo Adult Senior/Renal (do kupienia w np.zooplus)
http://www.zooplus.pl/shop/karmy_vet/dl ... owy/297996

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Czw lip 02, 2015 6:26 Re: Co jej jest???

No więc kota już więcej nie wymiotowała,tylko te 3 razy w ciągu ok 2 godzin od przebudzenia, całą noc była niespokojna, chodziła z kąta w kąt, pewnie szukała jedzenia, rano dałam jej właśnie RC renal z tuńczykiem, zjadła wszystko (oczywiście nie całą saszetkę, tylko 1 łyżkę jakę jej nałożyłam), może faktycznie kupię jeszcze tą wersję gastro. Do Ewa: daję sobie głowę uciąć, że żaden lekarz nie jest w stanie zrobić jej usg, w tej klinice do której chodzę mają duże doświadczenie, zawsze są osoby do pomocy, które wiedzą jak przytrzymać kota, a jednak pobranie krwi odbyło się po prawie półgodzinnej walce, na podłodze... Ona naprawdę jest specyficzna, lekarka zdecydowała się na lekką narkozę, bo miała wyniki krwi i stan kota ogólnie jest dobry, do rtg nie było innego wyjścia. Wtedy jak miała te wyniki to z pewnością nie była odwodniona, bo normalnie jadła i piła, a wymioty były raz góra 2 razy na dobę, raz na kilka dni. Do Mziel: jak podajesz kotu kleik??? Moja tego w życiu nie zje, a siłą, jak już pisałam, nie ma z nią szans. Co jeszcze mogę jej podać żeby zregenerować śluzówkę żołądka?

aventino11

Post » Czw lip 02, 2015 6:54 Re: Co jej jest???

I jeszcze jedno, zauważyłam, że popuszcza mocz, wiem, że po narkozie tak może być, ale ile to może trwać??? Kota brudzi wszystko na czym usiądzie, widać, że ona tego nie czuje.

aventino11

Post » Czw lip 02, 2015 8:26 Re: Co jej jest???

A jak u kotki z wypróżnianiem?
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Czw lip 02, 2015 8:42 Re: Co jej jest???

Do Mziel: jak podajesz kotu kleik??? Moja tego w życiu nie zje, a siłą, jak już pisałam, nie ma z nią szans. Co jeszcze mogę jej podać żeby zregenerować śluzówkę żołądka?

Akurat mój kot jest w pełni obsługiwalny i dostaje strzykawką tak 4-5 razy dziennie ok. 5-10 ml. Trzy łyki. Potem zaraz nabiera apetytu i idzie jeść swoje jedzenie. Kleik owsiany (gotuję z odrobiną masła płatki błyskawiczne) robię przetarty i zmieszany pół na pół z gerberkiem z kurczaka.
Może twojemu kotu to zasmakuje i sam zje, a jeśli nie, wystarczy łyżeczkę dodać do sosu ulubionej karmy, dobrze zmieszać i próbować. W końcu trafisz, co kotu pasuje.
Podaje się jeszcze na śluzówkę galaretkę z siemienia lnianego oraz leki odkwaszające typu alugastrin, ale to trudniej przy nieobsługiwanym zrealizować.
Podstawą jest dieta jak u ludzi z wrzodem żołądka: niekwaśne, niesłone, najlepiej zmiksowane na papkę, z małym dodatkiem kleiku. Dawać mniej a często.

mziel52

Post » Czw lip 02, 2015 9:17 Re: Co jej jest???

dzięki za rady, będę próbować z tym kleikiem i gerberem. Kita raczej nie ma problemów z wypróżnianiem, dzisiaj jeszcze nie była, no ale wczoraj nic nie jadła, no i zrobiła siusiu, więc mam nadzieję, że niedługo skończy się problem z popuszczaniem, dałam jej znowu trochę rc renal (pół łyżki) i znowu wszystko zniknęło, kolejną porcyjkę planuję na ok 13,14. Póki jest zdrowa jakoś da się wytrzymać jej wredotę:), problem jest kiedy nie daje sobie pomóc w chorobie. Poczytam jeszcze o barfie, w sumie ona zawsze bardzo lubiła surowe mięso, gotowane już nie bardzo, może na początek zakupię karmy tam polecane, z dużą zawartością mięsa.

aventino11

Post » Czw lip 02, 2015 16:13 Re: Co jej jest???

Ja mam podobną dziką wredotę, nawet dotykać się mi nie pozwala, a ząb ją boil, wydziwia z jedzeniem i w sobotę jedziemy do dentysty, choć z pakowaniem do kontenerka będzie problem. A oglądanie kota przez weta tylko w narkozie. Już od paru dni szczegółowo obmyślam tę akcję. Może Cię to pocieszy w Twoich kłopotach.

mziel52

Post » Czw lip 02, 2015 18:23 Re: Co jej jest???

To fajnie, że ktoś mnie rozumie:) Ja mojej w życiu nie zapakuję do transportera, albo sama wlezie, albo wcale, ostatnio udało się na walerianę, potem na miętę. Jak ktoś nie miał nigdy takiego "wrednego" problemu, to nie zrozumie:) Co do mojej, to dziś apetyt super, teraz śpi, oby tak dalej, wyniki odebrałam i tym razem kreatynina trochę niższa, bo 1,7 (wcześniej 1,8), niestety mocznik skoczył z 85 na 94, ale teraz to faktycznie może być wynik odwodnienia, bo nie jadła prawie dobę i kilka razy wymiotowała, dostała jeszcze 10 kapsułek na wątrobę, bo mocznik może też być od tego podwyższony, o dziwo jej smakują, we wcześniejszych badaniach miała trochę podwyższony aspat albo alat, nie pamiętam już który.

aventino11

Post » Czw lip 02, 2015 18:31 Re: Co jej jest???

Ja kota nieobsługiwalnego przed włożeniem do transporterka owijam recznikiem. I jak juz nic nie wystaje to taki becik pakuje do kontenerka i tam dopiero sie wygrzebuje.
Obrazek

Ewa.KM

[następna]