Pomocy problem z diagnozą u kota 4 wetów i nic:-(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 14, 2013 13:05 Pomocy problem z diagnozą u kota 4 wetów i nic:-(

Proszę o pomoc bo już jestem załamana, opiszę historię Leonka.
Leonek w maju zaczoł wymiotować a więc go odrobaczyłam Drontalem, po 14 dniach powtórka. Nic nie pomogło Leonek dalej wymiotował u weta zrobionną miał biochemię podaję wyniki:
moczn 34.867 mg/dl
krea 0.953 mg/dl
Glu 53.082 mg/dl
Alb 1.350 g/dl
Biał 7.066 g/dl
Alp 24.463 u.l
Ast 15.717 u.l
Alt 9.011u/l
Ast/Alt 1.744

erytrocyty 6,3
hemoglobina 8,5
hematokryt 28,7
MCV 45,4
MCH 13,4
MCHC 29,6
PŁYTKI KRWI 477
LEUKOCYTY 17,6
LIMFOCYTY 25,9
MONOCYTY 3,8
GRANULOCYTY 70,3

Morfologia była powtórzona po podaniu antybiotyku, leku przeciwwymiotnego, 4 kroplówkach a to wyniki:
erytrocyty 6,9
hemoglobina 9,1
hematokryt 31,1
MCV 44,8
MCH 13
MCHC 29,2
PŁYTKI KRWI 43
LEUKOCYTY 13,9
LIMFOCYTY 17,9
MONOCYTY 3,1
GRANULOCYTY 79

Leonek schudł do 2,5 kg, miał zrobiony test na białaczkę wyszedł ujemny, Usg nic nie wyszło, RTG- na tym badaniu wyszły zgazowane jelita.
Leonek po tygodniu dostał steryd na 7 dni i Metoclopramid 1/4 tabletki rano i wieczorem. Zmieniłam mu karmę na RC Instenstinal gastro.
Kotek jak dostaje Metoclopramid to prawie nie wymiotuje (zdarza mu się raz na 3 dni) jak nie dostanie to wymiotuje, acha normalny ma apetyt chętnie zjada saszetki Felixa, załatwia się normalnie.
Udałam się do 4 weterynarza kazał zrobic profil tarczycowy i cholesterol.
Zrobiłam T4 wynik 13
fT4 1,3
cholesterol 113 mg/dl
wszystko prawidłowe, lekarze dalej nie wiedzą co jest Leonkowi, proszę o pomoc, a może ktoś miał takie objawy i kot został zdiagnozowany.
U Leona to problem wymioty, chudnięcie. Proszę o pomoc weci rozkładają ręce:-(

alicja3140

Od: Czw cze 20, 2013 8:54

Post » Nie lip 14, 2013 13:26 Re: Pomocy problem z diagnozą u kota 4 wetów i nic:-(

Kocurek chudnie nawet gdy je normalnie i nie wymiotuje?
On ma rozwolnienie może?
Czy załatwia się normalnie?

U kogo miał robione usg?
Absolutnie niczego nie wykazało, żadnych nieprawidłowości?

Na pewno warto by przy takich objawach zrobić RTG z kontrastem, żeby sprawdzić czy coś w układzie pokarmowym nie siedzi i czy pasaż pokarmu jest prawidłowy.
I to moim zdaniem powinno być przede wszystkim zrobione.

Kocurek bez leków wymiotuje zaraz po jedzeniu czy po dłuższym czasie?

Kto się nim opiekuje, jaki wet?

No i przede wszystkim - dawałabym mu, szczególnie teraz, gdy ma takie problemy i chudnie, jakieś wartościowsze jedzenie.
Bo te saszetki które dostaje są mało wartościowe, dla kota z takimi problemami absolutnie niewskazane.

Powinien dostawać coś wartościowego, może być trochę mięsa (białko) z tłuszczem, ale najlepiej podgotowanego bo przy takich problemach nie powinien dostawać surowego, karmy mokre ale takie bardziej wartościowe, idealnie byłoby by część dziennego pokarmu stanowiła np. karma convalescence - wybitnie wysokoodżywcza.

Jeśli kocurek nie ma biegunek, chudnie mimo iż już prawie nie wymiotuje, hormony tarczycy są ok, to głównym podejrzanym może być jakiś ukryty nowotwór niestety :(
Jeśli usg robił dobry specjalista to raczej wszystko ok pod tym kątem, ale pytanie - czy tak było.
Bo teraz co drugi wet w Warszawie ma sprzet do usg, tyle że dobrych fachowców jest o wiele mniej :(

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie lip 14, 2013 13:59 Re: Pomocy problem z diagnozą u kota 4 wetów i nic:-(

U mojej znajomej kot wymiotował codziennie ,badania nic nie wykazały ,dopiero endoskopia wykazała podrażnienie przewodu pokarmowego i coś czego nie zapamiętałam .
Od tamtej pory codziennie dostaje leki na obniżenie wydzielania kwasów chyba Helicid.
Ustało.
Nie radzę jednak próbować samej kombinować ,warto za to zasugerować wetowi endoskopie ,a w międzyczasie zrób badania kupy.
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Nie lip 14, 2013 14:04 Re: Pomocy problem z diagnozą u kota 4 wetów i nic:-(

i chyba kluczowe jest to cos czego nie zapamietałas
bo podraznienie przewodu pokarmowego
zdaje sie byc problemem wtornym po dlugotrwałych wymiotach

moze refluks....
Obrazek

dune

Od: Czw paź 22, 2009 8:20

Post » Nie lip 14, 2013 14:07 Re: Pomocy problem z diagnozą u kota 4 wetów i nic:-(

Kotka leczę w lecznicy Bari na jelonkach w Warszawie, a USG robił mu dr Olbromski.
Kupy są ok, kocurek wymiotuje półstrawionym jedzeniem a wymioty bardzo cuchną.
Chciałam go skonsultować u prof Lechowskiego ale prof jest do końca sierpnia na urlopie :cry:
Czy można kotu podawać na wzmocnienie jakieś elektrolity w pascie albo w karmie?
Czy takie wogóle są dostepne?

alicja3140

Post » Nie lip 14, 2013 14:19 Re: Pomocy problem z diagnozą u kota 4 wetów i nic:-(

A trzustkę i wątrobę miał badane usg?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Nie lip 14, 2013 14:21 Re: Pomocy problem z diagnozą u kota 4 wetów i nic:-(

Mam w domu Ortanol plus 20 zastanawiam się czy nie zacząć kotu podawać jakąś 1/5 proszku z kapsułki może ma jakieś zapalenie żołądka? Co o tym myślicie?

alicja3140

Post » Nie lip 14, 2013 14:22 Re: Pomocy problem z diagnozą u kota 4 wetów i nic:-(

Lekarz powiedział że nic nie widzi na USG tylko lekko powiększoną wątrobę ale podobno po wymiotach tak może być.

alicja3140

Post » Nie lip 14, 2013 14:28 Re: Pomocy problem z diagnozą u kota 4 wetów i nic:-(

W jakim wieku jest kot? Czym jest karmiony? Czy to dachowiec, czy rasowy? Czy wcześniej na coś chorował?
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Nie lip 14, 2013 14:32 Re: Pomocy problem z diagnozą u kota 4 wetów i nic:-(

Nic nie wiem o fachowości tego weta który robił usg.
Nawet o nim nie słyszałam, ciężko mi więc powiedzieć na ile było ono dobrze zrobione...

Cuchnące wymioty, nadtrawionym jedzeniem...
To by sugerowało cofanie się treści pokarmowej z dalszych partii przewodu pokarmowego.
I tym bardziej warto by pomyśleć o RTG z kontrastem. Ale najpierw pomyślałabym o jeszcze jednym usg, np. u dr. Marcińskiego.

U Twojego kocurka myślę że znacznie bardziej przydałoby się wprowadzenie wartościowej karmy, dobrze byłoby podawać ją mocno rozdrobnioną - nawet zmiksowaną jeśli zechce takie coś zjeść.
Skoro wymiotuje raz na trzy dni nie wymaga podawania elektrolitów, mogą mu wręcz zaszkodzić w razie przesadenia.
Przy okazji - robiąc jakieś kolejne badania krwi poproś o zrobienie jonogramu, czasem problemy z nim powodują uporczywe wymioty. Nie sądzę by Twój kocurek tu akurat miał problem - ale na pewno warto to sprawdzić.
W diecie bardziej by się kocurkowi przydała zwiększona kaloryczność (dodatek np. masła albo smalcu gęsiego).

Ale przede wszystkim znalezienie przyczyny problemów.
Naprawdę polecam Marcińskiego.
Krótkie terminy do usg zwykle ma w lecznicy na Umińskiego.

Blue

Post » Nie lip 14, 2013 18:37 Re: Pomocy problem z diagnozą u kota 4 wetów i nic:-(

Tylko żeby upewnić Cię w decyzjach - bardzo przyłączam się do polecania dr Marcińskiego, jest ważne kto robi i kto interpretuje usg, co nie znaczy, że Twój wet się nie zna, po prostu dr Marciński widział chyba najwięcej przypadków z lekarzy zajmujących się usg i do tego ma niezwykły talent i intuicję.

W Warszawie masz to szczęście, że specjalistów masz najwięcej w Polsce, ja zawsze polecam dr Dominikę Borkowską z Canfelisu na ul. Berensona. Daleko, ale warto, bardzo warto. Z tym, że zapewne pierwsze, co ona by zaleciła to usg u Marcińskiego :)

Trzymam kciuki za Wasze leczenie.
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

Post » Nie lip 14, 2013 19:17 Re: Pomocy problem z diagnozą u kota 4 wetów i nic:-(

A czy ktoś podawał kotu omeprazol bo mam w domu i się zastanawiam czy może podać np. 1/5 kapsułki?

alicja3140

Post » Nie lip 14, 2013 19:23 Re: Pomocy problem z diagnozą u kota 4 wetów i nic:-(

alicja3140 pisze:A czy ktoś podawał kotu omeprazol bo mam w domu i się zastanawiam czy może podać np. 1/5 kapsułki?

Ale po co chcesz mu to podać?
To lek zmniejszający wydzielanie kwasu żołądkowego.
Ma swoje wskazania ale i przeciwwskazania.

Choroba u Twojego kota trwa od maja, jest połowa lipca, czyli już ze dwa miesiące.
Jeśli to stan zapalny żołądka to wymaga szybkiej diagnostyki, bo nie jest to nic błahego, to coś poważnego, przewlekłego.
Podanie leku osłonowego na żołądek może trochę pomóc, jednocześnie maskując objawy i opóźniając diagnostykę, co może w efekcie dla kota skończyć się tragicznie.

Twój kocurek jest wychudzony, poważnie chory, coś go zjada od środka.
Nie eksperymentuj z podawanymi przypadkowymi lekami tylko postaw na diagnostykę.

Blue

Post » Nie lip 14, 2013 21:40 Re: Pomocy problem z diagnozą u kota 4 wetów i nic:-(

Zrób koniecznie szybciutko USG u dra Marcińskiego. On jest m.in na Gagarina w Multiwecie. Jest najlepszy w Warszawie. Nawet jeśli ma komplet pacjentów - przyjmie po godzinach (kiedy przyjmuje wieczorem). I RTG z kontrastem - tak, jak pisze Blue. Może być w jelitach ciało obce, może być guz.
Pospiesz się!
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Pon lip 15, 2013 9:13 Re: Pomocy problem z diagnozą u kota 4 wetów i nic:-(

Dzisiaj jadę z kotem na 18 do dr Marcińskiego na USG przyjmuje na Powstańców Ślaskich na Bemowie, nie ma zapisów ale mam nadzieję że nas przyjmie. Kot przed USG ma 8 godzin nie jeść?

alicja3140

[następna]