Zespolenie wrotno-oboczne

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 30, 2013 19:17 Zespolenie wrotno-oboczne

Bardzo prosze o rade - kociak który trafil do mnie jako zakatarzony 6 tygodniowy maluch na poczatku grudnia, ma zdiagnozowane zespolenie watrobowe. W skrocie, by nie opisywac calej historii w szczegolach - pojawily sie objawy silnego zatrucia, bardzo silna anemia, goraczka. Wykluczone zostaly inne choroby (FeLv, FiP), bylo podejrzenie hemobartonellozy, dlatego kotek mial podawany antybiotyk przez 4 tygodnie. Anemia wymagala jednej transfuzji i jednego podania erytropoetyny. Wszystko wydawalo sie poprawiac, zaczal jesc, rosnac, anemia powoli ustepowala. Pani doktor podejrzewajac, ze nie jest to zwykla infekcja, zdecydowala o zrobieniu badania kwasow zolciowych, ich wynik wskazuje na zespolenie wrotno-oboczne - podwyzszony poziom na czczo, i 8-krotne zwiekszenie ilosci kwasow po jedzeniu.
Rokowania sa niedobre - 10 dni po odstawieniu antybiotyku zaczely sie niepokojace objawy, goraczka, oslabienie. Te objawy sa bardzp wyrazne, gdyz normalnie Mikrob jest bardzo energicznym i wesolym kotem, goniacym wszystskich starszych wujkow.
Obecnie kotek jest po drugiej dawce amoksycykliny. Jest caly czas na diecie niskobialkowej, od momentu diagnozy. Czekamy. W piatek kolejna morfologia, ktora wykaze, czy anemia sie nie wrocila. Jesli tak to rokowania sa bardzo zle.

Oczywiscie przeczytalam mnostwo watkow o tej wadzie rozwojowej i mozliwosciach operacji - glownie u psow.
U kotow, mimo iz takze zdarza sie rownie czesto, operacje nie sa przeprowadzane typowo - z uwagi na inna budowe watroby i jej naczyn (?), oraz z uwagi na to, ze zespolenie jest czesciej wewnatrzwatrobowe.

Powiedzcie prosze, czy sa przypadki udanych operacji u kotow? Co dalej? Glupieje juz od czytania i myslenia

A mialo byc tak pieknie, kotek mial byc wyleczony z kociego kataru i trafic do mojej znajomej
teraz, priorytety docelowe sie zmienily....co robic, aby w ogole zyl
Pani weterynarz mowila o kilku przypadkach kotow, jakie leczyla, z ta wada, ktore na diecie i okresowym podawaniu antybiotykow przezyly kilka lat. Ale, tak silne objawy zaraz po odstawieniu antybiotykow nie rokuja dobrze...
Obrazek

Agnieszka-

Od: Wto sty 17, 2006 16:27

Post » Śro sty 30, 2013 19:31 Re: Zespolenie wrotno-oboczne

czy zrobiłaś już USG przepływowe ? to bardzo ważne badanie :idea: jeżeli nie to zrób to i jeżeli jesteś z wawy wybierz się na konsultację do profesora Galantego .
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Śro sty 30, 2013 19:40 Re: Zespolenie wrotno-oboczne

Nie, nie jestem z Warszawy. W Gdansku - probowalam sie dowiedziec o dobrym miejscu gdzie mozna zrobic takie badanie ale zadne nie jest specjalnie rekomendowane. A jak mowi pani weterynarz, problem jest nie w zrobieniu badania ale w jego pozniejszej interpretacji.

Tak, czytalam o dr Galantym.
Wlasnie szukam do niego kontaktu przez klinike i SGGW

Jeszcze pare dni temu byla nadzieja, ze dieta i okresowe wspomaganie antybiotykami moga pomoc, jako ze kot rozwijal sie normalnie, rosl i czul sie dobrze. No ale, od poniedzialku, znow jest - moze nie powiedzialabym, ze bardzo zle ale widze poczatek wracajacych objawow.
Obrazek

Agnieszka-

Post » Śro sty 30, 2013 19:57 Re: Zespolenie wrotno-oboczne

W tym schorzeniu bardzo ważna jest ścisła dieta wątrobowa ,kroplówki które wypłukują toksyny ,leki wspomagające wątrobę ,no i diagnoza .
USG przepływowe jedno z najważniejszych badań.

W Gdyni lub Gdańsku jest jakaś lecznica specjalizująca się w leczeniu tego typu schorzenia .

dr.Galanty przyjmuje na ul.Wąchockiej
CHIRURGIA
Prof. dr hab. Marek Galanty
Przychodnia Weterynaryjna BENEVENTUM, Warszawa, ul. Wąchocka 18
tel. (22) 617 35 34, kom. 606 944 559; galanty@beneventum.pl
Obrazek

dorcia44

Post » Śro sty 30, 2013 20:02 Re: Zespolenie wrotno-oboczne

Dziekuje za namiary na dr Galantego
On pracuje nadal w klinice weterynaryjnej SGGW? Jest wsrod pracownikow wydzialu na ich stronie.

W Gdansku - tak, szpital weterynaryjny na Łąkowej. Wedlug zdania pani weterynarz do ktorej chodze od 8 lat z moim licznym stadem, niepolecany. Jesli w ogole myslec o operacji, ona sugeruje dr Galantego albo lekarzy z Uniersytetu Przyrodniczego we Wroclawiu.

Ale bardzo chcialabym poczytac Wasze opinie

Oraz, zapytac, czy jest na forum ktos, kto ma kota po udanej operacji zamkniecia tego naczynia w krazeniu watrobowym.
Obrazek

Agnieszka-

Post » Śro sty 30, 2013 20:47 Re: Zespolenie wrotno-oboczne

miałam ten problem z 2 psami.
z kotem nigdy .
ale postępowanie jest takie samo.
Obrazek

dorcia44

Post » Śro sty 30, 2013 20:59 Re: Zespolenie wrotno-oboczne

chyba czytalam jeden z Twoich watkow o psie i operacji
A jak bylo z drugim? Mozesz podrzucic watek, jesli nie chce Ci sie pisac. Kazda informacja jest teraz dla mnie cenna. Czy operacje przeprowadzal dr Galanty?
Obrazek

Agnieszka-

Post » Śro sty 30, 2013 21:07 Re: Zespolenie wrotno-oboczne

obie operacje przeprowadzał Galanty .
w przypadku Maltusi niestety nie udało się ,wątroba obumarła. :cry:
w drugim przypadku Joguś ma się świetnie ,operacja przebiegła prawidłowo ,mimo że był malutki 1.40 :roll:
jego wątek jest na dogomani.
Obrazek

dorcia44

Post » Śro sty 30, 2013 21:22 Re: Zespolenie wrotno-oboczne

Ja miałam kociaka (4,5 miesięczny) z zespoleniem wrotno-obocznym, nieoperacyjnym - w samym środku watroby.
Wadę wykryto kiedy doszło już do kompletnego zatrucia ogranizmu, był bezwładny. Wtedy zaczał być płukany, żeby pozbyc się amoniaku z krwi.
Objawy były jak przy zatruciu, a także jak przy FIP. Siostra mojego kociaka miała tą samą wadę, u niej jednak pojawił się jeszcze płyn w otrzewnej ... Na początku pojawiały sie jakby ataki - podobne do padaczkowych, był po nich bardzo zmęczony. Po ostatnim przewrócił się i pozostał bezwładny - to było własnie skutkiem zatrucia.
Diagnoza na podstawie USG wątroby, robi się jeszcze Dopplera. U mojego diagnozę postawił dr Dąbrowski (Poznań) - pokazał na USG, w którym miejscu jest problem, było to widac bardzo wyraźnie, więc badanie przepływów nie było potrzebne.

Rokowania były ... żadne :(
Beztłuszczowa, bezbiałkowa dieta, całe życie na Lespewecie, płukania, lewatywy.

Odszedł po tygodniu walki. Niestety wada jest przekazywana, wiem o kilku kociakach i dorosłych z nim spokrewnionych, które odeszły z tego samego powodu.

Konsultowałam mailowo u prof.Galantego, jest specjalistą w tej dziedzinie. Odpisał właściwie natychmiast na maila.

Trzymam kciuki za maleństwo :ok:

Edit : karm jak najmniej kalorycznym jedzeniem. Może być dla watrobowców, nerkowców. Podawaj Lespewet, żeby jak najszybciej co zjadł zostało wydalone. Małe porcje. Mały kociak bardzo szybko zatruje się produktami przemiany materii, trzeba mu pomóc je wydalić. Nie można w żadnym wypadku dopuścić do zaparć.
Na innym forum był kot, który był operowany i przeżył kilka lat potem, U niego jednak zespolenie było z boku i dało się operować.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro sty 30, 2013 22:17 Re: Zespolenie wrotno-oboczne

znam historie jednego kota, którego diagnozował dr.Wrzosek z Wrocławia
niestety zespolenie było nieoperacyjne bo wewnątrz wątroby - o ile dobrze pamiętam w przypadku zewnętrznego chciał się podjąć operacji
na lekach i diecie kot przeżył dłużej niż rokowano
i nie mogę znaleźć wątku ale chyba na hodowcach był watek o kocie z tym schorzeniem i pomyślnie przebytej operacji
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Śro sty 30, 2013 22:25 Re: Zespolenie wrotno-oboczne

Bardzo dziekuje za informacje.
U Mikroba nigdy nie bylo objawow neurlogicznych. Glownie silna anemia i oslabienie z nia zwiazane, oraz goraczka. Gdy dostawal antybiotyk, wydawal sie byc zupelnie zdrowy. Stopien podwyzszenia ilosci kwasow zolciowych wskazuje na srednie zaawansowanie wady. W piatek bede rozmawiac o mozliwosciach USG/Doplera, aby do prof. Galanta pisac z jak najwieksza iloscia danych.

Mikrob mial kilka kroplowek podskornych wtedy przy objawach zatrucia, pozniej juz nie, gdyz z powodu anemii bylo niebezpieczenstwo zbytniego rozwodnienia krwi. Przed 14 dniami wyniki morfologii mial w normie. Ale anemia hemolityczna moze nastapic bardzo szybko.

Innych objawow, tj, plynu w otrzewnej nie ma.

Kot jest na diecie niskobialkowej, w tej chwili bardzo restrykcyjnej. Dostaje niskobialkowe jedzenie zmieszane z ryzem, chlebem (lubi chleb!), zielonym groszkiem. Dostaje tez obecnie Lactulose. Zaparc nie ma, odwiedza kuwete regularnie. Pije odrobine wiecej niz inne koty.
Z logistycznych problemow, trzeba bylo przeorganizowac zywienie reszty stada, do tej pory kociarstwo bylo przyzwyczajone, ze jedzenie suche jest zawsze dostepne. Teraz gdy Mikrob jest wsrod nich, to nie jest mozliwe. Drugi problem, kotek powinien jesc malo a czesto. Teraz, gdy wiele dni pracuje w domu, jest to wykonalne, jednakze jesli ide do pracy, co oznacza 10 godzin poza domem, musze mu zostawic jedzenie i liczyc na to, ze nie zje wszystkiego naraz. Rozwazam zakup takiego czasowego karmika.

Wiem, ze rokowania sa zle. U psow ta wada wydaje sie byc latwiej (czesciej) operowalna. W kazdym razie na forach o psach jest stosunkowo duzo opisow przypadkow. Na kocich, pojedyncze, i konczace sie zle.

Bedziemy walczyc. Mikrob jest cudownym pogodnym kotkiem z wielka checia do zycia, nawet przy najgorszej anemii chcial sie bawic, mruczal.
Obrazek

Agnieszka-

Post » Czw sty 31, 2013 10:31 Re: Zespolenie wrotno-oboczne

tu jest sporo ciekawych (i dajacych nadzieje) wiadomosci o zyciu kotow z tym rzadkim schorzeniem

http://www.catlivershunt.com/index.htm
Obrazek

Agnieszka-

Post » Czw sty 31, 2013 11:04 Re: Zespolenie wrotno-oboczne

Najważniejsze jest miejsce zespolenia. Mój miał w samym środku watroby, nieoperowalne.
Wiem, ze u psów i ludzi bywa najczęściej po bokach i to da sie zoperować.
Czyli - żeby oszacować jakieś rokowania, trzeba najpierw ustalić miejsce zespolenia ...
Na pewno więcej szans mają dorosłe koty, bo malucha jak wypytywałam nikt nie zoperuje - trzeba jakoś doprowadzić kota do wieku dorosłego dietą i farmakologicznie.

Wkleję pod wieczór linki, z których ja się dokształcałam.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw sty 31, 2013 12:07 Re: Zespolenie wrotno-oboczne

Witaj, Agnieszko :1luvu: . Ta ikonka to na powitanie, a nie z powodu choroby kotka. Wysłałam Ci pw.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Czw sty 31, 2013 16:16 Re: Zespolenie wrotno-oboczne

Jeden z moich kotów miał podejrzenie zespolenia (według rozpoznania po usg). Tylko podejrzenie, kociak bardzo chorował, ale w końcu wyszedł z tego, bez "leczenia" zespolenia. Byłam więc przekonana, że chociaż usg zrobił świetny spec (Marciński), to się po prostu pomylił. Ostatnio jednak rozmawiałam z wetką, która powiedziała mi, że niewykluczone, że to zespolenie jednak jest. Podobno u kotów bardzo rzadko przeprowadza się operacje. A chorobę można zdiagnozować również dopiero u dorosłych zwierząt. Czasem bardzo długo nie ma żadnych objawów aż nagle się pojawiają.

Rózik jest bardzo szczupły i niezbyt energiczny. Jak będę miała przypływ gotówki, zabiorę Rózika na usg, żeby sprawdzić jka to jest z tym jego ewentualnym zespoleniem.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

[następna]