Gdzie w Warszawie wykastrować KOCIAKA?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie sie 26, 2012 22:55 Gdzie w Warszawie wykastrować KOCIAKA?

Jeśli był już taki temat, przepraszam - wyszukiwarka nic ciekawego nie pokazała.

W piątek do budki ochroniarzy w jednym z warszawskich szpitali ktoś podrzucił takie oto cudo

Obrazek
Obrazek

na szczęście TŻ miał akurat zmianę i zabrał malucha do nas.

Mała nazwana roboczo Trufelką znalazła mieszka z nami i szuka DS, ale zanim ją komukolwiek przekażę chciałabym zabezpieczyć ją przed rozmnażaczami - słyszałam, że hodowcy i część wolontariuszy kastruje małe kociaki i metoda ta się sprawdza, więc chciałabym z niej skorzystać. Nie wiem tylko, czy i w której lecznicy można wykonać taki zabieg w Stolicy. Kasa w rozsądnych granicach nie gra roli. Fajnie by było, gdyby wet był sprawdzony.

Trufla ma zdaniem wetki 12-14 tygodni, w miarę możliwości chciałabym ciachnąć ją w ciągu najbliższych 10 dni i zacząć ogłaszać.

Z góry dziękuję za info :)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Nie sie 26, 2012 23:10 Re: Gdzie w Warszawie wykastrować KOCIAKA?

Może w Koterii? Zmuszonej do działalności komercyjnej sytuacją finansową :evil:
viewtopic.php?f=1&t=88349&start=855
Obrazek

monika794

Od: Sob kwi 18, 2009 1:24

Post » Nie sie 26, 2012 23:11 Re: Gdzie w Warszawie wykastrować KOCIAKA?

może najpierw poszukać jej domku i ogłaszać ją a potem , w miarę rosnącego zainteresowania myśleć o sterylizacji. Jest bardzo malutka.

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Nie sie 26, 2012 23:14 Re: Gdzie w Warszawie wykastrować KOCIAKA?

Najpierw to zaszczepić 2x, takiego malucha nie kastruj bez szczepień pod żadnym pozorem.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Nie sie 26, 2012 23:15 Re: Gdzie w Warszawie wykastrować KOCIAKA?

Koteria nie chciała sterylizować dzieci. Słusznie. Być może że do tego dochodzi pod oczywistą, we wcześniejszym poście wykazaną presją ale rozmawiałam i wiem.Czasami kocika ma ruję bardzo wcześnie , to wtedy to ma sens ale tak...

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Nie sie 26, 2012 23:19 Re: Gdzie w Warszawie wykastrować KOCIAKA?

W Koterii raczej półroczne co najmniej. edit - ok. 5 miesięcy

Kociaki na pewno kastrują na Białobrzeskiej (dr Karewicz). A o więcej chyba trzeba dopytać hodowców, to oni najczęściej kastrują kociaki.
Ostatnio edytowano Nie sie 26, 2012 23:20 przez Jana, łącznie edytowano 1 raz

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Nie sie 26, 2012 23:20 Re: Gdzie w Warszawie wykastrować KOCIAKA?

monika794 pisze:Może w Koterii? Zmuszonej do działalności komercyjnej sytuacją finansową :evil:
viewtopic.php?f=1&t=88349&start=855

W Koterii ciachają chyba od 6. miesiąca życia (Jana, pisałyśmy w jednym czasie), Trufelka ma max 3,5. Nikt z moich, rodziny i TŻ rozsądnych znajomych, takich którym powierzyłabym kotkę bez kastracji, nie chce albo nie może mieć kota. Mamę już męczyłam o wszystkie przyszywane ciocie :wink:

Boję się sytuacji, że ktoś weźmie małą, podpisze umowę, pozarzeka się, że kastracja to podstawa, a potem będzie ogłaszał od niej kociaki... edit: nie nazwałabym więc swojej postawy presją, a raczej ostrożnością...

OKI, wetka u której Marcin z nią był (z lecznicy po drodze z pracy do domu) odrobaczyła ją na razie i kazała szczepić ok. 7 września. Cały harmonogram oczywiście omówiłabym z lekarzem, który podjąłby się zabiegu.

Poszukałam trochę w piątek i wyczytałam na forum hodowców, że największe wzięcie ma jedna lecznica z Łodzi, ale nie ukrywam, że w Warszawie byłoby mi wygodniej... dzięki za trop na Białobrzeskiej :)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Nie sie 26, 2012 23:24 Re: Gdzie w Warszawie wykastrować KOCIAKA?

VeganGirl85 pisze:Trufla ma zdaniem wetki 12-14 tygodni, w miarę możliwości chciałabym ciachnąć ją w ciągu najbliższych 10 dni i zacząć ogłaszać.

VeganGirl85 pisze:OKI, wetka u której Marcin z nią był (z lecznicy po drodze z pracy do domu) odrobaczyła ją na razie i kazała szczepić ok. 7 września. Cały harmonogram oczywiście omówiłabym z lekarzem, który podjąłby się zabiegu.

To chcesz ją szczepić, czy kastrować w ciągu 10 dni? :roll:

Pierwsze szczepienie 7, drugie po trzech tygodniach, na przełomie października + ze 2 tygodnie po szczepieniu - to już nie będzie taki maluch.

OKI

Post » Nie sie 26, 2012 23:29 Re: Gdzie w Warszawie wykastrować KOCIAKA?

OKI pisze:
VeganGirl85 pisze:Trufla ma zdaniem wetki 12-14 tygodni, w miarę możliwości chciałabym ciachnąć ją w ciągu najbliższych 10 dni i zacząć ogłaszać.

VeganGirl85 pisze:OKI, wetka u której Marcin z nią był (z lecznicy po drodze z pracy do domu) odrobaczyła ją na razie i kazała szczepić ok. 7 września. Cały harmonogram oczywiście omówiłabym z lekarzem, który podjąłby się zabiegu.

To chcesz ją szczepić, czy kastrować w ciągu 10 dni? :roll:

Pierwsze szczepienie 7, drugie po trzech tygodniach, na przełomie października + ze 2 tygodnie po szczepieniu - to już nie będzie taki maluch.

Ona nie może u nas tyle zostać, boję się też problemów z wydaniem półrocznej panny, a na kolejnego kota na stałe naprawdę nie mamy warunków. Pogadam z lekarzem, jak on to widzi. Alternatywą jest znalezienie naprawdę sprawdzonego domu i wtedy w listopadzie opłaciłabym jej zabieg, ale nie ufam ludziom z ogłoszeń.
Ostatnio edytowano Nie sie 26, 2012 23:32 przez VeganGirl85, łącznie edytowano 1 raz
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Nie sie 26, 2012 23:29 Re: Gdzie w Warszawie wykastrować KOCIAKA?

Zdecydowanie najpierw 2 szczepienia, potem odezwij się do MariaD, ona już kilka miotów sterylizowała przed wydaniem do domków :ok:

Gosiak104

Od: Nie gru 18, 2005 10:36

Post » Nie sie 26, 2012 23:34 Re: Gdzie w Warszawie wykastrować KOCIAKA?

Czyli chciałaś ją wykastrować teraz, a szczepić 7? 8O
To jest maluch, o wiele bardziej podatny na wszelkiego rodzaju infekcje niż dorosły kot. I byle co go o wiele szybciej wykończy.

Po co czekać ze szczepieniem do 7? Szczepić parę dni po odrobaczeniu, za 3 tygodnie drugi raz i dopiero myśleć o kastracji.
Nawet dorosłe koty najpierw szczepię, później kastruję - jeśli wiem w momencie złapania, że będą się nadawać do adopcji.

OKI

Post » Nie sie 26, 2012 23:39 Re: Gdzie w Warszawie wykastrować KOCIAKA?

Gosiak104 pisze:Zdecydowanie najpierw 2 szczepienia, potem odezwij się do MariaD, ona już kilka miotów sterylizowała przed wydaniem do domków :ok:

Dzięki :)

Spróbuję porozmawiać dziś z lecznicą na Białobrzeskiej, dowiedzieć się, jak to wszystko wygląda - do tej pory słyszałam, że hodowcy i coraz więcej fundacji zleca takie zabiegi, ale jestem totalnie zielona w temacie.

Jeśliby TŻ zaszczepił ją jutro kiedy ma wolny dzień, to 3-4 tygodnie od jutra dają kolejny miesiąc zajętego tymczasu i malejących szans na adopcję. Łudzę się trochę, że wetka się pomyliła i mała jest trochę młodsza, ale nie bardzo widzę na to szansę... Odrobaczona była w piątek.
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Nie sie 26, 2012 23:42 Re: Gdzie w Warszawie wykastrować KOCIAKA?

No niestety, takie życie z młodocianymi tymczasami. Wszystko trwa, a one się starzeją. Szukaj domu już z terminem oddania określonym na później.
Maciek Czajka z Boliłapki też kastruje dzieciaki, ale bez szczepień tego nie zrobi.

OKI

Post » Nie sie 26, 2012 23:46 Re: Gdzie w Warszawie wykastrować KOCIAKA?

OKI pisze:No niestety, takie życie z młodocianymi tymczasami. Wszystko trwa, a one się starzeją. Szukaj domu już z terminem oddania określonym na później.
Maciek Czajka z Boliłapki też kastruje dzieciaki, ale bez szczepień tego nie zrobi.

Niestety nie sprawdzę czy była szczepiona - mogła komuś uciec (miała zdaniem lekarki zaleczony kk), ale Marcin nie widział żadnych ogłoszeń przy szpitalu. Nie mogę zakładać, że wszystko jest cacy.

Dzięki za radę w sprawie ogłoszeń- spróbuję tak zrobić, może ktoś fajny się znajdzie. Nie wiem, jak się (a przede wszystkim kota) zabezpieczyć przed niedotrzymaniem zapisu o kastracji w umowie... any ideas?
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Nie sie 26, 2012 23:50 Re: Gdzie w Warszawie wykastrować KOCIAKA?

Nie była szczepiona - jak ktoś wyrzuca kocię, to raczej go najpierw nie szczepi.
Ja bym po prostu ogłaszała już z adnotacją, że zmiana domu będzie możliwa w konkretnym terminie.
Każdy paragraf będzie wart tylko tyle, ile masz determinacji, żeby go potem przed sądem dochodzić.

OKI

[następna]