Gdynia - Aspen z pp - bryka za TM :( [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 27, 2012 10:37 Gdynia - Aspen z pp - bryka za TM :( [*]

Hej,

Mieszkam w Gdyni i chętnie przygarnę kotka, zwykłego dachowca. Najlepiej jakiegoś, który poszukuje domu i potrafi korzystać z kuwety, albo jest na tyle młody, żeby dało się go nauczyć. Przyzwyczaiłem się do kota w domu, ale niestety nie był on mój i po przeprowadzce został w swoim domu, a ja od dłuższego czasu zastanawiam się nad przygarnięciem jakiegoś. Mam tylko jeden kłopot z tym, bo raz na jakiś czas jeżdżę na drugi koniec Polski i to zajmuje więcej, niż jeden dzień (zazwyczaj kilka dni). Znajomi, którym mógłbym go wtedy dać pod opiekę mają niestety psy i takiego rozwiązania nie chcę ryzykować. Z kolei Ci, którzy z chęcią by wzięli to... Ja wolałbym jednak im go nie dawać. W mieście, w którym kiedyś mieszkałem znałem sporo ludzi potrafiących zaopiekować się kotami, a tutaj niestety tak się złożyło, że jedyna osoba, której mógłbym powierzyć kotka mieszka prawie 80 km ode mnie.

Tak więc jeśli ktoś z Was szuka domu dla kota, ale sporadycznie mógłby go wziać pod opiekę w przypadku wyjazdu i zadbał o niego wtedy, to chętnie przygarnę. Warunki będzie miał bardzo dobre.
Ostatnio edytowano Wto sie 07, 2012 10:15 przez aassiiaa, łącznie edytowano 5 razy
Powód: zmieniłam tytuł

grzesiek.

Od: Wto lis 21, 2006 14:30

Post » Pt lip 27, 2012 10:58 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Witaj,
Proponuję przegląd wątków i poszukanie kota, który 'ma to coś'.
Można zajżeć do trójmiejskich grup zajmujących sie kotami (mają też swoje wątki):
http://pkdt.pl/
http://www.bezbronnezwierzeta.pl/
http://www.miauhotel.pl/adopcje.htm
nie wiem czy są jakieś jeszcze..
Co do opieki nad kotem w czasie wyjazdu, można wykorzystać opcję hotelu lub (co najkorzystniejsze dla samego kota) dogadać się z kimś, kto mógłby do kotka przychodzić. W takiej sytuacji kot nie musi sie niepotrzebnie stresować zmianą miejsca, a ma należytą opiekę.
pzdr
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek =>Cysorzowa Bruja
Najpiękniejszy kot, to kot szczęśliwy.

RKa

Od: Nie kwi 10, 2011 19:48

Post » Pt lip 27, 2012 11:04 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

viewtopic.php?f=1&t=144522
tutaj jest kot z Trójmiasta, który bardzo potrzebuje domu - możesz uratować mu życie
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Pt lip 27, 2012 11:09 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Wiem, kiedyś podczas wyjazdu robiliśmy tak, ale tylko raz, że kot został na tydzień sam w domu, ale dwa razy dziennie ktoś go odwiedział i karmił. Jeszcze maluch wtedy był półroczny. Podobno to mniej stresu. Tylko, że baliśmy się wtedy, że przy otwieraniu drzwi ona ucieknie, bo może chcieć szukać domowników... I tego właśnie sieobawiam, że ktoś nieobeznany z kotami może go wypuścić uchylając drzwi. Albo wyjdzie ciekawski za drzwi i coś go wystarszy i pobiegnie przed siebie.

Dziękuję za linki.

grzesiek.

Post » Pt lip 27, 2012 11:24 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

A ja Ci zaproponuję przygarnięcie jakiejś zżytej dwójki koteczków. :wink: Wtedy spokojnie możesz zostawić je na kilka dni same, oczywiście przy założeniu, że ktoś będzie do nich zaglądał, sprzątał kuwety, dostarczał jedzonko i porcję głaskania. :)
Wierz mi, koszty utrzymania dwóch kotów są tylko nieznacznie wyższe niż przy jednym kocie a radości dwa razy więcej. No i koty mają nawzajem siebie - do zabaw, tulenia się, gonitw, czy przetrzepywania sobie futerek. :)

Skontaktuj się z kotiką - ona zawsze ma dużo fajnych futerek na wydaniu. O, np. teraz odchowuje czwórkę maluchów:
viewtopic.php?f=1&t=143828
Ale ma tez i trochę starsze, np.:
viewtopic.php?f=13&t=142681&p=9070223#p9070223

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14

Post » Pt lip 27, 2012 11:40 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

A może uratujesz życie Maciusiowi ze schroniska w Szczytnie - błagam o domek dla niego....

viewtopic.php?f=1&t=143892

http://www.facebook.com/events/448986618469150/

A jeśli chodzi o zostawanie samemu w domu to ja popieram przychodzenie do kota. Da radę, wiem z własnego doświadczenia. A jakbyś się zdecydował na dwa koty to już spokojnie mozesz wyjechac - one się beda razem spokojnie dawały sobvie radę. Ja swoją dwójeczkę (teraz mam piąteczkę) zostawiałam z dużą ilością jedzenia i wody na 3 dni (i dwie noce) bez problemu same w domu. Oczywiście miały dostawione na czas wyjazdu dodatkowe kuwety.

Oczywiście dla Macka jest ratunkiem także dt - jeżeli zdecydujesz się byc dla niego dt to osobiście deklaruję ogłaszanie Macka i szukanie mu domu stałego oraz wizyty przedadopcyjne na terenie Warszawy i okolic.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt lip 27, 2012 11:58 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wiadomości PW z kotami do adopcji. Jest tego naprawdę dużo i teraz mam ogromny dylemat, ale któregoś na pewno wybiorę, tylko muszę mu najpierw skompletować "wyprawkę".

Jeśli mogę mieć jedną uwagę... Dostałem mnóstwo linków do różnych stron oraz tematów i pierwsze co mi się rzuca w oczy to "o rany, o co tu chodzi". Wy się w tym orientujecie, rozróżniacie te tematy i opisy od siebie, ale ktoś z zewnątrz niestety nie. Czytam, przyglądam się i nie wiem czy kot jest z Trójmiasta czy może z Wrocławia. Nawet nie bardzo wiem, które koty są do adopcji, a które to zdjęcia Waszych - to naprawdę może komplikować sprawę przygarnięcia. Może ja lubię proste rozwiązania, ale powinno to być absolutnie minimum, czyli imię, zdjęcie, ewentualnie wiek i stan zdrowia oraz przede wszystkim lokalizacja. Wtedy więcej osób mogłoby się zdecydować, bo niektórym może się po prostu nie chcieć dopytywać...

grzesiek.

Post » Pt lip 27, 2012 12:02 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Proszę daj domek Maciusiowi, on tak długo czeka :oops:
Maciuś jest ze Szczytna, ale dziewczyny na pewno zorganizują transport :ok:
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Pt lip 27, 2012 12:05 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Kotika jest z Trójmiasta.
A kotów ma dużo, różnych, stąd moja propozycja skontaktowania się z nią. Ona najlepiej przedstawi Ci jakie kotki akurat ma do adopcji.
Ostatnio edytowano Pt lip 27, 2012 12:07 przez Wawe, łącznie edytowano 1 raz

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14

Post » Pt lip 27, 2012 12:06 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

grzesiek. pisze: Może ja lubię proste rozwiązania, ale powinno to być absolutnie minimum, czyli imię, zdjęcie, ewentualnie wiek i stan zdrowia oraz przede wszystkim lokalizacja. Wtedy więcej osób mogłoby się zdecydować, bo niektórym może się po prostu nie chcieć dopytywać...

Maciuś - dorosły ale młody kocurek. Przebywa w schronisku w Szczytnie (woj. warmińsko - mazurskie, ale jeśli zdecydujesz się mu dac dom stały bądź tymczasowy bez problemu zorganizujemy transport do Gdyni. Maciuś przebywa w schronisku, gdzie zwierzaki są niezbyt dobrze karmione i opiekowane. Jest chudy, potrzebuje domu, dobrego jedzenia i wizyty u weterynarza aby ocenic jego stan i ewnetualnie podjąc leczenie, trzeba go odrobaczyc itp. Pomozemy w rózny sposób - wiele osób kibicuje Mackowi i martwi się o niego - będziesz miał nasze pełne wsparcie i pomoc. Tylko uratuj mu zycie....
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt lip 27, 2012 12:13 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

ruch sie zrobił :-)

:ok: :ok: :ok:

olciak84

Od: Pt cze 22, 2012 16:31

Post » Pt lip 27, 2012 15:25 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

W Morągu jest taki mały chłopaczek-bardzo potrzebuje domu :( :( :(
viewtopic.php?f=13&t=144092
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Pt lip 27, 2012 17:45 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Dziewczyny z PKDT są z Trójmiasta - są zakocone po kokardkę i biorąc od nich kota na pewno będziesz zadowolony!
Ja sama mam taką sytuacje jak opisujesz - tzn. jeżdżę czasem na drugi koniec Polski. Luna albo jeździ z nami (znosi bardzo dobrze podróż - 3/4 czasu śpi) albo korzystam z ogłoszeń o przechowaniu kota tu na forum (raz przechowywała nam Lunkę dziewczyna z Gdyni i było świetnie - kot zadbany i miał się okazję zsocjalizować z domowymi kotami Rambo_rudej).

RatMaga

Od: Wto maja 03, 2011 18:48

Post » Pt lip 27, 2012 21:28 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

Przyznaję, że odzew mnie zaskoczył, bo spodziewałem się, że trafi się może jeden, albo dwa koty w okolicy do wyboru. Tymczasem jest ich mnóstwo i teraz to jestem w kropce, bo każdego z nich mi szkoda i zupełnie nie wiem, którego wybrać. Odwiedziłem dziś pięc kotów w Gdyni. Każdy był super...

Pierwszy 1,5 miesiąca i bardzo pocieszny. Potem pojechałem zobaczyć trzy małe w lecznicy po ok. 2 miesiące i w trakcie leczenia, ale świetne, pełne energii i właśnie przy nich przypadkowo dowiedziałem się o piątym kocie do oddania, który przebywa w boskie. Mająca półtora roku kotka już po sterylizacji i po prostu taka pieszczocha i taka grzeczna... Zawsze myślałem, że porzucone koty są nieufne wobec nowych właścicieli i ciężko im się przestawić, a teraz poważnie myślę, czy to właśnie nie będzie dobry wybór.

Krótko mówiąc naprawdę nie wiem... W zasadzie plan był taki, że przygarnę tego, który najbardziej potrzebuje... Tylko, że one wszystkie potrzebują domu tak naprawdę.

PS.

Jestem pod wrażeniem ile serca i energii wkładacie w zapewnienie tym zwierzakom najlepszych warunków.

grzesiek.

Post » Sob lip 28, 2012 9:03 Re: Gdynia/Gdańsk - przygarnę kota na stałe lub DT

:ok: :ok:

olciak84

Od: Pt cze 22, 2012 16:31

[następna]