Opieka nad kocimi noworodkami-wątpliwości i prośba o porady

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 25, 2012 9:41 Opieka nad kocimi noworodkami-wątpliwości i prośba o porady

Chciałam wyszukać w kocim ABC, słowo, ale zmarnowałam 2 godziny i nadal nie wiem.
Zostałam półopiekunką kilkudniowych kociąt. Trafiły do mojej sąsiadki w poniedziałek, jako dwudniowe kocięta. Z braku innych pomysłów podłożyłam je kotce sterylizowanej tydzień wcześniej, wiem, że juz miała wczesniej kocięta.
Koty leżą cały czas pod, przy lub na kocicy, od wczoraj dwa są przypiete do sutków.
Kotka jest nieśmiała, przy ludziach nie wykazuje żadnej aktywności, nawet nie je.
Prawdopodobnie ma jakiś pokarm, ale kociaki oderwane od sutka zjadają porcję ze strzykawki ( chociaż chyba mniejszą nić na początku).
Martwi mnie to, że kociaki nie robią kupy. Robiły , po stymulacji, pierwszego dnia, czyli w poniedziałek. Sikają po każdym karmieniu, również stymulowane. Jak stwierdzić, czy zajmuje się tym kocica gdy nie podglądamy, czy kociaki z jakiegos powodu nie mogą się wypróżnić. Drą się przy stymulacji przeraźliwie. Brzuszki okragłe , ale wg mnie nie twarde.
Jeden maluch, ubrudzony wczoraj przeze mnie specjalnie krowim mlekiem został natychmiast umyty, tym razem na moich oczach.
Jeśli kocica je jednak myje, to dlaczego udaje się nam je odsikiwać?
W ciągu doby koty przybrały na wadze 4-10g. Czy to właściwy przybór wagi?
Wszelkie doświadczenia, pomysły, patenty mile widziane.
Kociaki były 4, wczoraj odszedł jeden ( niewydolnośc oddechowa). Nie zostały odrzucone przez matkę, zostały jej zabrane.

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Śro kwi 25, 2012 10:54 Re: Opieka nad kocimi noworodkami-wątpliwości i prośba o por

Tosza pisze:Chciałam wyszukać w kocim ABC, słowo, ale zmarnowałam 2 godziny i nadal nie wiem.
Zostałam półopiekunką kilkudniowych kociąt. Trafiły do mojej sąsiadki w poniedziałek, jako dwudniowe kocięta. Z braku innych pomysłów podłożyłam je kotce sterylizowanej tydzień wcześniej, wiem, że juz miała wczesniej kocięta.
Koty leżą cały czas pod, przy lub na kocicy, od wczoraj dwa są przypiete do sutków.
Kotka jest nieśmiała, przy ludziach nie wykazuje żadnej aktywności, nawet nie je.
Prawdopodobnie ma jakiś pokarm, ale kociaki oderwane od sutka zjadają porcję ze strzykawki ( chociaż chyba mniejszą nić na początku).
Martwi mnie to, że kociaki nie robią kupy. Robiły , po stymulacji, pierwszego dnia, czyli w poniedziałek. Sikają po każdym karmieniu, również stymulowane. Jak stwierdzić, czy zajmuje się tym kocica gdy nie podglądamy, czy kociaki z jakiegos powodu nie mogą się wypróżnić. Drą się przy stymulacji przeraźliwie. Brzuszki okragłe , ale wg mnie nie twarde.
Jeden maluch, ubrudzony wczoraj przeze mnie specjalnie krowim mlekiem został natychmiast umyty, tym razem na moich oczach.
Jeśli kocica je jednak myje, to dlaczego udaje się nam je odsikiwać?
W ciągu doby koty przybrały na wadze 4-10g. Czy to właściwy przybór wagi?
Wszelkie doświadczenia, pomysły, patenty mile widziane.
Kociaki były 4, wczoraj odszedł jeden ( niewydolnośc oddechowa). Nie zostały odrzucone przez matkę, zostały jej zabrane.

Może na Hodowcach zapytaj?
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro kwi 25, 2012 10:59 Re: Opieka nad kocimi noworodkami-wątpliwości i prośba o por

Zofia&Sasza pisze:Może na Hodowcach zapytaj?

Mam chyba dziś problem z najprostrzymi decyzjami :oops: Mam zdublować wątek, czy prosić o przeniessiesie

Tosza

Post » Śro kwi 25, 2012 11:15 Re: Opieka nad kocimi noworodkami-wątpliwości i prośba o por

Tosza pisze:
Zofia&Sasza pisze:Może na Hodowcach zapytaj?

Mam chyba dziś problem z najprostrzymi decyzjami :oops: Mam zdublować wątek, czy prosić o przeniessiesie

Ja bym zdublowała.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Śro kwi 25, 2012 11:17 Re: Opieka nad kocimi noworodkami-wątpliwości i prośba o por

Gosiu, jestes w stanie zobaczyć, czy kocica je myje?
Bo jeśli myje to zapewne załatwia tez sprawę nr 2.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Śro kwi 25, 2012 11:23 Re: Opieka nad kocimi noworodkami-wątpliwości i prośba o por

Liwia pisze:Gosiu, jestes w stanie zobaczyć, czy kocica je myje?
Bo jeśli myje to zapewne załatwia tez sprawę nr 2.

Kotka przy nas nawet nie mruga.
Jak napisałam, jak kociaka upaprałam w mleku, to umyła, ale to było raz. Chciałam nawet zrobić monitoring, ale nie ma wi-fi.
Jeżeli sprząta kupy, to dlaczego możemy je wysikać :cry:

Tosza

Post » Śro kwi 25, 2012 11:25 Re: Opieka nad kocimi noworodkami-wątpliwości i prośba o por

a brzuchy miękkie? Kociakowe oczywiscie?
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Śro kwi 25, 2012 11:27 Re: Opieka nad kocimi noworodkami-wątpliwości i prośba o por

Liwia pisze:a brzuchy miękkie? Kociakowe oczywiscie?

Nie wiem. Chyba nie jakoś specjalnie twarde, ale nie mam porównania z niczym. Kocica ma bardziej miękki :wink:

Tosza

Post » Śro kwi 25, 2012 11:39 Re: Opieka nad kocimi noworodkami-wątpliwości i prośba o por

Gosia, a jakąś kamerę może masz, coby zobaczyć czy je myje?
Obrazek

Liwia

Post » Śro kwi 25, 2012 11:42 Re: Opieka nad kocimi noworodkami-wątpliwości i prośba o por

Liwia pisze:Gosia, a jakąś kamerę może masz, coby zobaczyć czy je myje?

Nie ma wifi :(
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Śro kwi 25, 2012 11:54 Re: Opieka nad kocimi noworodkami-wątpliwości i prośba o por

Kamera, zwykła kamera do nagrywania :idea:
Obrazek

Liwia

Post » Śro kwi 25, 2012 11:56 Re: Opieka nad kocimi noworodkami-wątpliwości i prośba o por

Liwia pisze:Kamera, zwykła kamera do nagrywania :idea:

Nie mam takich wynalazków :)
Na hodowlanym pojawiła sie podpowiedź, by kociakom smarowac brzuszki i dupki masłem

Tosza

Post » Śro kwi 25, 2012 12:06 Re: Opieka nad kocimi noworodkami-wątpliwości i prośba o por

odrobinę, można.

W telefonie nie masz?
Obrazek

Liwia

Post » Śro kwi 25, 2012 12:09 Re: Opieka nad kocimi noworodkami-wątpliwości i prośba o por

Jeśli masz jakąkolwiek możliwość, podłóż je innej kotce, która ma pokarm i można monitorować, czy się nimi opiekuje.
Możesz także sprawdzić, czy kotka ma pokarm, próbując wycisnąć kropelkę - trzeba ucisnąć obszar (1-2 cm) wokół sutka, nie sam sutek. Jeśli je karmi, to na pewno i dba o ich wypróżnienie. Tak samo na podstawie brzuchów (pełne, okrągłe, ładnie, ale nie przesadnie napięte) i zachowania (głodne kocięta są niespokojne albo apatyczne) możesz ocenić, czy jedzą.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Śro kwi 25, 2012 12:14 Re: Opieka nad kocimi noworodkami-wątpliwości i prośba o por

ryśka pisze:Jeśli masz jakąkolwiek możliwość, podłóż je innej kotce, która ma pokarm i można monitorować, czy się nimi opiekuje.
Możesz także sprawdzić, czy kotka ma pokarm, próbując wycisnąć kropelkę - trzeba ucisnąć obszar (1-2 cm) wokół sutka, nie sam sutek. Jeśli je karmi, to na pewno i dba o ich wypróżnienie. Tak samo na podstawie brzuchów (pełne, okrągłe, ładnie, ale nie przesadnie napięte) i zachowania (głodne kocięta są niespokojne albo apatyczne) możesz ocenić, czy jedzą.

Przy naciskaniu sutka pojawia się kropla mleka, ale zastanawiam się czy je piją ( chociaz sa przyssane cały czas), bo oderwane od sutka piją mleko ze strzykawki.
Nie mam innej kotki. Prócz tej, której zabrano maluchy znalazłam jeszcze druga, ale właścicielka nie zgodziła się na podłożenie kociąt. Więc nie mam kotki, choć pół Krakowa pomagało mi szukać. Nawet tą mam tylko dlatego, że nie zdążyłam jej odwieźć do Kościeliska :)

Tosza

[następna]