MOKRA KARMA DLA MOJEGO FERDKA POMOCY!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 20, 2012 21:23 MOKRA KARMA DLA MOJEGO FERDKA POMOCY!

Witam.

Mam pewien problem. Mam kupon -40zł do 30 marca, i chce wykorzystać go na mokrą karme w sklepie zoo-dragon [bo tam ten kupon obowiązuje.
W piątek mój Ferdek będzie kastrowany [ :( ]
suchą już kupiłem, taką poleciłmi wet :
http://allegro.pl/royal-canin-young-mal ... 92145.html

Wybrałem takie propozycje na mokre karmy, proszę powiedzcie mi coś o nich. Niestety gotować-gotuję ale naprawde nie mam czasu, zeby stać w kuchni i gotować.

to moje propozycje:
Applaws - tu zainteresował mnie bardzo skład... wyśmienity wręcz.
http://www.zoo-dragon.pl/index.php?page ... &Itemid=68

W zasadzie nie mam pojęcia czym różni się 1 link od drugiego, oprócz tego ze kilka zł w cenie...

Animonda tutaj podany skład nieco gorszy.

Miamor - tutaj wyczytałem, ze ten skład to jakieś małe oszustwo...

Royal canin - nie ukrywam, ze tutaj koszt za jedną saszetkę troche mnie przeraża... a i nie znalazłem składu nigdzie.

No i którą karme kupić? I czy w ogóle te firmy są warte uwagi? Proszę uzasadnić, bo nie chce odpowiedzi typu "kup X bo tak" Jeśli macie jakieś inne propozycje to piszcie proszę.

będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

PS.
oglądałęm również karmę felix tylko że mało mięsa w tym jest.

Ferdek

Od: Nie paź 23, 2011 14:28

Post » Wto mar 20, 2012 21:53 Re: MOKRA KARMA DLA MOJEGO FERDKA POMOCY!

Polecam applaws i miamor,moje uwielbiają.Faktycznie miamor zależnie od smaku ma zróżnicowany skład.Czym mniej węglowodanów tym lepiej.

luty-1

Od: Nie lut 21, 2010 19:19

Post » Wto mar 20, 2012 22:09 Re: MOKRA KARMA DLA MOJEGO FERDKA POMOCY!

Nie wolałbyś Animondy Carny Kitten? Ma o wiele więcej mięsa w mięsie ;) Moje młode koty chętnie to jadły i wygląda porządnie na oko nawet, znaczy wygląda jak mięso, nie jak zmielone "coś".
ObrazekObrazek

Hikiko

Od: Sob paź 30, 2010 22:27

Post » Wto mar 20, 2012 22:21 Re: MOKRA KARMA DLA MOJEGO FERDKA POMOCY!

Hikiko pisze:Nie wolałbyś Animondy Carny Kitten? Ma o wiele więcej mięsa w mięsie ;) Moje młode koty chętnie to jadły i wygląda porządnie na oko nawet, znaczy wygląda jak mięso, nie jak zmielone "coś".

Testowałem animonde, kupiłem 50 puszek różnego rodzaju, i dałem mu skosztować każdej, żadna mu nie podeszła i musiałem oddać do schroniska.

Ferdek

Post » Wto mar 20, 2012 22:29 Re: MOKRA KARMA DLA MOJEGO FERDKA POMOCY!

Applaws nie ma wcale takiego wyśmienitego składu - spójrz na zawartość tłuszczu, właściwie tego tłuszczu tam nie ma, a kocia dieta musi być tłusta by prawidłowo funkcjonował. Applaws zawiera bardzo dużo białka, zdecydowanie za dużo.

Polecana jest karma Miamor Milde Mahlzeit jest dobrze zbilansowana.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Wto mar 20, 2012 22:45 Re: MOKRA KARMA DLA MOJEGO FERDKA POMOCY!

karola7 pisze:Applaws nie ma wcale takiego wyśmienitego składu - spójrz na zawartość tłuszczu, właściwie tego tłuszczu tam nie ma, a kocia dieta musi być tłusta by prawidłowo funkcjonował. Applaws zawiera bardzo dużo białka, zdecydowanie za dużo.

Polecana jest karma Miamor Milde Mahlzeit jest dobrze zbilansowana.

coś takiego? które polecasz?

Ferdek

Post » Wto mar 20, 2012 22:50 Re: MOKRA KARMA DLA MOJEGO FERDKA POMOCY!

Ja swoim kupowałam kiedyś kurczaka z szynką Miamora - jadły bez problemu, ale ja nie mam wybrednych kotów, ale właśnie Milde Mahlzeit jest jedną z niewielu gotowych karm polecanych pod względem zarówno zawartości mięsa jak i zbilansowania .

karola7

Post » Wto mar 20, 2012 22:54 Re: MOKRA KARMA DLA MOJEGO FERDKA POMOCY!

karola7 pisze:Ja swoim kupowałam kiedyś kurczaka z szynką Miamora - jadły bez problemu, ale ja nie mam wybrednych kotów, ale właśnie Milde Mahlzeit jest jedną z niewielu gotowych karm polecanych pod względem zarówno zawartości mięsa jak i zbilansowania .

czyli te pozostałe co wymienilem to odpadają zupełnie?
w sumie te karmy wymienione przez Ciebie są podobnie cenowo.

Ferdek

Post » Wto mar 20, 2012 23:02 Re: MOKRA KARMA DLA MOJEGO FERDKA POMOCY!

Mokre Royala jest drogie i ma beznadziejny skład, tacki Animondy mają mało mięsa, Applaws ma dużo mięsa, dużo białka i właściwie zero tłuszczu co jest bardzo niewskazane - podobnie wygląda sytuacja z saszetkami Miamora które podałeś bo to jest też karma tzw. filetowa która zawiera bardzo chude mięso, a kot powinien jeść tłusto.
I jeśli chodzi o suche to naprawdę kastrata nie trzeba karmić żadną specjalistyczną karmą, zadbaj by dużo pił, dolewaj mu wodę do mokrego żarcia to jest bardzo ważne i doskonała profilaktyka pęcherzowo-nerkowa bo koty zwykle piją za mało.

karola7

Post » Wto mar 20, 2012 23:10 Re: MOKRA KARMA DLA MOJEGO FERDKA POMOCY!

pewnie mi się dostanie za to co napiszę, ale włąśnie czekam na Bozitę mokrą z tego samego sklepu i w ramach tego samego kuponu :wink: mój kot dałby się za to pociąć na kawałeczki :)
jeżeli masz w pobliżu sklep sieci Rossman to polecam też wyprzedaże z Sheby - ostatnio kupowałam po 1,50zł i 1,69zł
wiem, że jedni te karmy chwalą, inni na nie narzekają, ale powiedzmy to jasno - idealnej karmy nie ma :wink:
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Od: Nie wrz 12, 2010 10:38

Post » Śro mar 21, 2012 7:06 Re: MOKRA KARMA DLA MOJEGO FERDKA POMOCY!

Nie karmię kotów karmą Applaws - więc skład mnie nie interesował - tu rzuciłam okiem i masakra... I jeszcze nie tania.

Swoją drogą ciekawe - karma tej firmy dla kociąt ma w sobie podobno kilka procent oleju, kilka procent tranu, kurczaka (ciekawe co oni z niego dają skoro karma dla dorosłych kotów składa się tylko z niego i odrobiny ryżu i to jest super zbilansowane) - a tłuszczu w składzie 0.3 %. Co się dzieje z tymi 7 % tłuszczy roślinnych i rybnych? A z kurczaka nic się nie dostaje?
Jak zbilansowana i tak droga karma dla kota może nie mieć praktycznie tłuszczu! :roll:

Koszmarek dietetyczny.
I cenowy - toż to wychodzi prawie 5 złotych za kilka, coś koło trzech deko - gotowanego mięsa z kurczaka.
No - w zestawie troszkę taniej :roll:

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro mar 21, 2012 9:22 Re: MOKRA KARMA DLA MOJEGO FERDKA POMOCY!

Dobre są puszki grau, a z animondy nie saszetki czy tacki, tylko też puszki (trochę gorsze niż grau, ale też wyższa półka).
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Śro mar 21, 2012 9:54 Re: MOKRA KARMA DLA MOJEGO FERDKA POMOCY!

A czym karmisz kota teraz :) ?
I co Twój kotek lubi? Ryby? Kurczaka? Wołowinę? W sosie? W galaretce? Pasztety? To wbrew pozorom ważne, Tytus nie tyka pasztetów na przykład, choćby najlepszej firmy, a za kawałki w galaretce da się pokroić. Cokolwiek kupisz, zwróć uwagę na preferencje Ferdka.

Mój wykastrowany kot da się pokroić za łososia, natomiast wszelkie karmy dla kastratów/light/dla grubasków ma głęboko w poważaniu. Staram się go przestawić na Carny Adult (polecane przez forum), ale na razie mieszam je z łososiowymi saszetkami Felixa.

Annathea

Od: Pon mar 12, 2012 14:31

Post » Śro mar 21, 2012 14:00 Re: MOKRA KARMA DLA MOJEGO FERDKA POMOCY!

Annathea pisze:A czym karmisz kota teraz :) ?
I co Twój kotek lubi? Ryby? Kurczaka? Wołowinę? W sosie? W galaretce? Pasztety? To wbrew pozorom ważne, Tytus nie tyka pasztetów na przykład, choćby najlepszej firmy, a za kawałki w galaretce da się pokroić. Cokolwiek kupisz, zwróć uwagę na preferencje Ferdka.

Mój wykastrowany kot da się pokroić za łososia, natomiast wszelkie karmy dla kastratów/light/dla grubasków ma głęboko w poważaniu. Staram się go przestawić na Carny Adult (polecane przez forum), ale na razie mieszam je z łososiowymi saszetkami Felixa.

wiesz co narazie to na zmiane, suchego dostawał Royal canina bo kupilem duży worek , a mokrego to nie mialem czasu ostatnio i wziałem kilka saszetek whiskasa felixa i kitikata...wiem, wstyd. no i 3 razy w tygodniu gotuje mu pierś z kurczaka żeby sobie pojadł prawdziwe mięso

Ferdek

Post » Śro mar 21, 2012 14:33 Re: MOKRA KARMA DLA MOJEGO FERDKA POMOCY!

Ferdek pisze:
Annathea pisze:A czym karmisz kota teraz :) ?

wiesz co narazie to na zmiane, suchego dostawał Royal canina bo kupilem duży worek , a mokrego to nie mialem czasu ostatnio i wziałem kilka saszetek whiskasa felixa i kitikata...wiem, wstyd. no i 3 razy w tygodniu gotuje mu pierś z kurczaka żeby sobie pojadł prawdziwe mięso

Oj tam wstyd :).
Wstyd by był, jakbyś kotu w ogóle jeść nie dawał albo mu marchewkę z groszkiem serwował.
I co mu najbardziej z tego smakowało?

Annathea

Od: Pon mar 12, 2012 14:31

[następna]