dobra woda

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 29, 2012 20:55 dobra woda

Jaką wodę powinien pić kot? Przegotowana czy surową? zwykłą kranówkę (łee)? oligoceńską (my taką pijemy)? A może mineralną niskozmineralizowaną?

mama-san

Od: Pt lis 19, 2010 16:00

Post » Śro lut 29, 2012 21:22 Re: dobra woda

ja podaję żródlaną;wetka powiedziała,że mineralne zawierają różne składniki,które z czasem mogą odkładać się w organizmie kota ale także i człowieka...

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Śro lut 29, 2012 21:28 Re: dobra woda

J.D. pisze:ja podaję żródlaną;wetka powiedziała,że mineralne zawierają różne składniki,które z czasem mogą odkładać się w organizmie kota ale także i człowieka...

źrudlaną to znaczy jaką konkretnie?

mama-san

Post » Śro lut 29, 2012 21:32 Re: dobra woda

tak się nazywa "Woda żródlana" w bańkach o poj.5l. a kupuję w "Biedronce"...

J.D.

Post » Śro lut 29, 2012 21:34 Re: dobra woda

J.D. pisze:tak się nazywa "Woda żródlana" w bańkach o poj.5l. a kupuję w "Biedronce"...

OK. Dzięki! :D

mama-san

Post » Śro lut 29, 2012 21:43 Re: dobra woda

Ja daje kotom kranówke nieprzegotowaną ale one uwielbiaja pić wode z wiadra po myciu podłogi, taka z proszkiem i brudną :evil: może im sie kojarzy z woda z kałuży :mrgreen:

Zyta Felicjańska

Od: Śro kwi 20, 2011 13:27

Post » Śro lut 29, 2012 23:25 Re: dobra woda

Sprawdzajcie ile ma woda składników mineralnych.Woda z baniaków z Biedronki po jednym dniu stania w szklance robiła osad z wapnia na całej dosłownie szklance 8O Mi nie smakuje.Primavera jest dobra,ale droższa.Woda 2 litry z Lidla kiedyś była lepsza teraz jest z innego źródła i nie ma opisu składników mineralnych.Daję kranówę i Primaverę ostatnio.Ta z lidla mimo wszystko nie osadza się jak ta z Biedronki.Troszkę na samej górze jak kranówa.
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Śro lut 29, 2012 23:55 Re: dobra woda

Zyta Felicjańska pisze:Ja daje kotom kranówke nieprzegotowaną ale one uwielbiaja pić wode z wiadra po myciu podłogi, taka z proszkiem i brudną :evil: może im sie kojarzy z woda z kałuży :mrgreen:

Zyto! Na litość boską! Ty chyba żartujesz!?

wojtek_z

Od: Pt gru 31, 2010 12:08

Post » Czw mar 01, 2012 0:03 Re: dobra woda

Ja też daję kranówkę od zawsze moim kotom i psu. Nie chcą pić innej wody pomimo prób. Tylko kranówa. Żadna mineralna im nie smakuje. Próbowałam wiele razy :)

mikizone

Od: Wto mar 29, 2011 10:28

Post » Czw mar 01, 2012 6:36 Re: dobra woda

vailet pisze:Sprawdzajcie ile ma woda składników mineralnych.Woda z baniaków z Biedronki po jednym dniu stania w szklance robiła osad z wapnia na całej dosłownie szklance 8O Mi nie smakuje.Primavera jest dobra,ale droższa.Woda 2 litry z Lidla kiedyś była lepsza teraz jest z innego źródła i nie ma opisu składników mineralnych.Daję kranówę i Primaverę ostatnio.Ta z lidla mimo wszystko nie osadza się jak ta z Biedronki.Troszkę na samej górze jak kranówa.

nie wiem -ja nie mam żadnych osadów....odkąd używam tej wody to nie muszę szorować misek "z kamienia"...czajnika zresztą też...a tak byłoby żedy było dużo wapnia...

J.D.

Post » Czw mar 01, 2012 10:49 Re: dobra woda

mikizone pisze:Ja też daję kranówkę od zawsze moim kotom i psu. Nie chcą pić innej wody pomimo prób. Tylko kranówa. Żadna mineralna im nie smakuje. Próbowałam wiele razy :)

Tak, tylko że w Wa-wie woda z kranu jest OHYDNA i wali chlorem, nie przyszłoby mi do głowy żeby to pić nieprzegotowane więc i kotu nie daję, chyba że awaryjnie. Natomiast woda oligoceńska którą przynosimy dla siebie z ujęcia wydaje mi się że ma sporo minerałów bo czajnik się szybko zakamienia. stąd moje pytanie czy taka woda nadaje się dla kota. Ja rozumiem że to pytanie raczej akademickie- w końcu koty na wolności piją brudną wodę z kałuż i żyją, ale człowiek jednak chciałby temu swojemu zwierzakowi nie zrobić krzywdy, jak już ma go pod opieką. Zwłaszcza że ten mój łobuz jest bardzo mało wybredny: wszystko mu smakuje więc trudno polegać na jego własnym rozeznaniu. Przecież taki kot to nieprawdopodobnie delikatny mechanizm, te wszystkie jego orgeny wewnętrzne są malusieńkie i łatwo je uszkodzić. To tak jak z silnikiem:na "chrzczonej" benzynie duży silnik auta jeszcze pojedzie, ale ta sama wlana do maleńkiego silniczka kosiarki może pozapychać wszystkie przewody.

mama-san

Post » Czw mar 01, 2012 11:00 Re: dobra woda

daję kranówę przefiltrowaną w bricie :ok:

Zyta Felicjańska pisze:Ja daje kotom kranówke nieprzegotowaną ale one uwielbiaja pić wode z wiadra po myciu podłogi, taka z proszkiem i brudną :evil: może im sie kojarzy z woda z kałuży :mrgreen:

:strach: to się może bardzo źle skończyć...
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Czw mar 01, 2012 11:05 Re: dobra woda

ruru pisze:daję kranówę przefiltrowaną w bricie :ok:

ja tak samo :ok:
Obrazek

AniaU

Od: Czw wrz 30, 2010 11:32

Post » Czw mar 01, 2012 11:12 Re: dobra woda

mama-san pisze:
Tak, tylko że w Wa-wie woda z kranu jest OHYDNA i wali chlorem, nie przyszłoby mi do głowy żeby to pić nieprzegotowane więc i kotu nie daję, chyba że awaryjnie. Natomiast woda oligoceńska którą przynosimy dla siebie z ujęcia wydaje mi się że ma sporo minerałów bo czajnik się szybko zakamienia. stąd moje pytanie czy taka woda nadaje się dla kota. Ja rozumiem że to pytanie raczej akademickie- w końcu koty na wolności piją brudną wodę z kałuż i żyją, ale człowiek jednak chciałby temu swojemu zwierzakowi nie zrobić krzywdy, jak już ma go pod opieką. (...)

Wcale nie.
Koty na wolności piją brudną wodę i raczej rzadko dożywają 20 lat...
Po dość szczegółowym "zdrążeniu" tematu wód rozmaitych dla swoich kotów wybrałam taką:
http://www.aquaeast.pl/certyfikaty-jakosci_5.html
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw mar 01, 2012 11:31 Re: dobra woda

Ja moim dawlaam na poczatku przegotowana, ale smak im nie odpowiadal i zakochaly sie w zwyklej kranowce i taka im podaje, nawet weterynarz przyznal ze skoro pija to jest ok - pozdrawiam :)

LaRosaNegra87

Od: Nie wrz 25, 2011 11:58

[następna]