Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 27, 2012 16:02 Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

Mam już kilka miesięcy dwa młode - dziewięciomiesięczne koty. Bawią się, mają apetyt, szaleją za sobą, są bardzo żywe, zdrowe. Tylko są dwa problemy:
1) Kotka traktuje wannę jako kuwetę. Nie pomogła druga kuweta, inny piasek. Co zrobić, aby ją nauczyć korzystać z kuwety? Czy to, że robi kupę może być szkodliwe dla nas ludzi? Myjemy wannę odpowiednimi płynami i czy to powinno wystarczyć?

2) Kotka po upływie tych paru miesięcy nadal nie cierpi jak się ją weźmie na ręce, od razu miauczy i jest wyraźnie niezadowolona. Jedynie da się pogłaskać jak leży, wtedy jest zadowolona. Są sposoby, aby kotka nie była taka zła?

kokakok

Od: Pon lut 07, 2011 14:28

Post » Pon lut 27, 2012 16:18 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

Ja też mam kotkę, która nie przepada za braniem na ręce. Czasami pozwoli się podnieść, ale rzadko. Najlepiej po prostu uszanować wolę kotki i nie brać jej na ręce, jeżeli nie jest to konieczne. A co do wanny - nie ma możliwości, żeby na jakiś czas uniemożliwić kotce wchodzenie do wanny? Jak nie będzie miała wyboru, to najprawdopodobniej przekona się do kuwety.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Pon lut 27, 2012 16:24 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

Alez to ogromna oszczędność na żwirku :wink: ! Ja tam nie miałam nic przeciwko, kiedy mój kocurek robił si i ku do brodzika :mrgreen: .
Po zmianie żwirku wrócił do kuwety. :?

rysiowaasia

Od: Nie sty 30, 2011 17:47

Post » Pon lut 27, 2012 17:20 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

Sprobuj zostawiac w wannie wode, tak z centymetr, napewno jej sie to nie spodoba, ale nie ma pewnosci czy przekona do kuwety. Kuweta stoi w spokojnym miejscu? Zakryta, odkryta?

Niczym sie nie zarazicie.

Alez kocia nie jest zla :) Ona tylko jest niedotykalska, takie koty tez sie trafia. Podobnie jak ludzie, jedni lubia sie tulic, inni wola zyc bez dotyku innych.
Nic na sile, uszanujcie jej wybor, z czasem moze (ale tylko moze) zaczac sama przychodzic na glaski.

kociamysza

Od: Czw wrz 24, 2009 17:08

Post » Pon lut 27, 2012 17:45 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

co do wanny- u mnie Zara za ostatnio jej odbilo i zaczela zamiast do kuwety, to do wanny. co pomoglo? zawsze zostawiam w wannie wode, tyle zeby zakryla calkowicie dno. jak reka odjal przeszlo. ba... przedtem potrafila naronic jeszcze poza kuwete. wypiela doopke i nie patrzyla gdzie robi. co pomoglo? polozylam papierowe reczniki wokol kuwety. wtedy zaczela do wanny. wiec wanna zalana woda. od tej pory idealnie trafia do kuwety. sprobuj tej metody. u mnie pomogla, moze Tobie tez sie uda. a co do brania na rece- nie wszystkie koty sa miziakami, moje nie przepadaja niestey za braniem na rece, ale lubia dostac swoja porcje miziania.
Ostatnio edytowano Pon lut 27, 2012 18:42 przez alma_uk, łącznie edytowano 1 raz
dom bez kota to nie domObrazek
ObrazekObrazekKarolObrazekZara
Wesemir[*]zawsze bede tesknic.

alma_uk

Od: Pt lut 18, 2011 19:03

Post » Pon lut 27, 2012 18:04 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

Do suchej, czystej wanny można wrzucać regularnie kilka kocich chrupek. Kot nie załatwia się tam gdzie je.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Wto lut 28, 2012 23:11 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

Dzięki za rady, ale najpewniej skorzystam tylko z wrzucania suchej karmy do wanny, bo zamykanie łazienki (koty lubią spać na pralce) i napełnianie wodą wanny (kot wówczas byłby cały mokry) raczej nie wchodzi w grę. Ile takie młode kotki dziennie powinny robić kupę, bo moje robią dwa - trzy razy. Czy to właściwe?

kokakok

Post » Śro lut 29, 2012 10:28 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

Dziewieciomiesięczne koty powinny kupę robić raz dziennie. Dwa, trzy razy to coś za dużo. Warto sie zastanowić czy nie sa przekarmiane lub/i czy karma nie jest mało treściwa i powoduje częstsze wydalanie niestrawionych resztek.
Karmy z większą zawartością białka z mięsa są lepiej trawione, kupy są zwarte, ciemne, mniejsze, mniej smrodliwe i max raz dziennie.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Śro lut 29, 2012 16:03 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

Myśle,ze rzeczywiście to "wina" karmy chociaż...mam trzy koty wszystkie jedza to samo. Dwa robią kupę raz dziennie, jeden najczęściej 2 razy. Jesli kupki sa twarde myslę,ze nie ma powodu do obaw. My ludzie też tak mamy - jedni robią to raz dziennie, inni dwa i więcej, jeszcze inni raz na dwa dni ( i rzadziej) :roll:

rysiowaasia

Od: Nie sty 30, 2011 17:47

Post » Śro lut 29, 2012 21:16 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

hm... moe jtez lubia posiedziec w lazience. ale do wanny z odrobina wody juz sie nie pchaja, wiec nie mam obaw, ze beda nonstop mokre:)) moje predzej mokna lazac po zawalonym sniegiem tarasie, ale coz... chca, to niech ida na taras. zasiatkowany to nie uciekna, a i na zdrowie im wyjdzie:)) pozdrawiam.
co do kupki- Karol raz dziennie, ale za to przed ma mega galopy :roll: , a Zara za raz-dwa razy. czasem tez ma galopade przed :roll: ale ze one tak stale, to sadze, ze tak maja i tyle.
dom bez kota to nie domObrazek
ObrazekObrazekKarolObrazekZara
Wesemir[*]zawsze bede tesknic.

alma_uk

Od: Pt lut 18, 2011 19:03

Post » Śro lut 29, 2012 21:26 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

MariaD pisze: Kot nie załatwia się tam gdzie je.

Teoretycznie ... :evil: niestety, mam egzemplarz, który ma w nosie te zasady ... :mrgreen: potrafi nawet nalać do miski z wodą ...
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Śro lut 29, 2012 23:01 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

A co masz w kuwecie? Jaki żwirek?
Moja Zuzia zaczęła załatwiać się do wanny, gdy zmieniłam żwirek bentonitowy na drewniany. I musiałam spasować. Po powrocie do starego żwirku problem zniknął.
Jeszcze dodam, że głupia ja, nowy żwirek- ten drewniany kupiłam od razu w hurcie- całe 60litrów ( bo taniej :twisted: ).
Zakupy trzeba konsultować z kotem. Przed zakupem.

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Czw mar 01, 2012 1:27 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

MaybeXX pisze:A co masz w kuwecie? Jaki żwirek?
Moja Zuzia zaczęła załatwiać się do wanny, gdy zmieniłam żwirek bentonitowy na drewniany. I musiałam spasować. Po powrocie do starego żwirku problem zniknął.
Jeszcze dodam, że głupia ja, nowy żwirek- ten drewniany kupiłam od razu w hurcie- całe 60litrów ( bo taniej :twisted: ).
Zakupy trzeba konsultować z kotem. Przed zakupem.

Cat's Best Eco Plus.

Jeszcze trzy pytania: czy spożywanie przez nich wędlin, kiełbas (np. mielonki) jest zabronione - nawet w małych ilościach? Kilka razy się zdarzyło, że zjadły - smakowało im to, ale nie wiem, czy dawać. Wiem, że w poradach dla kotów jest napisane, że nie można dawać im wędlin, ale chodzi mi o praktyczne zastosowanie (tak samo jak u człowieka, że fast food szkodzi, ale sporo osób je).

Konkretnie jakie karmy (z nazw) są najlepsze z Waszych obserwacji - czy Whiskas junior, czy coś innego.

Co oprócz rzeczy przeznaczonych dla kotów mogą one jeść?

kokakok

Post » Czw mar 01, 2012 11:29 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

Moje kotowate (rok - Misia i 8 m-cy - Kaja) jedza 5 rodzajow karm i wybieraja sobie z miseczki ta, ktora akurat im najbardziej danego dnia podchodzi. My stosujemy:

- RC 34
- Orijen
- Perfect Fit
- Purina ProPlan Kitten
- Whiskas (z kawalkami kurczaka dla juniorków)

Najbardziej lubia Whiskas'a chociaz jest najbardziej niezdrowy. Orijen jest najzdrowszy, ale najchetniej szama go starsza koteczka. Ogolnie lubia wszystkie, ale pod wzgledem zdrowotnosci i zawartych skladnikow najlepszy wg mnie jest Orijen z tym, ze slyszalam iz nie kazdy kot za nim przepada.
Ponad to dostaja 2 razy dziennie puszeczke z Animondy (ta taka kwadratowa mielonke), albo tanszy zamiennik - Kumpel (do dostania np w Auchan). Uwielbiaja obie po rowni :D
Ostatnio edytowano Czw mar 01, 2012 16:14 przez LaRosaNegra87, łącznie edytowano 1 raz

LaRosaNegra87

Od: Nie wrz 25, 2011 11:58

Post » Czw mar 01, 2012 13:33 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

Z lepszych karm suchych oprócz Orijena jest jeszcze np. Acana, Taste of the Wild. Można wybrać coś, co kotu bardziej smakuje. To karmy bezzbożowe. Z mokrych animonda, miamor, ja teraz wypróbowuję jeszcze grau. Perfect Fit to średnia półka, ale skład lepszy od innych marketówek. No i mozna dawać jeszcze surowe mięsko (poza wieprzowiną)
A co do wędlin - jeżeli kot dostanie od czasu do czasu kawałeczek np. jako nagrodę, to nic się nie stanie, ale na co dzień nie powinny dostawać.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

[następna]