Moderator: Estraven
Lambercik pisze:Witam, moj kot ma kamienie struwitowe, ktore zostaly zdiagnozowane tydzien wczesniej. Dostal antybioty, leki przeciwbolowe (wraz z przeciwzapalnymi) i rozkurczowe. Przestal obsikiwac lazienke i zalatwia sie teraz tylko do kuwety. Weterynarz powiedzial, ze musze koniecznie zmienic karme, ale nie powiedzial dokladnie na jaka i jak dlugo powinien ja jesc...
... Martwie sie bardzo o niego, poniewaz mial kiepskie badania moczu - bardzo duza ilosc kamieni struwitowych, hemoglobiny i bialka. Aha nie napisalam, ze kot jest wykastrowany (jezeli ma to jakies znaczenie drugi rowniez).
ewan pisze:tutaj masz dobrą karmę w dobrej cenie http://www.krakvet.pl/royal-canin-urina ... p-883.html
PcimOlki pisze:ewan pisze:tutaj masz dobrą karmę w dobrej cenie http://www.krakvet.pl/royal-canin-urina ... p-883.html
A wodę masz w kranie. W jeszcze lepszej cenie i natychmiast.
ale jeden z moich kocurków nie pija wody tylko śmietankę 30% rozrzedzoną wprawdzie wodą ale pije bardzo mało. I co z takim typem zrobić. Mam 4 rezydentów i zawsze jakiegoś tymczasa, miski z wodą stoją -zawsze świeżą-ale jego woda nie interesuje. Inny pije tylko z odkręconego kranu np. Co kot to obyczaj Kombinować. Śmietanka jest całkiem dobrym pomysłem. Koty to niegłupie zwierzaki. Jeśłi wywołasz u nich wrażenie, że coś jest dobre, będą wciągac - wszak zawsze miska obok jest lepsza, bo nie wiadomo, co dokładnie w niej jest.ewan pisze:...PcimOlki, masz zapewne racjęale jeden z moich kocurków nie pija wody tylko śmietankę 30% rozrzedzoną wprawdzie wodą ale pije bardzo mało. I co z takim typem zrobić....
PcimOlki pisze:Kombinować. Śmietanka jest całkiem dobrym pomysłem. Koty to niegłupie zwierzaki. Jeśłi wywołasz u nich wrażenie, że coś jest dobre, będą wciągac - wszak zawsze miska obok jest lepsza, bo nie wiadomo, co dokładnie w niej jest.ewan pisze:...PcimOlki, masz zapewne racjęale jeden z moich kocurków nie pija wody tylko śmietankę 30% rozrzedzoną wprawdzie wodą ale pije bardzo mało. I co z takim typem zrobić....
Lambercik pisze:Kotek ma kamienie w moczu, za bardzo sie zagalopowalam z okresleniem kamienie nerkowe- wczesniej myslalam, ze to jest to samo. Nie wiem jakie sa dokladne wyniki badania moczu, ze wzgledu na to, ze sa one u weterynarza. Lekarz powiedzial, ze nie ma potrzeby robienia USG, gdyz zdiagnozowal co dolega kociakowi (ma kamienie struwitowe w moczu). Dostep do wody swiezej ma caly czas, tylko on nie lubi pic z miseczki, a z kranu albo toalety, miske z woda zawsze chce "zakopac". Jednak nie moge pozwalac pic z toalety, poniewaz on wsadza tam cale swoje lapki i pozniej jest mokry,a ma dluga siersc, wiec po prostu staram sie jak najczesciej myc i wlewac swieza wode do miski. Dzisiaj dzwonilam do weterynarza i lekarz juz powiedzial, ze ta karme ktora kupuje Purina Cat Chow Special Care Urinary Tract Health, mozna stosowac, tylko po 3-4tygodniach trzeba ponownie zrobic badania moczu (ma takie samo dzialanie jak RC, ale gorszy sklad pod wzgledem ilosci miesa) i sprawdzic czy usuwa kamienie struwitowe.
Lambercik pisze:Dlaczego jest konieczne? Przeciez kotek zostal juz zdiagnozowany, podano antybiotyki i od ponad tygodnia nie sika poza kuweta oraz zbrylajacy sie zwirek ma odpowiednia wielkosc (taka jak kiedysc).
Lambercik pisze:Dostal 3 zastrzyki: rozkurczowy, przeciwzapalny z przeciwbólowym i antybiotyk. Nie pamietam dokladnie nazwy antybiotyku, ale podawalo sie go co drugi dzien, byl bezowy (delikatnie) i jak dluzej polezal, to tworzyla sie zawiesina, wiec przed zastrzykiem trzeba bylo wymieszac, aha musialam go przechowywac w temperaturze pokojowej. Pierwszy zastrzyk zrobil lekarz a kolejne dwa ja robilam co 48h.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot], kasiek1510, louccan, luty-1 i 56 gości