Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
kasia04051987 pisze:Witam serdecznie moj dorosły kocor ma 3 lata cos sie stalo od dwoch dni chodzi z kuwety do kuwety chce sie zalatwic i nic nie leci siuskow to jest odrobina albo woogole:( pomoc bo nie wiem co mam robic ma problem z siku...i caly czas lize sie pod ogonem..z przodu>:P prosze o pomoc cy juz powinnam zabrac go do weta czy poczekac
joanna_d pisze:Jeśli masz w domu Furagin(um) (lek na zapalenie pęcherza działa bakteriobójczo i moczopędnie) to możesz kocurkowi podać żeby mu ulżyło (wysika się i przestanie go piec siusiawka - pewnie go boli dlatego się liże)
kasia04051987 pisze:okazalo sie zapaleniem pecherza:) juz po wizycie i strachu
U kotów młodych (poniżej 10 lat) bardzo rzadko zdarzają sie infekcje bakteryjne. (Choć jedne badania w Norwegii przeczą tej tezie.) U kotów starszych (> 10 lat) infekcje bakteryjne stanowią > 50 % przyczyn FIC. Wynika z tego, że, w przypadku stwierdzenia nawracających problemów z sikaniem, wykonanie posiewu u kotów młodych powinno być dobrą praktyką, u kotów starszych, obowiązkową diagnostyką. Równie niezbędne, po nawrocie FIC, jest wykonanie USG. Niestety, doświadczenie uczy, że zwykle nie można liczyć na prawidłowe postepowanie weta w takich przypadkach. Konsekwencje zaniedbań diagnostycznych LUTD bywają tragiczne.Blue pisze:....Pomijając drobny fakt że u kotów nie każdy problem z sikaniem oznacza winne bakterie.
kasia04051987 pisze:z woda jest gorzej ma ja stale w misce natomiast pije tyle co zawsze:/.....mysle ze tak jak ktos napisal moze to przez stres ktory towarzyszy mu napeno gdyz mam na tymczasie kotka malego.za wszystkie rady dziekuje i biore je gleboko do serca:)
Użytkownicy przeglądający ten dział: kasiek1510 i 126 gości