Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
PcimOlki pisze:Jaki jest sens analizy, gdy kotu już się nie pomoże?
Szalony Kot pisze:Na mój gust to nerki siadły i poszła wątroba. Współczuję straty...
mziel52 pisze:PcimOlki pisze:Jaki jest sens analizy, gdy kotu już się nie pomoże?
Nauka na przyszłość.
Zresztą same te wyniki nie powiedzą o przyczynie takiego a nie innego stanu kota. Co znaleziono po otwarciu? Czy kot miał anemię?
PcimOlki pisze:Taki poziom fosforu występuje przy zatorach w układzie moczowym. Podwyższony potas również. Obniżony wapń.
Na:K ratio - niedoczynność kory nadnerczy.
Sądzę, że niedrożność jelit, o ile istniała, nie była przyczyną pierwotną, lecz skutkiem innej, niezdiagnozowanej i ostrej choroby. Przy takich wynikach, USG powinno w pierwszej kolejności wykluczyć istnienie zatoru moczowodu/ów. Jonogram jest typowy dla obstrukcji dróg moczowych.
dase pisze:...
Był w strasznie fatalnym stanie, z normalnie funkcjonującego kota w ciagu kilku godzin zmienił się w kota walczącego o życie, zastanawiam się więc co tak rozwaliło wątrobę nagle..
dase pisze:Kot bez operacji i tak by nie przeżył.
USG robiono na Klinikach,
dase pisze:... tam już powiedziano, że trzeba operować, następnie z tym usg trafiliśmy do Doranu, gdzie również padła taka decyzja, lecz tam nie mogli w tej chwili operować i końcowo wylądowaliśmy w Provecie, gdzie został zoperowany i usunięty został ten kawałek jelita, który naszedł na siebie.
Bez operacji powiedzieli, że i tak nie dożyje poniedziałku, więc nie było wyjścia i cieszę się, że próbowałam.
dase pisze:...Cholesterol czy glukozę miał zawyżoną, a na jakiejś stronie medycznej znalazłam, że AST jest powiązane z wątrobą.
Dexaren - glykokortykosteroid. Prawie jak NSAID - miałem napisać, że glykokortykosteroidów równiez nie. Szczególnie w takim stanie. Nie bardzo wiem dlaczego Ringer, skoro w badaniu wyszła hiperkalemia. Powinien dostać NaCl - nie zawiera potasu.dase pisze:...Kot miał podawane jedynie Ringera, witaminy, coś co wygląda jak Baywill (nie mogę się rozczytać), no-spe raz i w ostatniej fazie życia, kiedy nastąpiły już objawy neurologiczne i podejrzenie encefalopatii Dexaren i relanium...
O wiele więcej pasuje do obstrukcji moczowodu. Objawy też. Do zatrucia muchomorem wyniki przystają słabo.dase pisze:...Piszesz, że wyklucza taki mocznik i kreatynina problemy z wątrobą, jednak co jeśli faktycznie doszło do takiego zatrucia jakąś toksyną, to poza osłabieniem nerek zostaje zawsze rozwalona wątroba.
Każdy z objawów, jakie miał, pasuje do zespołu sromotnikowego...
Nie znajduję innego wytłumaczenia, dlaczego tak gwałtownie zachorował.
Szalony Kot pisze:W sumie przychylam się do opinii o zatruciu. ...
Z osocza krwi bilirubina przedostaje się do wątroby, gdzie zostaje sprzężona estrowo z kwasem glukuronowym i jest ona wtedy określana jako bilirubina bezpośrednia lub sprzężona, a następnie zostaje wydalona do dróg żółciowych, zagęszczona w pęcherzyku żółciowym, nadając żółci jej charakterystyczną barwę. Wartość bilirubiny wolnej i sprzężonej określa się jako bilirubina całkowita. Wzrost wartości stężenia bilirubiny całkowitej może być wywołany następującymi przyczynami: naturalnie podwyższony poziom bilirubiny występuje podczas ciąży oraz u noworodków, żółtaczka, choroba Gilberta, zespół Criglera-Najjara, marskość żółciowa wątroby, stwardniające zapalenie dróg żółciowych, rak dróg żółciowych, kamica przewodowa, trzustki, zatrucie muchomorem sromotnikowym, alkoholowa choroba wątroby.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot], puszatek i 66 gości