Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 07, 2011 21:56 Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Obrazek

Ciąg dalszy wątku
viewtopic.php?f=13&t=129968

Kod do banerka:
Kod: Zaznacz cały
[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=134073][img]http://i56.tinypic.com/210atsy.gif[/img][/url]

Trochę o nas:
Jesteśmy grupą wolontariuszy z Trójmiasta i okolic, działamy w ramach fundacji Viva!
Jest nas kilkanaście czynnie działających osób, codziennie niesiemy pomoc kotom z Trójmiasta i okolic, w naszych Domach Tymczasowych przebywa aktualnie 120 kotów, opiekujemy się kotami wolnożyjącymi na terenie trójmiasta i okolic, między innymi ponad setką kotów na terenie Stoczni Gdynia, ponad 50 kotami na terenie byłej lisiarni w Gdańsku, oraz mniejszymi grupami kotów na wielu podwórkach.
Nasze wolontariuszki:
1. Marlon – koordynatorka PKDT, tymczasuje koty - kilkanaście sztuk, od dwóch lat zajmuje się regularnie akcją Stocznia Gdynia, jeździ na interwencje, zgłoszenia, masowo łapie kotki wolnożyjące na sterylizacje
2. mpacz78 – tymczasuje około 20 kotów, łapie kotki na sterylki, jeździ na interwencje, zgłoszenia, robi spisy tymczasów
wątek na miau: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=111608
3. menial – tymczasuje koty - kilkanaście sztuk, od dwóch lat zajmuje się regularnie akcją Stocznia Gdynia, jeździ na interwencje, zgłoszenia,
4. Agnieszka M. - ma ustawicznie ponad 20 tymczasów, aktualnie około 30, bezustannie łapie kotki wolnożyjące do sterylizacji, jej motto "dzień bez złapanego kota dniem straconym"
5. seja - tymczasuje koty, specjalizuje się w maluchach - stąd "koci żłobek u seji"
wątek na miau: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=126160
6. maria_kania - internetowa sprzedaż bazarkowa na rzecz PKDT, sprzedaż na allegro, co miesieczne zbieranie i wysyłanie do Fundacji Viva w Warszawie dokumentacji związanej z funkcjonowaniem PKDT,
7. magradz - prowadzi biuro mailowe PKDT, tymczasuje koty
8. KaleidoStar - tymczasuje koty, walczy o godny byt wolnożyjących, dokarmia, sterylizuje, wstawia ogłoszenia kotów na stronie PKDT
wątek na miau: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=127848
9. maryjane82 – tymczasuje koty, prowadzi księgowość PKDT
wątek na miau: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=133266
10. lalka999 – tymczasowanie kotów, wspomaganie domów tymczasowych ogłoszeniami
11. echtom – tymczasowanie kotów

Jest nas garstka a corocznie udzielamy pomocy kilkuset kotom, 200-300 kotów wydanych do adopcji rocznie!
Kilkaset sterylizacji kotek wolnożyjących rocznie, już w tym roku ciachnęłyśmy ponad 200 kocic - co roku walczymy o fundusze w gminach na darmowe sterylizacje kotów wolnożyjących.

Bardzo prosimy o wsparcie finansowe:
Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt - Viva!
ul. Kawęczyńska 16 lok. 42a,
03-772 Warszawa
NIP 525-21-91-290
nr konta: 81 1370 1109 0000 1706 4838 7309
Z dopiskiem: "PKDT"
bank DNB NORD Polska S.A. I O/Warszawa
SWIFT potrzebny dla przelewów zagranicznych: MHBFPLPW

nasza stronka:
http://pkdt.pl

facebook:
http://www.facebook.com/Pomorski.Koci.Dom.Tymczasowy

nasz e-mail:
pkdt.biuro@gmail.com

e-mail do administratora strony pkdt:
pkdt.root@gmail.com
Ostatnio edytowano Śro sty 04, 2012 20:40 przez maryjane82, łącznie edytowano 2 razy

maryjane82

Od: Nie paź 03, 2010 16:09

Post » Sob paź 08, 2011 2:05 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Melduję się...
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Od: Nie mar 21, 2010 14:00

Post » Sob paź 08, 2011 8:57 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Ja też :D
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Sob paź 08, 2011 9:27 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Ile w tej chwili ogółem przebywa u Was kotów na tymczasie?

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Sob paź 08, 2011 9:47 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

melduje się

MagdaGdynia

Od: Śro gru 06, 2006 21:27

Post » Sob paź 08, 2011 9:49 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Jana pisze:Ile w tej chwili ogółem przebywa u Was kotów na tymczasie?

Robimy spisy co miesiąc, na początku przyszłego tygodnia będę znała precyzyjne dane, ale z informacji, które mam na dziś mogę powiedzieć, że około - 90 szt. w 12 Domach Tymczasowych oraz około 15 w dwóch lecznicach.
To dane przybliżone, bo wiadomo sytuacja ciągle sie zmienia, koty idą do adopci, sa przywozone nowe, sa przenoszone z lecznic do DT z DT do lecznic....
Ale około 100szt. będzie na ten moment, na pewno ponad.

Ponad to mamy pod opieką kilka grup kotów wolnożyjących (stocznia gdynia, stocznia nauta, była lisiarnia oraz kilka pomniejszych na podwórkach), które dokarmiamy, sterylizujemy i leczymy.

Na pocz. przyszłego tyg. wstawię dokładne dane z mies. września, ile kotów w danym mies. było przyjętych pod opiekę PKDT, ile było wyadoptowanych itd.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Sob paź 08, 2011 10:10 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

zaznaczam
Obrazek

Marea

Od: Pon lut 23, 2009 22:05

Post » Sob paź 08, 2011 15:44 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Baner do ankiety z głosowaniem w KrakVecie:

Obrazek
Kod: Zaznacz cały
[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=133887][img]http://miau_miau2010.republika.pl/KV_PKDT.jpg[/img][/url]

:ok: :ok: :ok:
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

Post » Sob paź 08, 2011 17:25 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Dziękujemy :1luvu:
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Sob paź 08, 2011 18:07 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Dziewczyny, jutrzejszej ekipie Tescowej sugeruję zabranie jakiegoś kota-pluszaka, którego będzie można wsadzić do wózka, i na początek ze dwie jakieś puszki na zachętę tam włożyć. Kot będzie przyciągać uwagę, bo na tę chwilę duża część karmy to żarcie dla psów. Monika K. wydrukowala dziś w ostatniej chwili plakaty kocie i Marta je przywiozla, więc już powinno być lepiej...ale taki koci pluszak przyciągnie dzieci, co pozwoli zaczepić rodziców itp. Rodziny z dziećmi najchętniej dawały...

A jakbyście brały z punktu informacyjnego nożyk sklądany - uwaga - jest barrrdzo ostry. Sprawdziłam...szkoda, że na swoim palcu ;]
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Post » Sob paź 08, 2011 18:13 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Ok - mam kota dzierganego z włóczki - kupiłam w lumpie bo śmieszny jest :D Mam nadzieję, ze się nada.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Sob paź 08, 2011 18:22 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Ogólnie fajna rzecz, ta zbiórka, bardzo pozytywna. Pomijając pierwsze 40 minut męki, kiedy ludzie, któych agitujemy wchodzą "na salę"... trzeba odczekać aż zrobią zakupy i wyjdą.. Ale jak już kosz zaczyna się wypełniać.. ach :D Budujące. Czas między 14 a 15 też umiarkowany, bo ludzie obiady jedzą i ruch slaby...

Swoją drogą dobrze, że coś mnie tknęło i w ostatniej chwili - dziś rano -odwołałam moje granie dziś, mam nadzieję, że zdążyli zastępstwo znaleźć.. Dzięki temu Marta w miarę spokojnie mogła od Moniki te plakaty odebrać i w ogóle...stresu mniej.

KaleidoStar

Post » Sob paź 08, 2011 19:03 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Z dumą informuję, że w dzisiejszej zbiórce w Tesco wraz z KaleidoStar zebrałyśmy łącznie 197 kg karmy, w tym:
Karma KOCIA: 71 kg (sucha 37 kg, mokra 34 kg)
Karma PSIA: 126 kg (sucha 87 kg, mokra 39 kg)

oraz 2 x mleczko dla kociąt 200 ml

i... zapomniałabym!! 10 zł darowizny ;) Bo Pani już była po zakupach, ale bardzo chciała wspomóc ;)

W drugiej części dnia więcej było karmy kociej, ale trochę mniejsze ilości (dla psów dostawałyśmy głównie duże worki karmy suchej, dla kotów raczej mniejsze paczuszki lub małe puszki).

:) ;)
Ostatnio edytowano Sob paź 08, 2011 19:52 przez maryjane82, łącznie edytowano 1 raz

maryjane82

Od: Nie paź 03, 2010 16:09

Post » Sob paź 08, 2011 19:09 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Pomogły te plakaty, które zasłoniły psią mordę...(bardzo uroczą, a jakże..no ale psią...)

A ja się muszę przyznać do gafy...pod koniec, jakoś przed 15... niemoc mnie ogarnęła, ludzi malo, jacyś tacy niechętni.. a mnie brak snu dopadł. No i tak się jakoś zawiesiłam patrząc tępo na wory z psią karmą, ktore ustawilam na podłodze, bo mi się już w wózku nie mieściło. No i jak się odwiesilam, podeszlam do jakiejś babki... i z ust postanowiło mi się wyrwać radosne "zbieramy żarcie dla kotów"... Efekt...zatkalo mnie totalnie, to żarcie nie chcialo zejść z języka, z trudem przestawiłam mózg na słowo "karma".. ledwo wybrnęłam..ale patrzyla dziwnie...

KaleidoStar

Post » Sob paź 08, 2011 20:15 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

A jeszcze jedno, tym razem na poważnie.

Zagadała do mnie starsza pani. Dokarmia koty pod blokiem u siebie, kupuje im wątróbki, mortadelę z Biedronki i mleko. Ma pięć/sześć kotów pod domem, ciężko mi było określić, bo pani mocno w wieku podeszłym i umysłowo już nie tak sprawna. Nie było w ogóle opcji żeby dotarło do niej w tym momencie, że mleko i mortadela to umiarkowany pomysł. Pani bardzo prosila o pomoc, ma tam (conajmniej) dwie kotki. Kasię i Misię. I tę Misię kocury gwałcą i okrągła teraz chodzi. A Kasię chyba osa ugryzła (według pani), ma jakąś opuchliznę czy coś...
Obiecałam pani, że ktoś od nas podjedzie tam, pani się rozpłakała, jak opowiadała, że ona nie wie co robić..że ta kotka z tą opuchlizną.. itp. Koty dzikie całkiem, bez klatki łapki się nie obejdzie. Da radę któraś z Was zająć się tą sprawą? Dla pani to jest mega ważne - tak jakby nadało sens jej życiu. Wiem, że to dziwnie brzmi, to po prostu taka strasznie emocjonalna osoba, mam wrażenie, że od powrotu do domu patrzy na drzwi, czy ktoś już jest.
Mieszka obok Tesco, na Chałubińskiego 35. Resztę adresu mogę podać na pw...

KaleidoStar

[następna]