szukamy diagnozy-pliz zerknij na wyniki krwi-ukl.trawienny?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 26, 2011 23:56 szukamy diagnozy-pliz zerknij na wyniki krwi-ukl.trawienny?

witam,
od razu powiem ze kot jest pod opieka 2 wetow - maja rozne pomysly co z nim moze byc, a ja szukam na co jeszcze zwrocic uwage.
przypadek jest nastepujacy:
kot 3letni, kastrat, wczesniej mial jedynie krysztaly moczowe. zaczelismy chodzic do weterynarza w zwiazku z ropiejaca rana. rana wygojona, w miedzyczasie zaczely sie inne problemy - brak kupy przez 2-3 dni, brak apetytu (kot wczesniej rzucal sie na jedzenie z daleka). temperatura 40 stopni.
usg i obmacywanie nic nie wykazalo, kupa od poltora tygodnia jest mala i co drugi dzien, raz byla smolista, bardzo ciemna. apetyt slaby, czasem nawet nie spojrzy na jedzenie. co drugi dzien dostaje zastrzyki, ostatnie dwa razy mial troche inne niz wczesniej - po poprzednim 2 dni byly wymioty (trzeci dzien dostal tabletke z braku mozliwosci podania zastrzyku), dzis byl zastrzyk i wlasnie sprzatnelam wymiociny. wymiotuje na wpol strawionym jedzeniem - zolte, cychnie okropnie wymiocinami...
bylo robione badanie krwi, dzis zostawilam kal do badania.

jeszcze jakies pomysly?
krew nie wykazala zbyt wiele. kot szczepiony dotychczas regularnie, w tym roku powieniem byc pod koniec sierpnia zaszczepiony - nie byl.

w ostatnich dniach jest zwykle ospaly, raz nie spojrzy na jedzenie, raz zje na raty, raz zje prawie calosc odrazu. kupa dzis w miare w normie, jedynie ilosciowo nieco mniejsza niz przed atrakcjami.

nie prosze o rady co do weta, tylko moze jeszcze nakierujecie mnie na co zwrocic uwage.. jedyne czego nie udalo mi sie zaobserwowac, to czy przy oddawaniu kalu nie ma bolesnosci (futrzasty zalatwia sie jak ja spie)
Ostatnio edytowano Wto wrz 27, 2011 22:17 przez magdullah, łącznie edytowano 1 raz

magdullah

Od: Czw lis 05, 2009 9:10

Post » Wto wrz 27, 2011 0:01 Re: szukamy diagnozy kota - uklad trawienny chyba

smoliste stolce – (łac. melaena) są spowodowane obecnością strawionej krwi, świadczą o uszkodzeniu i krwawieniu w obrębie górnych odcinków przewodu pokarmowego (żylaki przełyku, wrzód żołądka, dwunastnicy, nowotwór, itp.) może pod kątem pytaj weta a może coś z wątrobą nie tak?
Obrazek
24.05.2011 [*]

Tess 1610

Od: Nie mar 19, 2006 1:19

Post » Wto wrz 27, 2011 0:06 Re: szukamy diagnozy kota - uklad trawienny chyba

Co kotek je? Mozesz wkleić wyniki krwi? Co jest w opisie USG?
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Wto wrz 27, 2011 0:07 Re: szukamy diagnozy kota - uklad trawienny chyba

jeden z wetow w kierunku nowotworu sie sklania

je urinary royala (suche)

wyniki to juz rano w razie czego bo ciemno mi juz ;)

magdullah

Post » Wto wrz 27, 2011 0:11 Re: szukamy diagnozy kota - uklad trawienny chyba

Kot wymiotuje również jak ma niewydolność nerek. Koniecznie sprawdź parametry nerkowe.
Fiesta

Post » Wto wrz 27, 2011 12:50 Re: szukamy diagnozy kota - uklad trawienny chyba

wyniki krwi (czerwone - podwyzszone, niebieskie ponizej normy - normy wg ksiazeczki zdrowia kota)

krwinki białe (WBC) 10,87 G/l
krwinki czerwone (RBC) 7,04 T/l
hemoglobina 11,4 g/dl
hematokryt 45,1 %
MCV 64,1 fl
MCH 16,2 pg
MCHC 25,3 g/dl
płytki krwi 139 G/l
RDW-CV 20,4 % (jaka jest norma??)

mocznik 37,0 mg/dl
ALT 24 U/l
fosfotaza alkaliczna ALP 13 U/l (nie znam normy)
wapń 9,1 mg/dl

dopisane jest jeszcze cos długopisem, czego nie jestem w stanie odczytac (cos w stylu calhso 114)

dzis-jutro wyniki kalu dostane.

magdullah

Post » Wto wrz 27, 2011 20:01 Re: szukamy diagnozy kota - uklad trawienny chyba

up..
kupa byla i wczoraj i dzis. dzis temperatura 37,8.

magdullah

Post » Wto wrz 27, 2011 22:23 Re: szukamy diagnozy kota - uklad trawienny chyba

Czy kotek miał robione testy na FELV i FIV?
Obrazek

Ewik

Post » Wto wrz 27, 2011 22:32 Re: szukamy diagnozy-pliz zerknij na wyniki krwi-ukl.trawienny?

nie
nie wiem czy to ma znaczenie - rodzice rodowodowi

a i mam 3 koty, objawy chorobowe u jednego sa

magdullah

Post » Wto wrz 27, 2011 22:36 Re: szukamy diagnozy-pliz zerknij na wyniki krwi-ukl.trawienny?

Może coś ostrego małego połknął?Może cyfrowe RTG z kontrastem,albo choć bez zrobić bo USG to raczej takich rzeczy nie wykryje.
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Wto wrz 27, 2011 22:55 Re: szukamy diagnozy-pliz zerknij na wyniki krwi-ukl.trawienny?

Właśnie-może on się czymś przytkał? Czy to kot rasy dlugowłosej?
Co on je?
Jeśli rodzice rodowodowi to powinni mieć testy (ujemne) na fiv lub felv... :roll:
Dlaczego wet podejrzewa nowotwór? I czego?
Obrazek

Ewik

Post » Wto wrz 27, 2011 23:00 Re: szukamy diagnozy-pliz zerknij na wyniki krwi-ukl.trawienny?

mco
je urinary royala (pisalam juz)
nie wydaje mi sie by to bylo polkniecie czegos - wtedy objawy nie sa gwaltowniejsze ze tak powiem?

nie mam pojecia czy rodzice mieli badania.. skoro on ma rodowod to chyba powinni, tak? natomiast wiem ze on sam nie mial testow fiv felv (choc tez nie na 100%)

nie chce pisac dlaczego wet podejrzewa nowotwor zeby nic nie sugerowac. zalezy mi na pomyslach co jeszcze sprawdzic

magdullah

Post » Wto wrz 27, 2011 23:14 Re: szukamy diagnozy-pliz zerknij na wyniki krwi-ukl.trawienny?

On je tylko royala urinary? Nic więcej? Może suche tylko? Pije sam?
Skoro to kot długowłosy to wylizywane przez niego kłaczki mogą mu utrudniać wypróżnianie. Takie kłaczki potrafia zbić się w niezły filc w jelitach. Spróbuj podejrzeć jakoś jak on robi kupę. Czy bardzo się napina, czy płacze przy tym. Kocio dostaje jakiś odkłaczacz? Pozostałe koty tez MCO?
Pytam o te badania bo przyszło mi do głowy czy wet nie podejrzewa chłoniaka...a on lubi takie wirusowe podłoże...
Obrazek

Ewik

Post » Wto wrz 27, 2011 23:23 Re: szukamy diagnozy-pliz zerknij na wyniki krwi-ukl.trawienny?

tylko urinary, chybaze zdazy innym cos podjesc zanim dobiegne schowac ;) tylko suche, ale pije normalnie i sika tez w miare noralnie (ilosciowo mniej, ale pewnie przez wymioty, a czestotliwosc 2x dziennie teraz zwykle)
dostawal ostatnio malt paste, choc z racji ze ukrywalam w niej tabletki - nie chce jej za specjalnie jesc
reszta to jeden dachowiec i jedna dlugowlosa ale z nia zadko przebywa w poblizu.
dostal dwa razy parafine dla ulatwienia wyproznienia na poczatku historii
czy boli przy kupkaniu.. probuje to od tygodnia wychwycic ale zalatwia sie w nocy zwykle i ani razu nie widzialam :/ ale jekow i piskow tez nie slyszalam a przynajmniej nic co by moj lekki sen zaburzylo.

magdullah

Post » Wto wrz 27, 2011 23:45 Re: szukamy diagnozy-pliz zerknij na wyniki krwi-ukl.trawienny?

Zasugeruj wetom obstrukcję w jelitach. Może powinni zrobić jednak RTG. Spóbuj mu podac troszke Colonu C w mokrej karmie-powinien ciut ułatwic poślizg. USG naprawdę nic nie wykazało?
Obrazek

Ewik

[następna]