» Pon wrz 26, 2011 23:56
szukamy diagnozy-pliz zerknij na wyniki krwi-ukl.trawienny?
witam,
od razu powiem ze kot jest pod opieka 2 wetow - maja rozne pomysly co z nim moze byc, a ja szukam na co jeszcze zwrocic uwage.
przypadek jest nastepujacy:
kot 3letni, kastrat, wczesniej mial jedynie krysztaly moczowe. zaczelismy chodzic do weterynarza w zwiazku z ropiejaca rana. rana wygojona, w miedzyczasie zaczely sie inne problemy - brak kupy przez 2-3 dni, brak apetytu (kot wczesniej rzucal sie na jedzenie z daleka). temperatura 40 stopni.
usg i obmacywanie nic nie wykazalo, kupa od poltora tygodnia jest mala i co drugi dzien, raz byla smolista, bardzo ciemna. apetyt slaby, czasem nawet nie spojrzy na jedzenie. co drugi dzien dostaje zastrzyki, ostatnie dwa razy mial troche inne niz wczesniej - po poprzednim 2 dni byly wymioty (trzeci dzien dostal tabletke z braku mozliwosci podania zastrzyku), dzis byl zastrzyk i wlasnie sprzatnelam wymiociny. wymiotuje na wpol strawionym jedzeniem - zolte, cychnie okropnie wymiocinami...
bylo robione badanie krwi, dzis zostawilam kal do badania.
jeszcze jakies pomysly?
krew nie wykazala zbyt wiele. kot szczepiony dotychczas regularnie, w tym roku powieniem byc pod koniec sierpnia zaszczepiony - nie byl.
w ostatnich dniach jest zwykle ospaly, raz nie spojrzy na jedzenie, raz zje na raty, raz zje prawie calosc odrazu. kupa dzis w miare w normie, jedynie ilosciowo nieco mniejsza niz przed atrakcjami.
nie prosze o rady co do weta, tylko moze jeszcze nakierujecie mnie na co zwrocic uwage.. jedyne czego nie udalo mi sie zaobserwowac, to czy przy oddawaniu kalu nie ma bolesnosci (futrzasty zalatwia sie jak ja spie)
Ostatnio edytowano Wto wrz 27, 2011 22:17 przez
magdullah, łącznie edytowano 1 raz