Maine Coon kocieta bez podniebienia- proszę o radę

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 24, 2011 16:17 Maine Coon kocieta bez podniebienia- proszę o radę

Witam , jestem tu nowa, mam gorącą prośbę, moja Kinia rasy jw urodziła 3 kocięta, (niespodziewanie- tzn Kinie odkupiłam od czeskiego hodowcy miała niecały rok, właściciel Kini sprzedawał ją twierdząc ze nie ma dla niej czasu podał też informację że jest wykastrowana, tak więc Kinia biegała sobie u nas w mieście beztrosko przez 4 lata nikomu przez myśl nie przeszło że nasza już spora rodzina powiększy się- ku naszemu zaskoczeniu w piątek jak wróciliśmy z pracy Kinia leżała na posłaniu z maleństwami, urodziła 2pieknych chłopców i 1 prześliczną dziewuszkę, niestety dziś pomimo ciężkiej nocy największy chłopiec odszedł, umarł, nad ranem pojechaliśmy do weterynarza, okazało się ze maluchy nie mają podniebienia, Pani weterynarz dała im 5% szans na przeżycie. Nie wiem co mam robić , Kinia nie chce karmić, ma zastój mleka dostaje zastrzyki musimy ją wyciskać i masować, mam dwa maleńkie kociaczki, które tak bardzo chcę przeżyć, jedzą , śpią, miauczą. Ciągną z butli jak szalone, nie wiem co mam zrobić serce mówi uda się karm , a rozum daj spokój będą się jeszcze bardziej męczyć. Czy wychował ktoś i ma w domu kota bez podniebienia, co ja mam zrobić one są takie żywotne,upominają się o jedzenie, załatwiają się, śpią. Weterynarz naciskał na uśpienie- co ja mam zrobić, samczyk dziś w nocy jak umierał to strasznie się męczył dusił- nie chcę żeby te dwa to spotkało, ale one są takie silne...... proszę o radę a nie zgryźliwości , nie miałam zamiaru kotki rozmnażać......wiem ile jest kotów bez domu i wiem jak sa koty traktowane... co ja mam zrobić?? czy widział ktos dorosłego kota bez podniebienia??? Przepraszam za chaotyczność tekstu ale nie spałam już ponad 50 godzin

Malagassa

Od: Nie lip 24, 2011 16:13

Post » Nie lip 24, 2011 16:45 Re: Maine Coon kocieta bez podniebienia- proszę o radę

możecie odchować maleństwa,trzeba je wtedy co 2h karmić,masować brzuszki,możecie do masażu brzuszków podsunąć kotce.
czemu wypuszczaliście swoją kotkę?poza ciążą,dla kota to po prostu niebezpieczne.
zrobiłabym jej test na FIV i Felv.maluchom też.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Nie lip 24, 2011 16:48 Re: Maine Coon kocieta bez podniebienia- proszę o radę

Malagassa pisze:(...) Kinie odkupiłam od czeskiego hodowcy miała niecały rok, właściciel Kini sprzedawał ją twierdząc ze nie ma dla niej czasu podał też informację że jest wykastrowana, (...)

Koszmaria, a czytajże uważnie :wink:

Odchować można, ale co w przypadku, gdy kociaki nie mają podniebienia :?: Też się uda ?
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

Post » Nie lip 24, 2011 17:13 Re: Maine Coon kocieta bez podniebienia- proszę o radę

Nie mają podniebienia czy mają rozszczep podniebienia?

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Nie lip 24, 2011 17:21 Re: Maine Coon kocieta bez podniebienia- proszę o radę

A co maja w miejscu, gdzie powinno być podniebienie?
I jak one w takim razie jedzą?
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Nie lip 24, 2011 17:31 Re: Maine Coon kocieta bez podniebienia- proszę o radę

Karmie je butelką z długim smoczkiem , głęboko wsadzam ( nie dusze ) smoczek,, weterynarz powiedział rozszczep , no ale jak się otwiera buźkę to tam na górze tylko te kostki od przegrody są, weterynarz stwierdziła że 5 % szans na przeżycie , ale później przeszczep jakiejś płytki, nie znam się na tym .....

Malagassa

Post » Nie lip 24, 2011 17:37 Re: Maine Coon kocieta bez podniebienia- proszę o radę

Mam kilka kotów wszystkie chodzą po dworze, nie ograniczam ich , w domu zamkniety kot to nieszczęśliwy kot, wszystkie koty są wysterylizowane , prócz Kini niestety( jak wyzdrowieje też ją wykastruje), są szczepione, bo mam też psy i inne zwierzęta. Wiem ,że na dworze są niebezpieczeństwa, ale kot to ciekawski podróżnik, nie zamykam ich kiedy chcą wypuszczam je na dwór.

Malagassa

Post » Nie lip 24, 2011 17:41 Re: Maine Coon kocieta bez podniebienia- proszę o radę

Uważam żeby mleko nie spływało gdzie indziej.... nie wiem co mam zrobić, mnie to kupę zdrowia kosztuje, ale nie chcę ich męczyć bądź skrzywdzić, dla mnie na typowy rozszczep to nie wygląda, bo nie ma co złapać tam , tylko przeszczep płytki. Pani weterynarz twierdziła że jak jest rozszczep to jest duże prawdopodobieństwo innych wad....naprawdę nie wiem co mam zrobić

Malagassa

Post » Nie lip 24, 2011 17:42 Re: Maine Coon kocieta bez podniebienia- proszę o radę

Malagassa pisze:Mam kilka kotów wszystkie chodzą po dworze, nie ograniczam ich , w domu zamkniety kot to nieszczęśliwy kot, wszystkie koty są wysterylizowane , prócz Kini niestety( jak wyzdrowieje też ją wykastruje), są szczepione, bo mam też psy i inne zwierzęta. Wiem ,że na dworze są niebezpieczeństwa, ale kot to ciekawski podróżnik, nie zamykam ich kiedy chcą wypuszczam je na dwór.

wysterylizuje ' przepraszam myślenie jest cięzkie przy stresie i braku snu

Malagassa

Post » Nie lip 24, 2011 17:44 Re: Maine Coon kocieta bez podniebienia- proszę o radę

ratuj maluszki to raz a dwa dzięki za uświadomienie mnie (nas) że nasze koty niewychodzące są nieszczęśliwe .
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Nie lip 24, 2011 17:44 Re: Maine Coon kocieta bez podniebienia- proszę o radę

No cóż, chyba problem nie sprowadza się wyłącznie do odchowania kociąt. Odchować, jak się ktoś uprze, to można nawet karmiąc przez sondę :(
Pytanie, co później, czy takie podrośnięte koty będą mogły samodzielnie jeść ? czy też całe ich życie trzeba je będzie karmić przez sondę?
Operacja rekonstrukcji podniebienia zapewne jest możliwa.
Należałoby się jednak dowiedzieć, jakie są szanse powodzenia takiej operacji u kota, kto i gdzie może ją wykonać, w jakim wieku trzeba by ją zrobić, i jakie są koszty.
Dopiero mając tę wiedzę można podejmować decyzje, jak postąpić.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Nie lip 24, 2011 18:49 Re: Maine Coon kocieta bez podniebienia- proszę o radę

mieliśmy kotkę z roszczepieniem podniebienia w schronie, potem poszła na dt. Operację robił jeden z najlepszych chirurgów w łodzkiem, dając nieduże szanse na powodzenie akcji. Zabieg się udał, ale i tak kotka rozlizała szwy (ciężko nie rozlizać). Potem została jakoś wyadoptrowana "z defektem". Jedząc, gubiła jedzenie, trudno jej było.
Zabieg drogi i szanse na "naprawę" nieduże.

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Nie lip 24, 2011 19:18 Re: Maine Coon kocieta bez podniebienia- proszę o radę

nie chcę się bawić w Boga, co chwilę chodzę do nich , karmie i widzę jak pomimo tego że są strasznie drobne, garną się i chcą żyć , walczą, ale nie wiem też co potem, już teraz pomimo że są u mnie te 3 dni jestem do nich przywiązana a co potem, teraz jeszcze nie są świadome a co potem?? nie wiem co mam zrobić u mnie w domu też część głosów jest żeby próbować a druga cześć żeby ich nie męczyć i ..... ech dlaczego musiało to spotkać takie niewinne stworzonka, bałam się że nie dam rady sama je wykarmić a tu większy problem i tylko 5 % szansy , ale na co...
Orientowałam się koszt operacji to ok 1500zł na jednego kociaka, operacja w 3 tyg życia, klinika warszawa lub Łódź, ale co potem ,
mam 19 psów, 7 kotów i inne włochate i nie tylko stworzonka, staram się o dziecko a przez ten ciągły stres a to piesek psika, a to gruczoł zapchany , a to kot rodzi chore stworzonka i jak człowiek ma być zdrowy i nie stresować sie

Malagassa

Post » Nie lip 24, 2011 21:21 Re: Maine Coon kocieta bez podniebienia- proszę o radę

Najrozsądniej kocieta uspić jesli jeszcze są slepe. Kotka ich nie karmi, szans na normalne funkcjonowanie nie maja. Przykre ale chyba jedyne rozsadne wyjście.

elzak3

Od: Pon lis 19, 2007 11:31

Post » Nie lip 24, 2011 21:27 Re: Maine Coon kocieta bez podniebienia- proszę o radę

Przed chwilą czytałam o rozszczepie podniebienia, że kociaki nie mogą wtedy ssać dlatego umierają.Piszesz, że one ciągną butlę, a ssać kotki nie potrafily tak? Może napisz na podforum dla hodowców czy taki kociak ma szansę.

Saraa

Od: Śro kwi 13, 2005 15:46

[następna]