Ile jedzą Wasze koty?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 19, 2004 16:09 Ile jedzą Wasze koty?

Bo mam dylemat. Do tej pory dawałam Zojce jedna tackę Animody ok 100 gram dziennie i suche do woli, zawsze miała jakieś chrupki w miseczce i chętnie je podjadała, ale właśnie podjadała, po kilka sztuk. Teraz po przeczytaniu ulotki z Iamsa usiłuję jej wydzielać tyle ile powinna dostawać dziennie w/g wagi ale ona wyraźnie chodzi głodna. Nie jest otyła a po schronisku to w ogóle strasznie zabiedzona była dlatego dawałam jej ile chciała. Czy te ilości pokarmu podane na opakowaniach są wiarygodne, czy na pewno kotu tyle wystarczy? Dodam że to suche to Iams i RC.

Astana

Od: Wto sty 06, 2004 13:18

Post » Czw lut 19, 2004 16:20

Moim jakoby nie wystarcza :lol:
Dostaja dzienna dawkę suchego plus 50 g mokrego :wink:
A przeciez to chudziny :wink:

Agi

Od: Pt maja 17, 2002 19:19

Post » Czw lut 19, 2004 19:16

Zawsze im za mało.
Wychodzi po 50 dram na 1 posiłek i trzy posiłki dziennie.
Ale kiedyś były TZ zrobił test , zamiast 1 puszki dał im 3. Zjadły, ale ja bym poszła z torbami. Dopóki żyją zdrowe - jest OK.
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Czw lut 19, 2004 19:35

Mojemu swego czasu odmierzałam RC, jako, że mało jadł. Nie zjadał całej odmierzonej dziennej racji. Teraz nie mierzę, żeby się nie stresować bo ciągle mało je ale rośnie więc sądzę, że gramatura tej większej porcji powinna wystarczyć kotu, bo na razie jest wszystko ok ale może zacząc tyć jeżeli ciągle będzie jadł więcej. Może też jest tak, że niektóre potrzebują więcej inne mniej? Tak jak u ludzi, inna przemiana materii u każdego osobnika? Albo po prostu, może kot duży? Zależy też ile enegii w ciągu dnia zużywa. Jak prowadzi tryb życia :D Mój raczej leniwy tryb życia prowadzi, dużo karmy mu widocznie nie potrzeba.

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Czw lut 19, 2004 19:40

Zdaniem kota, to pewnie go glodze :mrgreen:
Srednio 40 g Royala dla maluchow i 1-2 saszetki Whiskasa.
Ma 3 miesiace i wazy 2 kg!!!
7 życzeń, 7 kotów, 7 dni tygodnia

Nigra

Od: Pt sty 16, 2004 13:37

Post » Czw lut 19, 2004 19:57

Mój Feliś ma zawsze suche w miseczce (RC, Nutra, Nutrience, Animonda).
Je ile chce. Gdy widzę dno w miseczce, dosypuję :roll:
Oprócz tego od czasu do czasu saszetka, kurczak, podroby, tunczyk, jogurt, serek, rodzynki (uwielbia 8O ).
Nie jest gruby, chudzielcem tez nie jest. Gdy zacznie mi tyć, pomyślimy o zmianie diety.

smilla

Od: Sob lut 14, 2004 19:52

Post » Czw lut 19, 2004 20:57

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Czw lut 19, 2004 21:02

Moje suche maja w miskach zawsze (Hilla lub RC ) a z puszek wylizuja sos i reszta idzie dla piwnicznych, daje jeszcze mieso, rybke, tunczyka, twarozek itp.
Obrazek

cathrine1

Od: Śro maja 28, 2003 23:53

Post » Czw lut 19, 2004 21:23

Tiaaa...
4 sierściuchy -> 800g "mokrego" jedzonka -> 300 g suchego....
I są wiecznie głodne, a tendencji do nadwagi żadnych... 8)
Raddemenes

Raddemenes

Od: Śro lis 19, 2003 23:40

Post » Czw lut 19, 2004 23:04

moje skarby jedza srednio 3,5 karmy tygodniowo, wiec pol kilo dziennie, plus 1 puszka + jogurt+miesko_ kocie mleczko gimpeta

Bonius je bardzo duzo, bo rosnie, KOcio i Cola tez i bo sa nienazarte ;p, Basz i Pacanek sa zdecydowanie grubasne, panienki wszystkie 3 idealne figurki, Cola wlecze brzucholec, ale poza tym jest ok, KOcio chudy jak szparag, ale bardzo szybko rosnie, jestjuz wiekszy od Kici. Boni rosnie jak drozdzowka
8 kocich ogonów i spółka (z.b.o.o.)

eve69

Od: Pt sie 23, 2002 15:09

Post » Pt lut 20, 2004 0:20

To zalezy chyba od kota :wink: troche.

Do niedawna (2 m-ce temu) suche bylo w miskach caly czas + krowki dostawaly raz dziennie mokre. Skonczylo sie, jak musialy zaczac jesc karme lecznicza...

I tak - Daisy zjada od 30-40 g suchego, TYLKO. Wydawalo mi sie malo, ale ona w ciagu ostatnich miesiecy schudla z 3,5 kg na 2,7 kg - czyli calkiem sporo, i te 30-40 g powinny jej zupelnie wystarczac. Daisy ma 2 lata.

Krowkiu - odkad musialam przerzucic je rowniez na lecznicze - teraz tylko Telma - jadly jakies 50-60 g suchego plus 1 puszka/saszetka/porcja wolowiny na spolke (85 - 100 g calosc). Wczesniej, szczegolnie Telma, jadala do 90 g suchego dziennie plus te mokre dodatki. Ale rosla jeszcze :D . Dzis wazy prawie 5 kg i zobaczymy, ile Hill'sa s/d zje dziennie (dopiero jutro kupie)... Nie jest gruba ale taka, hmm, 8) spora ....

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Pt lut 20, 2004 0:26

Kitek jada jak wróbelek - tyle ile sam waży :wink: . Przesadzam oczywiście, ale wciąga jak odkurzacz. Czasem mam wrażenie, że je więcej niż ja 8O
Kontroluję go cały czas, bo tłuste i nieruchawe kocisko nie jest moim ideałem, ale rudy póki co trzyma linię. Zresztą jeśli ktoś przez cały boży dzień biega po mieszkaniu, skacze po półkach, pracowicie roluje dywany i robi porządki w łazience - trudno się dziwić :lol: .
Mam wrażenie, że kiedy dostaje jedzenie puszkowe głodnieje szybciej. A nie daje mu byle czego - jeśli już to Animondę albo Shebę. Nie mam pojęcia, czy tak mu te puchy smakują, czy tak mało wartościowe są w stosunku do mięsa. W każdym razie o puszkę wyśpiewywane są całe arie.
Gotowanego kurczaczka albo wołowinki też potrafi sporo pochłonąć.
Suche stoi przez cały dzień w miseczce, ale ostatnio nie cieszy się wielkim zainteresowanie, :roll:

Sigrid

Od: Śro lip 30, 2003 16:54

Post » Pt lut 20, 2004 0:56

Maryla pisze:Zawsze im za mało.
Wychodzi po 50 dram na 1 posiłek i trzy posiłki dziennie

Jak mierzycie te 50g ?
Nie mam wagi i jakoś tak nie mogę sobie zwizualizować ile tego będzie...
[url=http://www.ruscatclub.pl/]<remkey>
Obrazek[/url]

remkey

Od: Śro lut 11, 2004 1:39

Post » Pt lut 20, 2004 1:13

Remkey, miarką, odpowiednią do rodzaju karmy. My dostalismy miarki w sklepie zoo.
Jako że Hacker i Jankes to kastraciki, Hacker na dodatek jest kotem potężnym z tymi no... tendencjami :wink:, więc uważamy na linię. 50 g suchego (RC Light) dziennie, uzupełniane porcyjką Oral care, no i wołowiną lub rybką gotowaną.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Pt lut 20, 2004 1:35

Oberhexe pisze:Remkey, miarką, odpowiednią do rodzaju karmy. My dostalismy miarki w sklepie zoo.

No i jak tu lubić te zoo sklepy. Nie dostałem. Pewnie będę sypał "na oko" a jak zacznie tyć, to "na oko" będę Kocie odejmował... :wink:
Pytam też bo będę karmił RC Babycat 34, drobniutkie jest bardzo i ciężko mi ten groszek oszacować. Może mi ktoś powiedzieć w mierze ogólnoświatowej (skoro jest wzkaźnik Big Maca...) ile to jest 50g RC BC 34 w szklance po Nutelli? :) I błagam, nie mówcie, że to zależy czy szklanka jest z serii promocyjnej LOTRa czy też jest 'czysta'. :lol:
Jako że Hacker i Jankes to kastraciki, Hacker na dodatek jest kotem potężnym z tymi no... tendencjami :wink:, więc uważamy na linię. 50 g suchego (RC Light) dziennie, uzupełniane porcyjką Oral care, no i wołowiną lub rybką gotowaną.

No uzupełniać też planuję. Planu mam nawet niezły kawałek. Niemniej: niech ona się ustabilizuje w moich niestabilnych łapkach i wyrośnie chociaż na pół roku ;) Potem widzę już rzeczy o raczej mniej dramatycznej (dla mnie) urodzie :lol:
[url=http://www.ruscatclub.pl/]<remkey>
Obrazek[/url]

remkey

Od: Śro lut 11, 2004 1:39

[następna]