Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 02, 2011 17:39 Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

Czy ktoś z Was mógłby mi poradzić jakie badania należałoby zrobić u kota który się notorycznie drapie... i jaka może być tego przyczyna ?
Kotka zaczęła się drapać jakiś czas temu - ale wydawało mi się to takie normalnie drapanie, ot czasami, niestety rozdrapała się do krwi i samo drapanie stało się coraz bardziej uporczywe.

Oczywiście byłam u weta. Pod mikroskopem nie widać grzyba, kotka została steryd - dexafort, vit. C i wapno. Efekt był taki, że drapała się mniej i nie rozdrapywała się do krwi, jednak objawy nie ustąpiły do końca.

Przy kolejnej wizycie dostała leki przeciwko grzybowi bo w miejscach gdzie się drapie - dodam, że są to tylko i wyłącznie okolice pyszczka, sierść bardzo łatwo wychodzi. Niestety drapie się nadal. Trzepie głową, a uszy są czyste - były również dokładnie oglądane przez weta. Do uszu podaję Surolan - póki co nie widać poprawy.

Wetka nastraszyła mnie tymi zeskrobinami, kotka i tak nieźle się już wycierpiała i wielkim stresem reaguje na wizyty w lecznicy.

Jednak niezależnie od kosztów chcę ją przebadać, bo podawanie leków nieco w ciemno uważam za jeszcze gorszą opcję i warto by wiedzieć o co z nią chodzi.

Moja druga kotka miała brudne uszy / niewielka ilość żółtej wydzieliny / drapie się sporadycznie, ale też potrząsa głową, również dostaje Surolan do uszu.

Nie ma pcheł ani innych żyjątek w sierści...

Czy zeskrobiny są jedyną opcją, żeby dowiedzieć się dlaczego kotka się drapie ?

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Pon maja 02, 2011 18:24 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

U mnie kotka drapie się nerwowo, li i jedynie. W okolicach pyszczka właśnie a przede wszystkim w pasie między okiem a uchem. Ogólnie na bank nic jej nie jest, rozdrapy czysto nerwowe, a każde pójście do weta tylko to pogarsza, bo Mała weta nie lubi

babazgaga

Od: Czw kwi 29, 2010 20:51

Post » Pon maja 02, 2011 18:28 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

ja bym ją odrobaczyła i odpchliła porządno-porządnie.Advocate lub Strongholdem.
a po pozbyciu się pasażerów na gapę zrobiła morfologię.na początek.
morfologia+biochemia[nerki,wątroba]
Brucek,kot użytkowniczki Anji,też się wydrapywał,po wszelkich możliwych testach wyszła nadczynność...tarczycy?zabij mnie,nie pamiętam,ale była to sprawa hormonalna,leczony,już sobie nie wydrapuje i nie wygryza sierści.
zmieniłabym wetkę.dała kotu steryd bez porządnego zbadania go.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pon maja 02, 2011 18:42 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

Ona niedawno została odrobaczona ( kwiecień ) i odpchlona ( miała pchły ) . Czy to jej nie zaszkodzi jak znowu dostanie chemie na robale ? Wetka sugerowała ostatnio podanie Advocate. Dostała przeciwzapalnie steryd bo się rozdrapała do krwi - to było przed świętami, od tamtej pory nie wydrapuje się już i nie robi sobie ran, samo drapanie stało się mniej uporczywe, ale nie minęło zupełnie i to mnie niepokoi.

karola7

Post » Pon maja 02, 2011 19:57 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

zanim ta wetka zrobi coś przy Twojej kotce,zbadaj ją[kotkę,nie wetkę]
morfologia+biochemia,żeby sprawdzić co z wątrobą.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Pon maja 02, 2011 20:18 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

A może coś w temacie alergii jest na rzeczy?
Moja Kotka strasznie się przy tym drapała, do krwi, zwłaszcza przy pyszczku właśnie, ale też np. na łapkach i przy ogonie.
Trzebaby monodietę a na początek odstawić kurczaka bo on bardzo często alergizuje.
Popytaj weta w tym kierunku.

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Pon maja 02, 2011 20:25 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

A czy widocznie byłoby nasilenie objawów po zjedzeniu kurczaka ?
Czy u kota można zrobić jakieś testy alergologiczne ?

Morfologię z biochemią planuję zrobić u obu moich kotek, żeby zobaczyć jak to wszystko u nich wygląda.

karola7

Post » Pon maja 02, 2011 20:43 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

Wiesz co, z wetem jesteśmy przekonani, że to kurczak, bo przeszło po jego odstawieniu jak ręką odjął (plus dobra sucha karma weterynaryjna hypoalergenic i mokra różna, dobra, ale nie koniecznie z najwyższej półki i nie alergiczna, no i wołowinka:). Ciężko mi powiedzieć czy bezpośrednio po kurczaku drapała się jak szalona. Ona się drapała jak szalona właściwie przez cały czas, wygryzła i wydrapała sobie niektóre miejsca do krwi, ranki nie chciały się goić.
Dostawała zastrzyki sterydowe ale to nie jest rozwiązanie bo leki z czasem działają przez coraz krótszy okres i nie są obojętne dla zdrowia.
My robiliśmy zeskrobinę żeby stwierdzić czy to aby na pewno nie grzyb.
Jak wyszło, że nie, to nie było innego prostego wytłumaczenia.
Ale wytłumaczenie nie zawsze może być proste, wiesz.
Dlatego ja bym skonsultowała z dobrym wetem, zrobiła badanie zeskrobiny i już na teraz odstawiła kurczaka. To najbardziej alergizujące żarcie. O testach nie słyszałam ale monodieta powinna rozwiązać problem.

Carmen201

Post » Pon maja 02, 2011 20:54 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

alergia mogłaby być-alergia pokarmowa jest trudna do zlokalizowania,bo testów dla kotów nie ma i trzeba drogą eliminacji,tzn firmami i składnikami.
bo może w karmie np.kurczakowej jednej firmy używają czegoś,co uczula Twojego kota a nie ma tego składnika w karmie kurczakowej innej firmy.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Pon maja 02, 2011 21:01 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

No może i racja ale ja przemieliłam w domu chyba z milion rodzajów karmy, ściągałam ze sklepów internetowych te mniej dostępne na spróbowanie, i kurczak uczulał zawsze. Że o pawiowaniu na rekord po surowym i gotowanym kurczaku nie wspomnę.

Z moich rozmów z wetem też wynikało, że kurczak jest najbardziej uczulającym składnikiem żarcia. Podobno w dużym stopniu chodzi o sposób hodowli. Bo np. kaczka uczula bardzo rzadko, bo też i rzadko zdarza się jej przemysłowe hodowanie i masakrycznie przemysłowa obróbka mięsa.
Więc być może mięso z kuraka z własnego podwórka, dobrze karmionego, nie uczuliłoby?
No ale ja niestety nie mam do takiego dostępu.

Carmen201

Post » Pon maja 02, 2011 21:02 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

karola7 pisze:A czy widocznie byłoby nasilenie objawów po zjedzeniu kurczaka ?
Czy u kota można zrobić jakieś testy alergologiczne ?

Morfologię z biochemią planuję zrobić u obu moich kotek, żeby zobaczyć jak to wszystko u nich wygląda.

Kotom robi się testy alergiczne. Ja mam kotkę z alergią pokarmową i robiłam jej testy. Niestety nie są tanie, ale teraz przynajmniej wiem, czego jej nie wolno jeść.
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Od: Czw wrz 13, 2007 14:07

Post » Pon maja 02, 2011 21:05 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

Moja wołowiny nie tknie, ani surowej, ani sparzonej, ani ugotowanej . Jak druga kotka ją je to patrzy z obrzydzeniem.

Mowa o karmie hipoalergicznej też była jak byłam w lecznicy. U niej nie jest aż tak źle, rany który kotka sobie zrobiła były drobne, zagoiły się błyskawicznie, teraz jak się drapie to już nie tak namolnie.
Odstawię więc kurczaka.

Ostatnio przyjmowało moją kotę dwóch wetów jednocześnie, naprawdę rozważaliśmy wiele ewentualności, bo na skórze kotki nic właściwie nie widać, żadnych zmian...

karola7

Post » Pon maja 02, 2011 21:10 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

Wiesz co, ona jest po zastrzyku to i mniej się drapie w ogóle, mniej jej to dokucza.
Poobserwuj ją. Poza kurczakiem mogą uczulać też zboża w karmie, musisz popatrzeć na skład.
No i monodieta z 1 składnikiem musi potrwać żeby coś zobaczyć.
Jeśli nic się nie zmieni - przestaw na coś innego.
Ale to już Ci wet powie co i jak.

Carmen201

Post » Pon maja 02, 2011 21:15 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

Carmen201 pisze:Wiesz co, ona jest po zastrzyku to i mniej się drapie w ogóle, mniej jej to dokucza.
Poobserwuj ją. Poza kurczakiem mogą uczulać też zboża w karmie, musisz popatrzeć na skład.
No i monodieta z 1 składnikiem musi potrwać żeby coś zobaczyć.
Jeśli nic się nie zmieni - przestaw na coś innego.
Ale to już Ci wet powie co i jak.

Myślisz, że ten zastrzyk jeszcze działa - miała podany 22 kwietnia ? Jaką karmę podajesz ? RC ?

karola7

Post » Pon maja 02, 2011 21:24 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

Jeśli to był 1 zastrzyk, to raczej powinien jeszcze działać.
Ja Malinie najpierw podawałam (ja w sensie - wet) zastrzyki co 2 tygodnie, potem już co tydzień i to nie zmierzało absolutnie do niczego sensownego bez diety.

Podawałam wszystko, od RC (skóra lepsza, duuużo mniej ranek ale kłopoty z brzuszkiem), przez 1st Choice, Purinę HA, Hillsa ale najlepiej u nas działa Trovet, uspokoił i drapanie i brzuszek, i tego się trzymamy. Pozostałe Futra też nie zareagowały alergicznie (a tak było np. z Puriną HA) a to ważne, bo nie upilnuje się zawsze NIE ŻARCIA z cudzej michy.

Carmen201

[następna]