Wyniki badań krwi i moczu u kotki- nowe i stare problemy:/

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 28, 2011 18:50 Wyniki badań krwi i moczu u kotki- nowe i stare problemy:/

Witam, przeglądałam na kocim ABC jakie są prawidłowe wyniki badań i porównywałam je z wynikami, które dzisiaj wyszły w krwi.Wetka powiedziała, że wszystko w porządku, czy to na prawdę są dobre wyniki bo się nie znam za bardzo, ogólnie kotka czuje się dobrze, choć ostatnio zdarza jej się nasikać poza kuwetą.A wyniki wyglądają tak:
morfologia:
Erytrocyty:9,27mln/mm3
Hematokryt:48,20%
Hemoglobina:15,90g/dl
Leukocyty:5,90tys./mm3
biochemia:
ALT(GTP):5,90
AST(GOT):22,40
Kreatynina:2,42mg/dl
Mocznik:35,30mg/dl
Ostatnio edytowano Czw lut 09, 2012 18:14 przez Dark Lord, łącznie edytowano 4 razy
...a na ziemi pokój ludziom...i kotom...

Dark Lord

Od: Śro sty 24, 2007 21:30

Post » Czw kwi 28, 2011 22:20 Re: Wyniki badań krwi u kotki

Jeśli wetka mówi, że dobre, to dobre.

Kotka sterylizowana? W jakim wieku? Zmienialiście coś ostatnio, żwirek, kuweta, miejsce kuwety, przeprowadzka, coś nowego w domu, jakaś sytuacja stresowa?

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Pt kwi 29, 2011 8:19 Re: Wyniki badań krwi u kotki

Dark Lord pisze:Witam, przeglądałam na kocim ABC jakie są prawidłowe wyniki badań i porównywałam je z wynikami, które dzisiaj wyszły w krwi.Wetka powiedziała, że wszystko w porządku, czy to na prawdę są dobre wyniki bo się nie znam za bardzo, ogólnie kotka czuje się dobrze, choć ostatnio zdarza jej się nasikać poza kuwetą.A wyniki wyglądają tak:
morfologia:
Erytrocyty:9,27mln/mm3
Hematokryt:48,20%
Hemoglobina:15,90g/dl
Leukocyty:5,90tys./mm3
biochemia:
ALT(GTP):5,90
AST(GOT):22,40
Kreatynina:2,42mg/dl
Mocznik:35,30mg/dl

Kot mało pije lub jest odwodniony z innych przyczyn.
Konieczne rozszerzenie diagnostyki.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pt kwi 29, 2011 8:24 Re: Wyniki badań krwi u kotki

PcimOlki pisze:Konieczne rozszerzenie diagnostyki.

j.w. ... kreatynina na pewno nie jest w normie ...
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Pt kwi 29, 2011 18:07 Re: Wyniki badań krwi u kotki

Też mnie zastanowiła ta podwyższona kreatynina :? ale babka mówiła, że wszystko dobrze.Nic nie zmieniałam, może to z nerwów, bo mnie teraz dłużej w domu nie ma.Sikanie na razie się nie powtarza, od wczoraj kota ma nową kuwetę, bo tamta wymagała wymiany i korzysta z niej bez problemu.Odwodniona?Nie wiem, zawsze ma do dyspozycji dwie miski wody i może pić kiedy chce.No cóż, będę kotę obserwować.Kotka ma ok.6 lat jest wysterylizowana, w sytuacjach stresowych właśnie zdarzało jej się nalać gdzieś.

Dark Lord

Post » Pt kwi 29, 2011 18:37 Re: Wyniki badań krwi u kotki

Jej należy zrobić kompleksowe badania i ustalić przyczynę takiego poziomu CREA i stan nerek, bo może się okazać, że jeszcze można ją skutecznie ratować przed CRF. Później takiej możliwości może już nie być.
Wedlle nomenklatury jest to faza druga CRF i niewiele brakuje do trzeciej.

PcimOlki

Post » Pt kwi 29, 2011 18:59 Re: Wyniki badań krwi u kotki

:strach: Nie strasz mnie niewydolnością nerek, to ostatnie czego mi trzeba.Może faktycznie za mało pije, je w większości suchą karmę i może trzeba by więcej mokrego dawać :? .Pięć lat temu miała mocznik 92,80 kreatyninę 2,60 zrobiono usg nerek i były w porządku, po kuracji lekami od tamtej pory nie było żadnych dolegliwości zdrowotnych, czasem się zdarzało sikanie poza kuwetę.Cholera bądź tu mądry, wet powie, że wszystko ok a jednak chyba nie wszystko.

Dark Lord

Post » Pt kwi 29, 2011 19:19 Re: Wyniki badań krwi u kotki

Skoro miała 5 lat temu, może być, że ona tak ma - taka właściwość kota. Dla pewności zrobił bym badanie moczu z oznaczeniem UPCR. Wyjdzie czy jest jakiś białkomocz.
Kto wykonywał badanie USG? - jeśli nie specjalista diagnostyki obrazowej, to nie ufał bym takiemu badaniu.

PcimOlki

Post » Pt kwi 29, 2011 19:29 Re: Wyniki badań krwi u kotki

A nie mam pojęcia, jesteś z Wrocławia to może znasz bo ja jej we Wrocławiu badania właśnie robię, w Dolvecie na Trwałej 7.

Dark Lord

Post » Pt kwi 29, 2011 19:36 Re: Wyniki badań krwi u kotki

No to raczej średnio. Gdzie we wrocku USG jest napisane w wetach polecanych. Zrób badania moczu - w wetlabie albo na UP. Koniecznie z oznaczeniem kreatyniny w moczu.

PcimOlki

Post » Pt maja 13, 2011 21:17 Re: Wyniki badań krwi i moczu u kotki- jednak struvity :/

Zrobiłam badanie moczu kotce i wyszły spore kryształy i bakterie, leczymy.Czekam jeszcze na wynik zawartości białka i poziom kreatyniny i lecę czytać w abc o struwitach.Wiedziałam, że jest coś nie tak, szkoda, że trochę wcześniej nie zrobiłam badań, ale lepiej późno niż wcale :roll: .
Wyniki wygladają tak:
Barwa:intensywnie żółta
Przejrzystość:klarowny
Gęstość względna:1,57
Odczyn pH:7
Białko:+++
Hemoglobina:nb
Bilirubina:nb
Urobilinogen:wn
Glukoza:nb
Kom.nabłonka kanalików nerkowych:nb
Kom.nabłonka dróg moczowych:okrągłe i wielokątne 0-2wpw
Krwinki białe:0-4wpw
Krwinki czerwone:poj. w prep.
Wałeczki:nb
Bakterie:liczne ziarniaki
Drożdże:nb
Grzyby:nb
Pasożyty:nb
Pierwotniaki:nb
Plemniki:nb
Kryształki:liczne struvity różnej wielkości
Śluz: nieliczne pasma

Dark Lord

Post » Pt maja 13, 2011 22:58 Re: Wyniki badań krwi i moczu u kotki- jednak struvity :/

Dark Lord pisze:Zrobiłam badanie moczu kotce i wyszły spore kryształy i bakterie, leczymy...

Jakie bakterie?

PcimOlki

Post » Pt maja 13, 2011 23:16 Re: Wyniki badań krwi i moczu u kotki- jednak struvity :/

Nie powiedziała wetka jakie, a to jest istotne?Skoro tak, to w poniedziałek dopytam, ale to mogły być nie tylko bakterie z samego moczu bo był zbierany z niezbyt czystej podłogi, kotka nie chciała się załatwić do wyparzonej kuwety ze żwirkiem do badania moczu tylko nalała na podłogę :? .

Dark Lord

Post » Sob maja 14, 2011 0:04 Re: Wyniki badań krwi i moczu u kotki- jednak struvity :/

Z niezbyt czystej podłogi, to całe badanie o kant....
Ja tam nie wiem - dla mnie taki poziom kreatyniny byłby sygnałem do pełnej i porządnej diagnostyki, ale skoro ona ma tak od pięciu lat.... i SG jest aż za dobre.
Pewnie ma kryształy, bo mało pije. Woda jest najlepszym lekarstwem na ta przypadłość.

PcimOlki

Post » Nie maja 15, 2011 17:21 Re: Wyniki badań krwi i moczu u kotki- jednak struvity :/

Dlaczego o kant rozbić, przecież kryształy wychodzą nie dlatego, że mocz zanieczyszczony bakteriami został, a pęcherz nie zaszkodzi podleczyć, bo skoro kot leje poza kuwetę to jest coś nie tak.Taa, zmuś ją, zeby więcej piła :twisted: Póki co dostała antybiotyki na parę dni i karmę urinary, za dwa tygodnie zaniosę znowu mocz do badania i może teraz da się wziąć z wyparzonej kuwety :roll: .Odebrałam wyniki białka i kreatyniny w moczu, nie wiem czy to jest wynik czy to, co tam niżej :roll: :
Stosunek białko całkowite/kreatynina 0.027
Kreatynina w moczu:57661.8umol/l
Białko całkowite w moczu:0.18g/l
Co to znaczy pełna i porządna diagnostyka :P , przecież zbadałam krew i mocz co tu jeszcze badać.I co to jest SG.

Dark Lord

[następna]