Help !!!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 13, 2011 14:01 Help !!!!!

Witam !
jakieś 3 dni temu przybłąkała się do mojego domu kotka, postanowiliśmy ją zatrzymać (nigdy nie mieliśmy kotów). Jak na złość kotka obrała sobie legowisko w nowo wyremontowanym pokoju, w którym są nowe(drogie) dywany kanapy itp. Nie chcemy aby tam przebywała. Czy jest jakiś sposób aby zniechęcić kotkę do tego pomieszczenia??? Myślałam żeby np pieprzem posypać dywan ale się boje, że zrobię jej w ten sposób krzywdę...

zuzaiwen

Od: Nie lut 13, 2011 13:58

Post » Nie lut 13, 2011 14:07 Re: Help !!!!!

w sklepach zoologicznych sa preparaty odstraszające zwierzęta i przyciagające swoim zapachem, które dla człowieka są niewyczówalne
kup jeden starszak i koci miętkę
pieprzem możesz kotu zrobić krzywdę
Obrazek
Obrazek

kata1977

Od: Pon lut 07, 2011 7:52

Post » Nie lut 13, 2011 14:08 Re: Help !!!!!

Moze raczej sprobujcie ja zachecic do przebywania w innym pomieszczeniu, np postawcie jej tam drapak, ktory bedzie tylko jej. Ona zapewne szuka cichego miejsca a w nowym pokoju przebywacie rzadko i dlatego lubi tam przebywac ( dobrze dedukuje?)

nazira

Od: Śro gru 21, 2005 9:22

Post » Nie lut 13, 2011 14:12 Re: Help !!!!!

on jest jeszcze w trakcie robót wykończeniowych wiec cały czas tata coś tam skrobie:) mi się wydaje, że spodobał jej się nowy dywan....a z pod kanapy trudno ją wyciągnąć. Ciężko ją zachęcić do czegokolwiek bo nie reaguje jak się ją woła...A ile takie preparaty kosztują??

zuzaiwen

Post » Nie lut 13, 2011 14:27 Re: Help !!!!!

Ceny wahają się od 14zł do 30zł. Ja kupiłam kocimiętkę w sprayu i popsikaliśmy nim drapak, bo też chętniej drapała naszą sofę niż drapak i poskutkowało. Kot musi gdzieś drapać pazurkami, mając kota w domu musisz liczyć się z pewnymi szkodami, a pamiętaj że nie wychowasz kota tak jak psa, kot przyjdzie jak będzie miał ochotę, a nie jak Ty będziesz tego chciała.
Obrazek
Obrazek

kata1977

Od: Pon lut 07, 2011 7:52

Post » Nie lut 13, 2011 14:29 Re: Help !!!!!

Początek pobytu kota w nowym domu powinien się zacząć od tego, że przeznaczasz dla niego jedno pomieszczenie, najlepiej zamykane, tam dajesz legowisko, kuwetę ze żwirkiem i jedzenie. W takim miejscu kot poczuje się bezpiecznie, wystraszone koty najchętniej obierają sobie kanapy za schowek. Kiedy kot pozna już was i ten swój pokój, dopiero puszczaj na resztę domu.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie lut 13, 2011 14:32 Re: Help !!!!!

Preparaty odstraszajace maja różne ceny, od kilkunastu zł w górę
koty nie lubią też zapachu cytrynowego/pomarańczowego, jak masz tak pachnacy środek do mycia/prania to warto użyć w miejscu kotom niedozwolonym
Kocimiętka, którą Ci radzono kupić działa na większość kotów przyciągająco, więc warto jej użyć tam, gdzie bys chciała kota widzieć. Niektóre koty trochę sie kocimiętką narkotyzują i dziwnie sie zachowują
Kot powinien mieć coś do drapania/ostrzenia pazurków, dlatego warto jej kupić albo zrobić jakiś drapaczek

Jeżeli dywanu nie drapie, to moze jej pozwolic tam być? Poza tym może u Ciebie w mieszkaniu jest chlodno i ona szuka ciepłego miejsca, a taki jest dywan. Połóż jej w pokoju dozwolonym jakiś kocyk lub stary sweter

Na wołanie koty nie wychodzą, moje wychodzą na grzechot chrupek :mrgreen:

Koty są ostrożne, więc warto jej dać trochę spokoju, a sama wyjdzie, powodzenia
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie lut 13, 2011 14:35 Re: Help !!!!!

Mój nowy kot nie korzysta z kuwety:) wychodzi do ogródka co mi się bardzo podoba...:) Choć jak mnie obudził o 5 rano, że chce wyjść to nie byłam zachwycona :(

zuzaiwen

Post » Nie lut 13, 2011 16:36 Re: Help !!!!!

Jeśli to kotka to proponuje sterylizacje.Koty zaczynają zaloty i mozesz niedługo miec nie 1 ale więcej kotów. :ok:
Puśka Dex Natasza Patryk Gizmo Bryza Kropka ..pies Borys i królik Lolek

wercia

Od: Czw paź 13, 2005 8:32

Post » Nie lut 13, 2011 16:39 Re: Help !!!!!

Nie tylko kotkę trzeba zabezpieczyć. Kocura trzeba wykastrować, bo kociaki będą mieli inni, a Ty możesz nie mieć już kocura, jak w pogoni za kotkami wpadnie pod samochód. Uważaj na swojego domownika, pozdrawiam
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Nie lut 13, 2011 16:51 Re: Help !!!!!

to jest kotka i planujemy sterylizacje. droga sprawa niestety...a dywan niestety drapie :(

zuzaiwen

Post » Nie lut 13, 2011 17:14 Re: Help !!!!!

Zuzaiwen, a lubisz koty? Bo od tego chyba trzeba zacząć :) Jeśli przygarnełaś z litości i nic nie wiesz o kotach to może szukaj jej domu? Wiesz, kot nie zwraca uwagi na drogie dywany, świeżo wytapetowane ściany, czy skórzane kanapy.
Dziecko też potrafi narozrabiać, prawda?

Może byc też tak, ze kotka komuś uciekła i nie potrafi wrócić do domu. Popytaj, porozwieszaj ogłoszenia.

Sterylka to konieczność, bez względu na koszty.Popytaj, może jakaś fundacja pomoże w kosztach, może miasto ma plan bezpłatnych sterylek. Z jakiego miasta jesteś?

Pobudki o 5 rano to norma :)

doggits

Od: Czw gru 09, 2010 22:43

Post » Nie lut 13, 2011 17:27 Re: Help !!!!!

zeby kot nie drapał dywanu, to MUSI mieć ODPOWIEDNI drapak. Nie taki najtańszy i najmniejszy.
Drapak musi być taki, żeby kot mógł stojąc na tylnych łapkach, wyciągnąć przednie do drapania (tak jak drapie np. drzewo w ogródku). Za drapak moze służyc też kawałek pniaka ze scietego drzewa. Połozony lub postawiony tak, żeby sie nie ruszał i nie spadł na kota.
Sterylizacja napewno tańsza jest od drogiego dywanu, a nalezy ja wykonać szybko. Bardzo szybko, poniewaz sterylizacja jednej kotki bez wątpienia tańsza jest niz sterylizacja sześciu kotów.
Musisz liczyc sie także z tym, że kot wychodzący narażony jest na szereg niebezpieczeństw. Czasem nie kończących się śmiercią kota, tylko kosztownym( bardzo kosztownym) leczeniem.
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Nie lut 13, 2011 17:45 Re: Help !!!!!

Lubię wszystkie zwierzęta: ) Ona sobie mój dom wybrała, że tak powiem. 2 dni chodziła po moim ogródku zanim zdecydowaliśmy ją wpuścić. Ogłoszenia rozwiesiłam i opublikowałam w internecie, nikt się jednak nie odezwał. Ona jest młodą kotką, sądzimy, że nie ma więcej niż rok. Sterylizacja w moim mieście (Gdynia) kosztuje w okolicach 300 zł. Na razie zanim zacznę wszystko kupować to czekam aż kotka dojdzie trochę do siebie. Większość czasu spędza pod kanapą, wychodzi jeść i do ogródka. Póki co ją odrobaczyłam i staram się z nią zaprzyjaźnić :) Jest bardzo wychudzona i je jak szalona...

zuzaiwen

Post » Nie lut 13, 2011 17:49 Re: Help !!!!!

zuzaiwen pisze:Lubię wszystkie zwierzęta: ) Ona sobie mój dom wybrała, że tak powiem. 2 dni chodziła po moim ogródku zanim zdecydowaliśmy ją wpuścić. Ogłoszenia rozwiesiłam i opublikowałam w internecie, nikt się jednak nie odezwał. Ona jest młodą kotką, sądzimy, że nie ma więcej niż rok. Sterylizacja w moim mieście (Gdynia) kosztuje w okolicach 300 zł. Na razie zanim zacznę wszystko kupować to czekam aż kotka dojdzie trochę do siebie. Większość czasu spędza pod kanapą, wychodzi jeść i do ogródka. Póki co ją odrobaczyłam i staram się z nią zaprzyjaźnić :) Jest bardzo wychudzona i je jak szalona...

300 zł 8O
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

[następna]