co wkładacie kotom do kuwety?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 20, 2011 16:12 co wkładacie kotom do kuwety?

moja koleżanka używa do kuwety gazet,łatwo sprzatnąc i wyrzucic,a do tego tanie
co wy używacie do kuwet oprocz żwirku ?
gerardbutler

Post » Czw sty 20, 2011 19:24 Re: co wkładacie kotom do kuwety?

ja używam piasek ale drewniany troszkę sypię a jest wydajny,moje koty bardzo lubią :D

JOOAŚKA

Od: Sob lis 27, 2010 8:45

Post » Pt sty 21, 2011 11:31 Re: co wkładacie kotom do kuwety?

a co sadzicie o piasku,ziemi? takie z podwórka?
gerardbutler

Post » Pt sty 21, 2011 11:49 Re: co wkładacie kotom do kuwety?

Za dawnych, dawnych czasów (tak z 20 lat temu) kiedy przybłąkał się do nas pierwszy kot, byłam zielona jak szczypiorek na wiosnę i nie słyszałam wcześniej o żadnych żwirkach więc używałam piasek ze skarp za domem (był w miare czysty, jasny). Kot oczywiście się do niego załatwiał, ale ile ja wiader tego musiałam nosić.. :roll: :roll: :roll: Taki piasek szybko "się brudził" no i pozostawało pytanie co zrobić z takim "zabrudzonym" :wink: :lol:

Przez wiele lat przeszłam naprawdę niezłą szkołę z podkładami i żwirkami. Teraz używam cats best oko plus i uważam że jest najlepszy. Cena na pierwszy rzut oka nie jest niestety fajna, ale żwirek jest bardzo wydajny i co dla mnie najważniejsze - można go spuścić w toalecie.

Gazety też chyba kiedyś próbowałam. Jeśli ktoś na co dzień czyta to może rzeczywiście to jest tania sprawa, ale za każdym razem (po każdym kupku czy siku) trzeba taką kuwetę wymyć, a ja chyba jestem zbyt leniwa. :lol:
Obrazek
Obrazek

Sarayu

Od: Pt sty 07, 2011 18:26

Post » Pt sty 21, 2011 12:42 Re: co wkładacie kotom do kuwety?

Nie zamienię już żwiru drewnianego na żadnen inny.
Super jest.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt sty 21, 2011 12:46 Re: co wkładacie kotom do kuwety?

gerardbutler pisze:a co sadzicie o piasku,ziemi? takie z podwórka?

Ja bym się bała, że będą w nim robale.

Używam cat's best eko plus i jestem z niego zadowolona.
Z tym, że pod kuwetą mam dywanik taki z dziureczkami, łazienkowy. Dzięki niemu żwirek się nie roznosi.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Pt sty 21, 2011 13:22 Re: co wkładacie kotom do kuwety?

My używamy Benka, bo drewniany roznosiły na łapkach po całym domu. Ziemi bałabym się ze względu na pasożyty.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Pt sty 21, 2011 14:30 Re: co wkładacie kotom do kuwety?

Pamiętam takie czasy, że i człowiek używał pociętych gazet ;)

Jak byłam dzieckiem to kot miał piasek; jako że się nie zbryla i nie pochłania zapachów, wyglądało to tak, że codziennie trzeba go było wymieniać. Co do ziemi - moi rodzice mają koty wychodzące i załatwiają się w ogródku do ziemi. Są też polujące, więc w kwestii robali można je jedynie często odrobaczać.

_namida_

Od: Pon mar 22, 2010 16:36

Post » Pt sty 21, 2011 14:54 Re: co wkładacie kotom do kuwety?

A moje kociambry nie mają nic przeciwko zielonemu KOCUR-REXowi :wink:
Obrazek

vega29

Od: Pt lip 31, 2009 13:39

Post » Pt sty 21, 2011 15:00 Re: co wkładacie kotom do kuwety?

Nie, ziemia i piasek podwórkowy to ryzyko przyniesienia pasożytów i chorób.
Podobno kiedyś jak nie było zwirków, piasek podgrzewaało sie w piecykach lub specjalnych rondlach dla zabicia ew. jaj robali i pcheł.

Ja stosuję ( w ramach oszczędności - mam stado kotów w domu) też kuwety dziurkowane z podwójnym dnem. Ze zwierków uważam za najlepszy Cats Best Eko Plus albo jego polski odpowiednik.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Pt sty 21, 2011 15:02 Re: co wkładacie kotom do kuwety?

Erin pisze:Nie zamienię już żwiru drewnianego na żadnen inny.
Super jest.

Ja też tylko drewniany. Może i droższy, ale przynajmniej do kibelka mogę wywalić :lol:
Mścisław [']21.10.2010
Konstancja ['] 14.08.2017

ObrazekObrazek
Lecz ja na moim kutrze sam sobie sterem, wędkarzem i rybą. :mrgreen:

AniHili

Od: Pon kwi 30, 2007 22:20

Post » Pt sty 21, 2011 15:36 Re: co wkładacie kotom do kuwety?

ale wrzucenie zwirku do kibelka nie zapcha go? ja zawsze do reklamowki i do smieci
gerardbutler

Post » Pt sty 21, 2011 16:20 Re: co wkładacie kotom do kuwety?

Ja nie używam drogiego żwirku ze względu na dużą ilość kotów. Kupuję Norka cat's.
Można go spokojnie spuszczać w toalecie, ja tak robię od kilku miesięcy i jeszcze nigdy nie było problemów.
Prędzej używałam czerwonego Kocur Rexa- jest tani i wydajny, ale pylił więc zmieniłam na drewniany.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:21

Post » Pt sty 21, 2011 16:30 Re: co wkładacie kotom do kuwety?

no ja też mam sporo już kotów (w dodatku jeden był u koleżanki ale to ja płaciłam za leczenie i dawałam na karme :(( ) kupuję coshida w lidlu fakt nie najlepszy ale na droższe mnie nie stać :((
gerardbutler

Post » Pt sty 21, 2011 16:48 Re: co wkładacie kotom do kuwety?

gerardbutler pisze:ale wrzucenie zwirku do kibelka nie zapcha go? ja zawsze do reklamowki i do smieci

Nie wiem, jakim żwirkiem jest Coshida, ale jeśli z benonitu, to zapcha na pewno. Ja też wrzucam do reklamówki i do śmieci.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

[następna]