Moja kotka od samego początku nie chce dotykania

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 03, 2011 2:25 Moja kotka od samego początku nie chce dotykania

Mam 2 koty Leona i Tofii, gdy przyszła do nas Tofii uciekała i chowała się.............i tak zostało do dziś. Jest czujana na przechodzenie obok to Leonowi dziękuje za jedzenie, sama nie prosi a raczej nie woła " dawaj jeść " woli wysługiwać się Leonem. Gdy chcę ją wziąc na ręce pierw muszę pobiegać po mieszkaniu a póżniej uważać na jej pazurki. Nie wiem co mam robić jestem u kresu wytrzymałości. Dlaczego ona nie chce głaskania, nie łasi się stroni od nas. Co mogę zrobic aby to się zmieniło

Lidia33

Od: Pon sty 03, 2011 2:11

Post » Pon sty 03, 2011 8:11 Re: Moja kotka od samego początku nie chce dotykania

Ile kotka jest u Ciebie?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:21

Post » Pon sty 03, 2011 9:17 Re: Moja kotka od samego początku nie chce dotykania

czerwca przyszła jako miesięczny kot mieszkała w domku z wybiegiem na ogród, nie sterylizowałam jej jeszcze chcę poczekać jeszcze troche, Leonowi udzieliła się jej nerwowość częściowo stał się płochliwy,

Lidia33

Post » Pon sty 03, 2011 9:23 Re: Moja kotka od samego początku nie chce dotykania

Na sterylizację już najwyższy czas.
Na pewno miała miesiąc?
Jeśli tak jej płochliwość może być spowodowana zbyt szybkim oddzieleniem od matki
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:21

Post » Pon sty 03, 2011 9:31 Re: Moja kotka od samego początku nie chce dotykania

wzięłam ją z tego samego domu co Leona,
na to wychodzi że cnic się już nie da zrobić czasu nie cofnę
ona jest ciekawa patrzy jak np. prasuję zaczynam zabawę z Leonem dołączas się ale bacznie obserwuje....jakiś fałszywy ruch i ucieka
trudno ją przekonać że nic się jej nie stanie po wzięciu do ręki
po postawieniu jeśli można to tak nazwać na podłodze dostaje przyspieszenia w 3 sekundy oddala się a później widać jak zlizuje z siebie moje odciski pozostawione na jej futerku co robić dać jej spokój
nie brać na ręce czy regularnie brać na ręce wbrew jej woli

Lidia33

Post » Pon sty 03, 2011 9:32 Re: Moja kotka od samego początku nie chce dotykania

Musisz być cierpliwa. Może spróbuj na początek trochę się z nią pobawić, nic na siłę.
ObrazekObrazek
Chcesz zabić i zniszczyć, zniewolić nienawiść? Ja też...

Lunszpik

Od: Czw lis 12, 2009 15:41

Post » Pon sty 03, 2011 9:39 Re: Moja kotka od samego początku nie chce dotykania

a lubi bawić się i przytulać z Leonem?

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon sty 03, 2011 9:42 Re: Moja kotka od samego początku nie chce dotykania

wysterylizuję ją na pewno tak samo jak Leona po roku
nie robiłam wcześniej, bo weterynarz jest zdania aby kotki były troszke starsze do takiego zabiegu.
ja do niej mam cierpliwość wiem że koty mają różne charakterki
zrobiłam mały eksperyment ( jakiś czas temu ) zawsze dawałam obu np. kawałeczki szynki.......i spróbowałam dawać tylko Leonowi chciałam spróbować co zrobi Tofi czy podejdzie do pachnącego jedzonka i wtedy zauważyłam jak ona dziękuje Leonowi za jedzenie ociera się o niego, łasi się i dlatego byłam zaniepokojona.
Ona nas traktuje jak coś co mieszka z kotami.

Lidia33

Post » Pon sty 03, 2011 9:51 Re: Moja kotka od samego początku nie chce dotykania

ich pożycie układa się bardzo dobrze chciałam aby Leon miał towarzyszkę uważam że wtedy kotek pod nieobecność ludzi nie nudzi się
mogą razem psocić np. wyrzucać ziemię z kwiatów :) oczywiście nie jestem z tego zadowolona ale......plusy i minusy Tofi
one biegają skaczą, Leon jest łagodnym leluszkiem.
gdy Tofi zagościła nie dawałam jemu powodów aby był zazdrosny poświęcałam im dużo czasu bawiły się razem ze mną
Tofi brałam na ręce głaskałam ale ona od początku uciekała
miały miski oddzielne bo różne karmy,

Lidia33

Post » Pon sty 03, 2011 10:00 Re: Moja kotka od samego początku nie chce dotykania

Nie powinno się kotom dawać szynki, to nie jest odpowiednie jedzenie dla nich.
ObrazekObrazek

Lunszpik

Post » Pon sty 03, 2011 10:22 Re: Moja kotka od samego początku nie chce dotykania

Lunszpik pisze:Nie powinno się kotom dawać szynki, to nie jest odpowiednie jedzenie dla nich.

nie jest to jedzenie podstawowe tylko smakołyk jak prosi 1-3 kawałki
każdy z nas ma takie słabości uważam, że wiele właścicieli nie przyznaje się do tego iż podaje małe kęsy kotu

normalnie koty mają swoje jedzenie nie jestem zwolenniczką karmienia "ludzikm" jedzeniem :roll:
pilnowałam i pilnuję aby Leon nie jadł tego czym karmiłam Tofi i na odwrót z racji różnicy wieku

dostają także miąsko specjalnie dla nich gotowane 2 razy w tygodniu.....więc nie ma obawy że jedzą szynkę :wink:

Lidia33

Post » Pon sty 03, 2011 10:24 Re: Moja kotka od samego początku nie chce dotykania

mogłabyś wkleić ich zdjęcia?

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon sty 03, 2011 10:39 Re: Moja kotka od samego początku nie chce dotykania

z miłą chęcią ale nie odkryłam jeszcze jak dołączać fotki :(

Lidia33

Post » Pon sty 03, 2011 11:17 Re: Moja kotka od samego początku nie chce dotykania

viewtopic.php?f=5&t=36202 tu masz opisane jak się wkleja :wink:
Mam tylko nadzieję, że te 1-3 kawałki to nie całe plasterki
ObrazekObrazek

Lunszpik

Post » Pon sty 03, 2011 11:56 Re: Moja kotka od samego początku nie chce dotykania

U kresu wytrzymałości to można byc jak kot jest cięzko chory a weci rozkładają bezradnie ręce. A to że ta kotka nie chce się głaskac-nie dzisiaj to jutro.Tutaj trzeba czasu
Biegania za kotem nie polecam bo kota się tylko stresuje
Polecam za to zabawki
myszka na wędce czy tez światło laserka pomoże kotu oswoic się z człowiekiem.

I cierpliwość
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

[następna]