takie tam moje żale

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 28, 2010 10:06 takie tam moje żale

Z góry prosze o wyrozumiałość za mój post. Muszę jednak się gdzieś wyżalić, a gdzie byłoby lepiej jak nie tu. Rzecz dotyczy mojego malutkiego kotka - 3 mies i 3 tygodnie. 16.10 (sobota) odebraliśmy go z Warszawskiej hodowli i przywieźliśmy go - bidulka zestresowanego - do Krakowa. 18.10(poniedziałek) udaliśmy się do jednego z polecanych weterynarzy gdyż na szyi malucha pojawiła się nipokojąca krostra (czerwona i wypukła). Trzeba tu zaznaczyć, że podczas odbioru zostaliśmy przez hodowcę poinformowani iż kociątko ma pogryzienie na szyi - takich miał braci. Weterynarz podczas wizyty 18.10(poniedziałek) stwierdził, że miejsce "pogryzienia" to jest alergia! dał mu zastrzyk na wzmocnienie skóry jakieś wapno i odesłał do domu z przykazem aby pojawić się 27.10 (środa) na kontrolę. 24.10 (niedziela) kot zaczął się po szyi drapać - czym doprowadził do niewielkiego krwawienia ranek. Nie czekając dłużej pojechaliśmy do tego weta na konsultację. Wtedy stwierdził, że to alergia, trzeba zrobić wywiad u hodowcy co mogło spowodować uczulenie. Przykazał wizytę na której miało być pobrane osocze do badania. Wszystko zgodnie z zaleceniami zrobiliśmy, pojawiliśmy się wczoraj (27.10) na wizycie. wtedy to okazało się że kociak na pobranie osocza jest jeszcze za mały, poza tym to może być alergia, ale może też być grzybica lub pasożyt. Został odrobaczony, zaszczepiony na grzyby i znowy wapno na alergię. ponadto musimy wyeliminować podejżenie alergii pokarmowej więc dajemy mu suchą karmę (orjen) oraz puszeczki tuńczyka. teraz przeprowadzam akcję prania wszystkiego czego używał no i szukam co go może tak uczulać :(

Sylwia_i_Kot

Od: Pt mar 19, 2010 8:31

Post » Czw paź 28, 2010 10:09 Re: takie tam moje żale

Rozmawiałaś z hodowcą? Spytaj, o karmę, jaką kociak dostawal w hodowli - to na na pewno warto wiedzieć.

Kociak ma rodowód?
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw paź 28, 2010 10:14 Re: takie tam moje żale

Hodowca wysłał mi cały spis karm, których używał. Nie kupiłam nic ponad to co było na liście. Kociak ma rodowód.

Sylwia_i_Kot

Post » Czw paź 28, 2010 10:22 Re: takie tam moje żale

kot z rodowodem tez może miec alergię.
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Czw paź 28, 2010 10:24 Re: takie tam moje żale

BarbAnn pisze:kot z rodowodem tez może mieć alergię.

Wiem :D
Ale jeśli to dobry hodowca (ciągłe uczulenie na pseudo) i miał już taki przypadek, może coś doradzić.

Zajrzyj w podforum wetów polecanych.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw paź 28, 2010 18:44 Re: takie tam moje żale

Podajesz kociakowi zwykłego tuńczyka z puszki?
To nie jest dobra karma, zawiera dużo soli i ma bardzo niekorzystny skład, może być miłym dodatkiem raz na jakiś czas w małej ilości, ale nie do podawania codziennie.

Czerwona wypukła krosta to znacznie bardziej wygląda na jakiś ropień niewielki faktycznie po ugryzieniu/podrapaniu niż alergię...
Obecnie kociak dalej się drapie?
Jak wygląda ta pierwsza krosta?
Kociak dostał coś na pchły?
Jaka to rasa kota?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pt paź 29, 2010 8:20 Re: takie tam moje żale

jest jakiś inny sposób żeby wyeliminować wykrytą przez weterynarza alergię skórną? zgodnie z jego wskazówkami mamy mu podawać stopniowo różne jedzienie aby sprawdzić co go uczula.

kociak jeszcze troche się drapie w tej chwili, ale to już bardziej wygląda na dbanie o siebie (przy okazji wylizywania się). pierwsza krostka - zidentyfikowana jako ugryzienie jest wypukła i lekko zaczerwieniona. wygląda w tech chwili tak samo jak pozostałe, które mu wyszły.
Rasa kota devon rex. z tego co mi wiadomo nie dostał nic na pchły.

Sylwia_i_Kot

Post » Pt paź 29, 2010 8:31 Re: takie tam moje żale

gdybym wiedziała jak tu wstawić fotki z dysku to chętnie bym zaprezentowła jak wyglądają sprawy o których pisze. może ktos podpowie? nie bardzo wiem gdzie szukać adresu URL zdjęcia - czy zdjęcia z dysku ma taki adres?

Sylwia_i_Kot

Post » Pt paź 29, 2010 8:39 Re: takie tam moje żale

musisz wrzucić zdjęcie na jakiś serwer np. otofotki.pl i stamtąd skopiować bezpośredni URL i wkleić tu poprzedzając wklejenie kliknięciem na Img na pasku powyżej tekstu jak piszesz, link ma być idealnie między klamrami.
najszczesliwsza

Post » Pt paź 29, 2010 8:47 Re: takie tam moje żale

Rzeczywiscie w tej chwili najskuteczniejsza forma radzenia sobie z alergia pokarmowa jest karmienie kota czyms co go nie uczula. Kazda nowa karme trzeba testowac (nie tylko karme, takze mieso. Kurczak na przyklad uczula bardzo czesto.) Jak tylko pojawia sie reakcje alergiczne - to nie musza byc krostki, moze byc luzna kupa tez np. to odtsawiamy to ostanie co kot dostal i jesli efekty przejda to skreslamy to z listy produktow.
Trzeba pamietac o tym, ze to, ze dzis on nie ma alergii np na kurczaka nie znaczy ze za miesciac nie moze sie na niego uczulic.

Efekty alergiczne czasem daje tez lamblioza.

Ale moze to faktycznie efekty zbyt energicznych zabaw kociakow?
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pt paź 29, 2010 9:49 Re: takie tam moje żale

wielkie dzięki!
http://www.otofotki.pl/img15/obrazki/qm9222_2.jpg
http://www.otofotki.pl/img15/obrazki/id3909_1.jpg

tak to wyglądało w niedzielę. teraz jest znacznie lepiej. ale jak już zauwazyliście kot nie może jeść tylko tuńczyka więc mam zamiar mu wprowadzić coś nowego - niekoniecznie kuczaka. podobno po dwóch dobach pojawia się wysypka.

Sylwia_i_Kot

Post » Pt paź 29, 2010 9:56 Re: takie tam moje żale

Takiego tunczyka to, jak juz Blue napisala, w ogole nie powinien jesc - mozesz sprobowac w zamian gotowana rybke, testuj wolowine, kurczaka, indyka, ale nie na raz oczywiscie :)
Wyeliminuj calkowicie wedliny i puszki dla ludzi, bo tam jest mnostwo konserwantow, ktore moga go uczulac i przy okazji kiepsko dzialaja na koci uklad pokarmowy.

Sliczny ufoczek :)

zuza

Post » Pt paź 29, 2010 10:19 Re: takie tam moje żale

zuza pisze:Takiego tunczyka to, jak juz Blue napisala, w ogole nie powinien jesc - mozesz sprobowac w zamian gotowana rybke, testuj wolowine, kurczaka, indyka, ale nie na raz oczywiscie :)

...i dla kota gotuj bez soli i przypraw.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Pt paź 29, 2010 10:45 Re: takie tam moje żale

A miesko spokojnie moze byc surowe oczywiscie :) Byle w temperaturze pokojowej :)

zuza

Post » Pt paź 29, 2010 17:01 Re: takie tam moje żale

Właśnie dlatego pytałam się o rasę - bo pamiętam że koty tej rasy (moje jasnowidzenia się znowu uaktywniają ;)) mają skłonność do pewnego typu problemów skórnych, ma to jakiś związek z ich rodzajem futra, nie pamiętam dokładnie o co chodziło, wrastanie włosów? Zapalenie mieszków włosowych? Ze właśnie kociakom robią się krosty.
Jakaś taka specyficzna choroba - pamiętam to jako ciekawostkę.

Bo to nijak na alergię nie wygląda - choć może przebiegać nietypowo.
A dieta eliminacyjna polega albo na podawaniu wyłącznie karmy weterynaryjnej, albo np. wyłącznie jednego rodzaju mięsa (nie kurczaka, to jeden z najczęstszych alergenów), najlepiej przez kilka tygodni - chyba że zmiany ustąpią wcześniej. U kociaka to troszkę niebezpieczne i grozi niedoborami - lepsza jest karma weterynaryjna.
Jednak nie wiem dlaczego wet z miejsca podejrzewa alergię, ani zmiana dla niej charakterystyczna a i wiek pojawienia się choroby też taki nietypowy troszkę.

Jakie były warunki w hodowli z której wzięliście kociaka?

Może napisz na forum hodowców kotów rasowych - może będą mieli większe doświadczenia w tematyce problemów skórnych kotów tej rasy niż my tak ogólnie tutaj.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

[następna]