Jak poznać, że kotka będzie rodzić?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 14, 2010 20:06 Jak poznać, że kotka będzie rodzić?

Witam serdecznie. Jestem tu nowa i jest to mój pierwszy wątek, więc proszę o wyrozumiałość, jeśli coś źle umieściłam.... mam nadzieję, że otrzymam wiadomość.
Więc tak.... moja kotka Kola z 14 na 15 lipca "miała romans" z naszym kocurkiem Pawłem....
Wydaje mi się, (bo pewna nie jestem), że na dniach będzie rodzić... i zastanawiam się, jakie są symptomy świadczące o tym, że kotka DZIŚ się okoci? Szukałam w internecie, ale tak szczerze mówiąc, nie znalazłam odpowiedzi..... a kotkę rodzącą widziałam kilkadziesiąt razy, ale przed 10 rokiem życia, więc nie pamiętam jak to jest.... Pozdrawiam serdecznie. Dorota.

88dorota

Od: Wto wrz 14, 2010 19:59

Post » Wto wrz 14, 2010 20:13 Re: Jak poznać, że kotka będzie rodzić?

A co powiedział weterynarz?

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Śro wrz 15, 2010 21:53 Re: Jak poznać, że kotka będzie rodzić?

Nie byłam u weterynarza....... więc, co, ktoś wie?

88dorota

Od: Wto wrz 14, 2010 19:59

Post » Śro wrz 15, 2010 22:54 Re: Jak poznać, że kotka będzie rodzić?

Jeśli się z nim nie konsultowałaś, to najlepiej się skonsultuj; leczenie przez internet to nie najlepsza metoda. Tu mało kto się zna na kocich porodach; wszyscy mają wykastrowane koty. (Polecam potem to samo - wbrew powszechnemu przekonaniu będzie po prostu lepiej dla kotów...)
Jest jeden wątek, w którym dość szczegółowo jest przedstawiony koci poród ze wszystkimi jego blaskami i cieniami: viewtopic.php?f=1&t=85937 Pokazuje wiele bardzo ważnych faktów, jest też na co trzeba w takiej chwili uważać.
Użytkownik na długim urlopie - nie ma go. Obrazek

mejflajek

Od: Śro kwi 21, 2010 15:23

Post » Czw wrz 16, 2010 1:44 Re: Jak poznać, że kotka będzie rodzić?

Jesteś pewna, że do tysięcy bezdomnych kotów w Polsce chcesz dołączyć jeszcze te, które mają się urodzić?

Wiem, wiem, znajdziesz im domki, może nawet znajomi już któregoś kotka zaklepali :roll:
Wzięłaś pod uwagę koszt odkarmienia i zaszczepienia 6 kociąt?
Można je odłączyć od matki w wieku ok. 12 tygodni, wcześniej odłączone - mogą mieć poważne problemy behawioralne.

Jeśli urodzi się 6 kociąt i dla 6 kociąt znajdziesz domy, to 6 innych kociąt - które już się urodziły i czekają w schronisku - nigdy tych domów nie znajdzie :? :(

Zabierz kotkę do weterynarza.
I porozmawiaj o sterylizacji.
Aborcyjnej.
Jak najszybciej.

Kocurka też wykastruj.
Myślałam, że w XXI wieku niekastrowany kocur nierodowodowy to występuje tylko gdzieś na zapadłej wsi bez dostępu do cywilizacji i internetu 8O

sanna-ho

Od: Wto sie 28, 2007 13:41

Post » Czw wrz 16, 2010 2:46 Re: Jak poznać, że kotka będzie rodzić?

ja jeszcze dodam, że kotka może przypłacić poród życiem- więc dołączam się do poprzedniczki, żeby jak najszybciej kastrować aborcyjnie.

Jeśli to finanse są problemem, zapraszam tu:

viewtopic.php?f=1&t=108023&start=600

i pisz, że sprawa MEGApilna.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Czw wrz 16, 2010 10:40 Re: Jak poznać, że kotka będzie rodzić?

Sterylka aborcyjna potrafi być ciężką sprawą; jeśli nie masz nic przeciwko aborcji, koniecznie to zrób - na pięć/sześć urodzonych puchatych kociaczków przypada pięć/sześć takich samych umierających w schronisku.
Jeśli sama nie podołasz psychicznie tego zrobić, zawsze można poszukać przez forum kogoś, kto pomoże.
W każdym razie najlepiej, by koty były wykastrowane... Link do wątku, który Ci wysłałam parę postów dalej, zawiera wiele argumentów za kastracją - warto się zapoznać z nimi...
Użytkownik na długim urlopie - nie ma go. Obrazek

mejflajek

Od: Śro kwi 21, 2010 15:23

Post » Pt mar 04, 2011 18:40 Re: Jak poznać, że kotka będzie rodzić?

podnoszę ,bo zauwazylam u mnie na podwórku kicię,dziwnie sie zachowywała,była w wysokiej ciąży,jak rozpoznać ,że to już u kota wolnożyjącego :?:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pt mar 04, 2011 19:04 Re: Jak poznać, że kotka będzie rodzić?

kotx2 pisze:podnoszę ,bo zauwazylam u mnie na podwórku kicię,dziwnie sie zachowywała,była w wysokiej ciąży,jak rozpoznać ,że to już u kota wolnożyjącego :?:

Złap jak najszybciej i do weta na sterylkę aborcyjną. Nie można powiększać liczby kotów bezdomnych.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pt mar 04, 2011 19:06 Re: Jak poznać, że kotka będzie rodzić?

vega013 pisze:
kotx2 pisze:podnoszę ,bo zauwazylam u mnie na podwórku kicię,dziwnie sie zachowywała,była w wysokiej ciąży,jak rozpoznać ,że to już u kota wolnożyjącego :?:

Złap jak najszybciej i do weta na sterylkę aborcyjną. Nie można powiększać liczby kotów bezdomnych.

dzis próbowałam ale kota znikneła ,szukałam jej 2 godziny,kamien w wode :? boje sie ,ze kotka mogła urodzic ,bo dziwnie sie zachowywała :(

kotx2

Post » Pt mar 04, 2011 19:15 Re: Jak poznać, że kotka będzie rodzić?

kotx2 pisze:
vega013 pisze:

dzis próbowałam ale kota znikneła ,szukałam jej 2 godziny,kamien w wode :? boje sie ,ze kotka mogła urodzic ,bo dziwnie sie zachowywała :(

Qrcze... Nie ma w pobliżu kogoś z klatką łapką? Sprawa mega pilna.

vega013

Post » Pt mar 04, 2011 19:19 Re: Jak poznać, że kotka będzie rodzić?

klatke łapke mam,wystawię na noc i bedę czuwac ale obawiam się ,ze moze byc za pózno...Tym bardziej ,ze kotke widziałam pierwszy raz w mojej okolicy ,wiec moge jej wiecej nie zobaczyć :( gdzie mam jej szukac ,w jakich miejscach kotki rodzą :?:

kotx2

Post » Pt mar 04, 2011 19:24 Re: Jak poznać, że kotka będzie rodzić?

kotx2 pisze:klatke łapke mam,wystawię na noc i bedę czuwac ale obawiam się ,ze moze byc za pózno...Tym bardziej ,ze kotke widziałam pierwszy raz w mojej okolicy ,wiec moge jej wiecej nie zobaczyć :( gdzie mam jej szukac ,w jakich miejscach kotki rodzą :?:

Właśnie tam, gdzie najtrudniej je znaleźć. W takich miejscach czują się bezpiecznie. Weź proszę pod uwagę, że jeszcze są mrozy. Kotka będzie szukała bezpiecznego, a przy tym ciepego miejsca.

vega013

Post » Pt mar 04, 2011 19:31 Re: Jak poznać, że kotka będzie rodzić?

dzieki za wskazówki, sa cenne :ok:

kotx2

Post » Pt mar 04, 2011 19:45 Re: Jak poznać, że kotka będzie rodzić?

Ale kto tu pisze? O co kaman?
Wątek zakłada 88dorota
A potem resztę pisze ktoś inny?
Dorota poprosiła o pomoc?
najszczesliwsza

[następna]