Trzecia powieka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 13, 2010 10:23 Trzecia powieka

Nie wiem co się dzieje. Dwa tygodnie temu mieszkająca w moim ogródku 5 miesięczna kotka zaczęła mieć problemy z oczkami. Wzięłam do wterynarza. Zapalenie spojówek. Nie ma kociej grypy. Smaruję jej oczka FUCITHALMIC Vet, dostała też antybiotyk. Stan zapalny zniknął natomiast trzecia powieka zachodzi na prawie pół oka. To samo jest z innymi kotami, które przychodzą na jedzonko. Dwa dni temu dotknęło to też mojego 8 letniego kocura, tzn. nie ma stanu zapalnego tylko trzecia powieka wysuwa się coraz bardziej. Weterynarz mówi, że wszystko jest w porządku. Nie ma gorączki ani żadnej choroby, ale mnie to nie daje spokoju. Nie ufam też za bardzo tutejszym wterynarzom. Miałam przykład wiedzy i umijętności jak mój kot po pogryzieniu przez kocura miał zapalenie płuc i paskudnie paprała mu się łąpka. Mieszkam w Irlandii. Może ktoś mógłby mi poradzić, coś podpowiedzieć.

shirokaba

Od: Pon wrz 13, 2010 9:59

Post » Pon wrz 13, 2010 10:26 Re: Trzecia powieka

A koty są odrobaczane?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon wrz 13, 2010 10:38 Re: Trzecia powieka

Prawdopodobnie to robale, przerobilam to ze swoimi chlopakami. Po odrobaczeniu, w ciagu tygodnia, powieka sie cofnela.
Obrazek Obrazek

MalgosiaD

Od: Pt sty 11, 2008 18:08

Post » Pon wrz 13, 2010 11:06 Re: Trzecia powieka

pixie65 pisze:A koty są odrobaczane?

Mój tak, tamte nie ale jak byłam u weterynarza pytałam, mówił, że to nie ma znaczenia.

shirokaba

Post » Pon wrz 13, 2010 11:19 Re: Trzecia powieka

No to faktycznie chyba irlandzcy weci nie są mistrzami zawodu...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon wrz 13, 2010 13:00 Re: Trzecia powieka

pixie65 pisze:No to faktycznie chyba irlandzcy weci nie są mistrzami zawodu...

Dzięki za podpowiedzi, spróbuję iść do innego może mi sprzeda prepart. Tutaj nie liczy się wiedza czy umiejętności. Liczą się pieniądze. Każda wizyta to co najmniej 50 Euro. Każdy zabieg to minimum 100 Euro. Mój kot miał dwa zabiegi, bo pierwszy był zrobiony byle jak. Nie ważne cierpienie zwierzaka.

shirokaba

Post » Czw wrz 16, 2010 18:32 Poradźcie, proszę

Już wcześniej pisałam o tej migotce u mojego kocura i innych moich gości. Za Waszą radą odrobaczyłam dwa maluchy i swojego. Maluchom troche lepiej a z moim kocurem kiepsko. W nocy mial jakiś napad paniki, później ciężko oddychał, ta migotka podeszła krwią zasłania ponad połowę oczu. Wczoraj byłam u veta i znowu dostałam maść do oczu. Szlag mnie trafia na brak wiedzy. Żeby kupić preparaty na odrobaczanie musiałam jechać do sąsiedniego miasta(30km). W takim stanie jak mój kot nie mam szans go dowieźć tym bardziej, że nie lubi jeździć i ma chorobę lokomocyjną. Jak długo po odrobaczeniu cofa się ta powieka? Czy to normalne, że jest przekrwiona? Drontal podalam we wtorek przed południem a dla maluchów miałam Mi.. coś tam

shirokaba

Post » Czw wrz 16, 2010 20:43 Re: Poradźcie, proszę

napisz w tytule postu swoje główne pytanie i skrót miejsca typu IRL..

Z moich obserwacji 3.powieka nie cofa się natychmiast.
Ale nie wiem czy robaki były jedyną przyczyną pojawienia sie jej.

powodzenia!
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Czw wrz 16, 2010 20:44 Re: Trzecia powieka

shirokaba pisze:

Dzięki za podpowiedzi, spróbuję iść do innego może mi sprzeda prepart. Tutaj nie liczy się wiedza czy umiejętności. Liczą się pieniądze. Każda wizyta to co najmniej 50 Euro. Każdy zabieg to minimum 100 Euro. Mój kot miał dwa zabiegi, bo pierwszy był zrobiony byle jak. Nie ważne cierpienie zwierzaka.

Ja Drontal kupuję w Equipecie, nie musisz się prosić veta. Tu masz link http://www.equipet.ie/ tylko nie wiem czy gdzieś w pobliżu
Twojego miejsca zamieszkania znajdziesz ich sklep.
Co do opieki weterynaryjnej w Irlandii, zupełnie się z Tobą zgadzam. Tylko kasa się liczy, że o wiedzy (a raczej jej braku) nie wspomnę.
Przechodziłam niedawno horror z vetami i kotką po wypadku. :evil:.
Oto Czarna i Szara czyli małe piekiełko w domu :)
ObrazekObrazek

STEFAN [*] 8.04.2006
RUDY [*] 26.09.2010
BURA [*] 02.12.2010
Nigdy Was nie zapomnę .........
viewtopic.php?f=1&t=117775&p=6785790#p6785790

Viveron

Od: Wto sie 03, 2010 22:09

Post » Czw wrz 16, 2010 20:48 Re: Trzecia powieka

Połączyłam 2 wątki na ten sam temat.
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Czw wrz 16, 2010 21:22 Re: Trzecia powieka

u nas definitywnie problemem byla jednak infekcja mielismy krople na bazie gentamycyny i diklofenaku.
po infekcji powieka sie cofnela.

ale ja tam laik jestem...powodzenia :ok:
ObrazekObrazek

77renifer

Od: Śro lut 11, 2009 21:09

Post » Czw wrz 16, 2010 21:28 Re: Trzecia powieka

Viveron pisze:
shirokaba pisze:

Ja Drontal kupuję w Equipecie, nie musisz się prosić veta. Tu masz link http://www.equipet.ie/ tylko nie wiem czy gdzieś w pobliżu
Twojego miejsca zamieszkania znajdziesz ich sklep.
Co do opieki weterynaryjnej w Irlandii, zupełnie się z Tobą zgadzam. Tylko kasa się liczy, że o wiedzy (a raczej jej braku) nie wspomnę.
Przechodziłam niedawno horror z vetami i kotką po wypadku. :evil:.

Nie miałam problemu, bo u tego veta szczepię swojego na wściekliznę, tyle, że daleko.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Cieszę się, że trafiłam na ta stronkę

shirokaba

Post » Czw wrz 16, 2010 22:11 Re: Trzecia powieka

shirokaba pisze:
Nie miałam problemu, bo u tego veta szczepię swojego na wściekliznę, tyle, że daleko.

Szczepisz tutaj kota na wściekliznę?
Od kilku lat vet wmawia mi że nie ma tutaj wścieklizny i nie ma potrzeby szczepić :roll:
Podobno zaszczepimy jak będę chciała zabrać koty za granicę, czyli do Polski.
Napisz coś więcej , bo ja konsultowałam z 2 vetami i wszyscy mówią to samo.
Wśród moich znajomych kociarzy też żaden kot nie szczepiony 8O .
No chyba że Twój kocur jest podróżujący :mrgreen: , ale daj znać to polecę do veta i zażądam szczepień :x
Oto Czarna i Szara czyli małe piekiełko w domu :)
ObrazekObrazek

STEFAN [*] 8.04.2006
RUDY [*] 26.09.2010
BURA [*] 02.12.2010
Nigdy Was nie zapomnę .........
viewtopic.php?f=1&t=117775&p=6785790#p6785790

Viveron

Od: Wto sie 03, 2010 22:09

Post » Czw wrz 16, 2010 22:42 Re: Trzecia powieka

Jeśli kot jest ogólnie w dobrej formie, a ma tylko trzecią powiekę to prawdopodobnie ma infekcję oczu albo robaki. Jeśli poza tym ma inne objawy np. brak apetytu, gorączkę, jest osowiały itd to może być poważnie chory.
AnielkaG

Post » Czw wrz 16, 2010 23:03 Re: Trzecia powieka

Viveron pisze:
shirokaba pisze:

Szczepisz tutaj kota na wściekliznę?
Od kilku lat vet wmawia mi że nie ma tutaj wścieklizny i nie ma potrzeby szczepić :roll:
Podobno zaszczepimy jak będę chciała zabrać koty za granicę, czyli do Polski.
Napisz coś więcej , bo ja konsultowałam z 2 vetami i wszyscy mówią to samo.
Wśród moich znajomych kociarzy też żaden kot nie szczepiony 8O .
No chyba że Twój kocur jest podróżujący :mrgreen: , ale daj znać to polecę do veta i zażądam szczepień :x

Mieszkam w Irlandii Północnej i tutaj z wetami jest różnie. W swojej klinice mam dwie lekarki zaufane i tylko do nich chodzę w razie jakiś problemów. Tutaj szczepienie przeciwko wściekliźnie też nie jest obowiązkowe. Na wyspach od wielu lat nie ma (przynajmniej oficjalnie) wścieklizny co jest powodem tak ostrych przepisów dotyczących kwarantanny. Moja wetka więc też odradziła mi to szczepienie jeżeli nie zabieram ich w najbliższym (półrocznym) czasie za granicę.

shirokaba co do Twojego problemu nie mogę niestety nic doradzić :(
Trzymam więc mocne kciuki za szybki powrót kociastego do zdrowia :ok:
Obrazek

Tam dom Twój, gdzie koty Twoje...

Shandri

Od: Pon lip 20, 2009 21:57

[następna]