Kot ze złamaną łapką !

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie lis 11, 2012 1:42 Kot ze złamaną łapką !

Witam wszystkich !!

Ostatnie dni były dla mnie i mojego młodego kocurka straszne.. 3 dni temu 8 listopada moj "Kitek" wyskoczył przez balkon i uciekł na parking gdzie potrącił go samochód.. z informacji wiem, że tego samego dnia trafił już do weterynarza i na stół operacyjnych gdzie nastawili mu łapkę i wszystko zrobili żeby było dobrze.. Ale jest dziwna sprawa.. kot staje sie aktywniejszy, ale nadal nie może podniesć tylniej części ciała.. Ci smieszni lekarze z wterynarii nie potrafią powiedzieć czemu, a z kolei mówią, że powinien już samodzielnie wstwać,
zrobili zdjecie miednicy i bioder i nic nie jest uszkodzone. W prawej lapce ma czucie, a w prawej złamanej nie.. Czy wie ktoś czemu nie może wstać ? wyjdzie z tego i nadal będzie mógł chodzić ? PROSZĘ O POMOC.. Dzękuje !

Lucas230991

Od: Nie lis 11, 2012 1:33

Post » Nie lis 11, 2012 10:07 Re: Kot ze złamaną łapką !

Rozumiem że kocurek ma złamaną tylną prawą łapkę?
Ma ją w gipsie?
Gips go nie unieruchamia na tyle że wstać nie może?

Ma czucie w lewej łapie tylnej?
Jak weci tłumaczą brak czucia w łapie złamanej?
Załatwia się świadomie?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon lis 12, 2012 7:36 Re: Kot ze złamaną łapką !

Lewą , Lewą tam błąd zrobiłem.
Nie... ma tylko zawiniętą w bandaż.
Weci mówią, że nie wiedzą czemu nie może wstać, może rdzeń, może nerwy rozwalone.. niewiadomo. dzisiaj bedzie p. Doktor i ma mi powiedziec co dalej z moim kotkiem.. czy bedą go otwierali żeby zobaczyć co się dzieję, bo na zdjęciach X nic nie widać.. tylko złamanie..
i tak załatwia się świadomie, bo wiem to z tego, że przed sikaniem wykręca się i próbuje drapać kuwetę :) zawsze w domu tak informował mnie, że jest brudna i czas wyczyscić !!:)
Strasznie boję sie tego co będzie.. :(

Tataj dzień przed wypadkiem :
Obrazek

i zdjęcie z wczoraj :
Obrazek

Nie wyobrażam sobie życia bez niego :(:(:(:(

Lucas230991

Post » Pon lis 12, 2012 12:10 Re: Kot ze złamaną łapką !

On nie ma spuchniętego brzuszka?
Czy tylko tak leży?

Może masz możliwość skonsultować go u kogoś innego?
Pokazać zdjęcia rtg radiologowi, kocurka neurologowi? Ortopedzie?
Może druga łapka też jest uszkodzona?
Jakieś ścięgno zerwane? Albo więzadło?
Przy drugiej łapie w gipsie nie byłoby dziwne że wstać nie może.

Skoro kocurek świadomie się załatwia się, ma czucie w łapie - nie wygląda to źle.
Ale byłoby dobrze gdyby weci zdiagnozowali problem.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto lis 13, 2012 16:45 Re: Kot ze złamaną łapką !

spuchnięty brzuszek w sumie trochę i może miał.. wczoraj z rana siusiał trochę krwią.. więc weci w końcu postanowili zobaczyć w środku czy nie ma czegoś uszkodzonego.. na całe szczęście nic ! :) zrobili mu dodatkowo prześwietlenie kręgosłupa i też cały ! więc to, że nie wstaje może być spowodowane obrzękiem po wypadku.. na nóżkę założyli mu gipsik i i musieli w nóżkę wprowadzić śruby wzmacniające gdyż sama się nie zrastała !:( po ciężkim dniu ku mojej wielkiej radości jest już ze mną w domku i mam nadzieję, że dojdzie do siebie.. od razu się najadł, bo w szpitalku nie chciał jeść.. dopiero jak go odwiedzałem to jadł mi z rączki !:) zaczął w końcu nawet mruczeć jak poczuł, że jest we własnym domku !:) teraz śpi !:)

Kilka godzin później Kitek nadal leniwy sobie śpi z przerwami na picie, małe dawki jedzonka i małe zabawy sznureczkiem :) Cieszę się, bo znowu mogę słyszeć jego mruczenie !:) i porusza obiema nóżkami i czasem ogonkiem więc mam nadzieję, że w końcu wstanie !:) nie mogę się doczekać kiedy znowu będzie latać po domu :)

Obrazek

Kotek jest w domu.. nie mogę być bardziej szczęśliwy !:) Lecz nadal mam pewne obawy.. mimo, że kot jest bardzo aktywny.. ma czucie w obu tylnych łapkach w tym złamanej, czasem rusza ogonem lecz bardzo słabo, nadal jakby nie mógł dupci ruszyć i nie próbuje nawet stawać na tą nie złamaną łapkę.. czy to coś złego ? Proszę o pomoc.. !

Obrazek

Lucas230991

Post » Pon lis 19, 2012 0:40 Re: Kot ze złamaną łapką !

Niestety Kitek odszedł :(((
Ostatnie dni nic nie jadł i nadal nie wstawał.. okazało się, że miał problemy z obiegiem krwi i trawieniem.. Mięśnie zaczęły zanikać w tylnich partiach i strasznie schudł, żeby więcej się nie męczył postanowiliśmy ukoić jego cierpienia..
Z jednej strony cieszę się, że już nie cierpi, ale strasznie za nim tęsknie. Teraz damy nowemu kotkowi nowy dom oraz wiele miłości i ciepła..

żegnaj Kitek.. zawsze będę Cię pamiętał.. :(

Lucas230991

Post » Pon lis 19, 2012 8:41 Re: Kot ze złamaną łapką !

Kitek [']

Biorąc następnego kota koniecznie zabezpiecz okna i balkon.
Będziesz mógł spać spokojnie.
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48