duży brzuszek u kociaka!!!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob lis 17, 2012 14:39 duży brzuszek u kociaka!!!

Witam!
Moja kotka 30 października urodziła 6 kociaków. Na początku tego tygodnia zachorowały one na koci katar. Weterynarz dał im antybiotyk, glukozę, witaminy. Teraz wygląda, że jest już wszystko dobrze. Jednak jeden z kotków ma duży, nieproporcjonalny brzuszek. Masujemy więc go często, ale nie przynosi to skutków. Tyko we czwartek wieczorem kociaczek zrobił kupę. Mieszkamy w małej miejscowości, gdzie nie ma weterynarza, więc dzisiejsza wizyta u niego jest niemożliwa. Może ktoś spotkał się z takim problemem i może poradzić jak domowymi sposobami zwalczyć problem.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Ostatnio edytowano Sob lis 17, 2012 15:20 przez lrafal, łącznie edytowano 1 raz
Powód: przeniosłem na forum koty

koteczek7

Od: Sob lis 17, 2012 14:10

Post » Sob lis 17, 2012 15:51 Re: duży brzuszek u kociaka!!!

jak domowymi sposobami zwalczyć problem

Trudno jest dawać jakiekolwiek rady, ponieważ duży brzuszek nie jest problemem tylko objawem.
A trudno zdiagnozować problem przez internet.
Przyczyn takiego stanu może być wiele, od problemów z wypróżnianiem, przez zarobaczenie, aż po naprawdę poważne choroby.
Tak czy inaczej wizyta u weterynarza jest konieczna.

Czy kotka opiekuje się małymi? Jeżeli nie, to należy masować brzuszek i okolice odbytu (mokrym, ciepłym wacikiem) i obserwować czy kociak próbuje się wypróżniać, ale mu się nie udaje.
Jeżeli tak, to należy podać do pyszczka troszeczkę parafiny (bardzo delikatnie, pipetą, ewentualnie strzykawką - tak, żeby się nie zachłysnął).

mapi_

Od: Wto sie 07, 2012 22:17

Post » Sob lis 17, 2012 16:41 Re: duży brzuszek u kociaka!!!

Kotka opiekuje się maluchami. U kociaczka (jest to prawdopodobnie kocurek) zauważyłam również powiększone jądra. Maluch nie jest apatyczny, pełza razem z rodzeństwem. Ma też apetyt i często ssie kotkę.

koteczek7

Od: Sob lis 17, 2012 14:10

Post » Sob lis 17, 2012 23:20 Re: duży brzuszek u kociaka!!!

zauważyłam również powiększone jądra

Podziwiam! Sporo osób ma problem, żeby u takiego kociaka w ogóle określić płeć. A żeby ocenić, że jądra są powiększone, to trzeba mieć naprawdę sokoli wzrok :)

Skoro mały ssie i kotka się nim opiekuje, to raczej nie powodu do wielkiego niepokoju. Po weekendzie należy jednak skonsultować sprawę z weterynarzem.

mapi_

Post » Nie lis 18, 2012 13:56 Re: duży brzuszek u kociaka!!!

mapi_ pisze:Podziwiam! Sporo osób ma problem, żeby u takiego kociaka w ogóle określić płeć. A żeby ocenić, że jądra są powiększone, to trzeba mieć naprawdę sokoli wzrok :)

Niekoniecznie, czasem zdarza się że kociak ma bardzo powiększone jądra i jest to faktycznie widoczne.
U tego kociaka jest to o tyle niepokojące że ma również w widoczny sposób powiększony brzuszek, może to świadczyć o jakiejś patologii.
To jeszcze maluch, nie ma nawet 3 tygodni. Takie rzeczy są niepokojące.

Na forum jest podforum hodowców - oni często mają kociaki, częściej niż my tutaj mają doświadczenia z ich kłopotami, chorobami, wadami budowy i rozwoju.
Może tam się więcej dowiedz?

Acz idealnie byłoby się jak najszybciej skontaktować się z wetem doświadczonym w opiece nad maluchami.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie lis 18, 2012 14:09 Re: duży brzuszek u kociaka!!!

Niekoniecznie, czasem zdarza się że kociak ma bardzo powiększone jądra i jest to faktycznie widoczne.

Ja oczywiście tego nie kwestionowałem :)
Wydaje mi się jednak, że aby dostrzec tę anomalię, to trzeba mieć naprawdę dobry wzrok (chyba, że jądra są wielokrotnie większe niż normalnie).

mapi_