CZARNA DYMNA KOTKA MAINE COON

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob lip 23, 2011 20:19 Re: CZARNA DYMNA KOTKA MAINE COON

kinga w. pisze:8O Ale cyrk... Ale ludzie maja tupet! MariaD, dlaczego nie jest mozliwa czarna kotka? Jak zwykle mnie zaintrygowalas... Czarny kocur bylby mozliwy?

Tu na stronie 5 jest tabelka, gdzie jest wykaz co z czego może wyjść:
http://www.pik.nets.pl/portal/teksty/po ... d_kota.pdf

Tak więc łatwo sprawdzić. :) "Czarny" nie oznacza kota całego czarnego, może być też pręgowany albo srebrzysty.
Gen srebra rządzi się innymi prawami (jest dominujący, to znaczy że by kociak był srebrny jedno z rodziców musi być srebrne), tak jak pręgowanie (z tym to jeszcze jest inaczej).

vailet pisze:Jak to jest że po czarnym kocurze nie urodzi się czarna kotka?Czy tylko u MCO?Ja nieraz widziałam,ale u persów po czarnym ojcu,czarną kotkę.Może to był też kit?Kiedyś kupiłam od srebrnej matki i beżowego persa szylkretkę srebrnobeżową,a był też z tego miotu czarny kocurek.Czy kocurki się mogą urodzić czarne,a kotki nie?Chodzi o tą MCO.

Dokładnie - po czarnym kocurze i rudej kotce.
Co do reszty: musiałabym wiedzieć dokładnie jakie kolory mieli rodzice. "Srebrna matka" - nic mi nie mówi. Może być ruda srebrna, czarna srebrna, szylkret srebrny. "Beżowy pers" to chyba kremowy albo rudy?

I nie tylko u MCO, u wszystkich kotów. :)
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Sob lip 23, 2011 20:25 Re: CZARNA DYMNA KOTKA MAINE COON

I zrobiło się ciekawie... :lol:
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Sob lip 23, 2011 20:27 Re: CZARNA DYMNA KOTKA MAINE COON

A ze "bury" to "czarny w wersji blond" to wiem. Ciekawe to co podlinkowalas. Dziekuje.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Sob lip 23, 2011 20:31 Re: CZARNA DYMNA KOTKA MAINE COON

Kocia genetyka jest bardzo ciekawa. I czasami może się przydać i nie-hodowcom. :)
Obrazek

MariaD

Post » Sob lip 23, 2011 20:36 Re: CZARNA DYMNA KOTKA MAINE COON

MariaD pisze:
kinga w. pisze:8O Ale cyrk... Ale ludzie maja tupet! MariaD, dlaczego nie jest mozliwa czarna kotka? Jak zwykle mnie zaintrygowalas... Czarny kocur bylby mozliwy?

Tu na stronie 5 jest tabelka, gdzie jest wykaz co z czego może wyjść:
http://www.pik.nets.pl/portal/teksty/po ... d_kota.pdf

Tak więc łatwo sprawdzić. :) "Czarny" nie oznacza kota całego czarnego, może być też pręgowany albo srebrzysty.
Gen srebra rządzi się innymi prawami (jest dominujący, to znaczy że by kociak był srebrny jedno z rodziców musi być srebrne), tak jak pręgowanie (z tym to jeszcze jest inaczej).

vailet pisze:Jak to jest że po czarnym kocurze nie urodzi się czarna kotka?Czy tylko u MCO?Ja nieraz widziałam,ale u persów po czarnym ojcu,czarną kotkę.Może to był też kit?Kiedyś kupiłam od srebrnej matki i beżowego persa szylkretkę srebrnobeżową,a był też z tego miotu czarny kocurek.Czy kocurki się mogą urodzić czarne,a kotki nie?Chodzi o tą MCO.

Dokładnie - po czarnym kocurze i rudej kotce.
Co do reszty: musiałabym wiedzieć dokładnie jakie kolory mieli rodzice. "Srebrna matka" - nic mi nie mówi. Może być ruda srebrna, czarna srebrna, szylkret srebrny. "Beżowy pers" to chyba kremowy albo rudy?

I nie tylko u MCO, u wszystkich kotów. :)

Dzięki rozwieję swoją ciekawość :ok: Matka cała srebrna,ojciec biszkoptowy(nie beżowy,pomyliłam) i wyszły dwie srebrnobiszkopt.szylkretki i 1 czarny kocurek.Może facet wynajął dwa różne kocury bo mi pokazywał zdjęcia że najpierw chciał czarnego wynająć.Poczytam to się dowiem.(Srebrna w prążki)
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Sob lip 23, 2011 20:43 Re: CZARNA DYMNA KOTKA MAINE COON

vailet pisze:Matka cała srebrna

Jak ten kot? http://www.bricatclub.pl/?kolor=ns-64-c ... lec=kocury Rasa, płeć nie ma znaczenia, chodzi o kolor.

Jeżeli tak, to matka czarna, ojciec rudy (krem liczy się jako rudy, rozjaśniony rudy).
vailet pisze:wyszły dwie srebrnobiszkopt.szylkretki i 1 czarny kocurek

No i dobrze wyszło. :)
2 szylkretki niebieskie srebrzyste (czyli szylkretki rozjaśnione po tatusiu i srebrzyste po mamusi) i czarny kocurek (nie odziedziczył ani srebra ani rozjaśnienia).

Facet niczego nie kombinował. :)
Obrazek

MariaD

Post » Sob lip 23, 2011 20:55 Re: CZARNA DYMNA KOTKA MAINE COON

MariaD pisze:
vailet pisze:Matka cała srebrna

Jak ten kot? http://www.bricatclub.pl/?kolor=ns-64-c ... lec=kocury Rasa, płeć nie ma znaczenia, chodzi o kolor.

Jeżeli tak, to matka czarna, ojciec rudy (krem liczy się jako rudy, rozjaśniony rudy).
vailet pisze:wyszły dwie srebrnobiszkopt.szylkretki i 1 czarny kocurek

No i dobrze wyszło. :)
2 szylkretki niebieskie srebrzyste (czyli szylkretki rozjaśnione po tatusiu i srebrzyste po mamusi) i czarny kocurek (nie odziedziczył ani srebra ani rozjaśnienia).

Facet niczego nie kombinował. :)

Wydawał się uczciwy :D A jestem ciekawa ojca Bejbi?Matka tri color,a ojciec nn,ale chyba czarny bo dwa kocurki wyszły czarne i 1 tri :wink:
Obrazek ,

vailet

Post » Sob lip 23, 2011 21:10 Re: CZARNA DYMNA KOTKA MAINE COON

Czyli już wszystko wiecie.
Dopiero wróciłam, nie mogłam wcześniej. Ale miło, że przy nieciekawej okazji, temat stał się ciekawy.
Pozdrawiam wszystkich :)

TeresaEdyta

Od: Czw lis 23, 2006 21:28

Post » Sob lip 23, 2011 22:28 Re: CZARNA DYMNA KOTKA MAINE COON

Bardzo dziękujemy :D bo widzę że nie tylko ja z tych ciekawskich :lol: Bardzo cenne informacje
super jak ktoś zna się na tych sprawach :kotek: :ok: :ok: :ok:
Obrazek ,

vailet

Post » Nie lip 24, 2011 7:24 Re: CZARNA DYMNA KOTKA MAINE COON

Dokladnie, temat stal sie bardzo ciekawy. Natomiast glowny problem dla ktorego powstal watek... Allegro raczej nie pomoze. Gdyby ktos wykorzystal zdjecia innego uzytkownika Allegro, z czyjejs aukcji, to by sie ruszyli, a tak... Jedynie droga prawna chyba.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Czw paź 11, 2012 15:23 Re: CZARNA DYMNA KOTKA MAINE COON

Dla wszystkich zainteresowanych kolorami kotów, wklejam fajny "kalkulator" ze strony FIFe Polska:

https://ssl.felispolonia.eu/index.php?r=14

kitka628

Od: Czw paź 11, 2012 14:52

[poprzednia]