kinga w. pisze:8O Ale cyrk... Ale ludzie maja tupet! MariaD, dlaczego nie jest mozliwa czarna kotka? Jak zwykle mnie zaintrygowalas... Czarny kocur bylby mozliwy?
Tu na stronie 5 jest tabelka, gdzie jest wykaz co z czego może wyjść:
http://www.pik.nets.pl/portal/teksty/po ... d_kota.pdf
Tak więc łatwo sprawdzić.
Gen srebra rządzi się innymi prawami (jest dominujący, to znaczy że by kociak był srebrny jedno z rodziców musi być srebrne), tak jak pręgowanie (z tym to jeszcze jest inaczej).
vailet pisze:Jak to jest że po czarnym kocurze nie urodzi się czarna kotka?Czy tylko u MCO?Ja nieraz widziałam,ale u persów po czarnym ojcu,czarną kotkę.Może to był też kit?Kiedyś kupiłam od srebrnej matki i beżowego persa szylkretkę srebrnobeżową,a był też z tego miotu czarny kocurek.Czy kocurki się mogą urodzić czarne,a kotki nie?Chodzi o tą MCO.
Dokładnie - po czarnym kocurze i rudej kotce.
Co do reszty: musiałabym wiedzieć dokładnie jakie kolory mieli rodzice. "Srebrna matka" - nic mi nie mówi. Może być ruda srebrna, czarna srebrna, szylkret srebrny. "Beżowy pers" to chyba kremowy albo rudy?
I nie tylko u MCO, u wszystkich kotów.

Matka cała srebrna,ojciec biszkoptowy(nie beżowy,pomyliłam) i wyszły dwie srebrnobiszkopt.szylkretki i 1 czarny kocurek.Może facet wynajął dwa różne kocury bo mi pokazywał zdjęcia że najpierw chciał czarnego wynająć.Poczytam to się dowiem.(Srebrna w prążki)