Idzie zima. Bezpańskie koty

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie paź 07, 2012 23:57 Idzie zima. Bezpańskie koty

Witajcie, mam pytanie. Może ktoś coś podpowie. W moim mieście jest takie miejsce, w którym życją bezdomne koty. Jest ich chyba dość dużo. W sumie to centru miasta - taki plac. Do okoła state kamienice. Kotki żyją w obrębie dużego placu z trawą i murkami posesji, a mieszkają w dużym domu do rozbiórki. Mają dziurę w murze - chyba kiedyś było to okno piwniczne - i tamtędy wchodzą.
Innej możliwości nie ma żeby dostać się do budynku, bo cały jest pozabijany. Także ludzie tam nie wejdą. Ludzie je dokarmiają, i też się staram przynosić im jedzenie. Ustawiamy je przed dziurą i obok, tak żeby szybko mogły się schronić. Ale idzie zima :( i mam pytanie, co jeszcze można zrobić, żeby było im ciepło. Tak jak mówiłam, do budynku nie wejdę, żeby im przynieść ciepłe kołdry i koce, bo otwór jest za mały. Mąż wymyślił, żeby spróbować im wcinąć przez ten otwór jakąś kołdrę czy koc, ale nie wiem czy to dobry pomysł jeśli nie wie się co znajduje się za otworem w ścianie. Boję się też trochę, żeby kotki nas nie zaatkaowłąy jak zaczniemy się próbować dostać do ich "dziury". Nie wiem się zachowają. Sama mam w domu 4 znajdy i wiem co może zrobić kot jak się przestraszy. Więc trochę jestem w kropce. GDzieś przeczytałam, że w czasie zimy koty nie chętnie wychodzą poza budynek, więc zastanawiam się jak z jedzeniem. Budynek nie jest ogrzewany bo to pustostan i żali mi tych bidulek :(

Ania4Koty

Od: Nie paź 07, 2012 23:46

Post » Pon paź 08, 2012 7:34 Re: Idzie zima. Bezpańskie koty

Jeśli ludziom to nie przeszkadza, można na podwórku, tuż przy wejściu do pustostanu ustawić budki z tektury i styropianu oklejone folią , z polarkami w środku (mogą być jakieś ścinki - koty się mogą wtedy w nie zagrzebać) albo z sianem. Gorzej jak ludziom tam mieszkającym by to przeszkadzało. Na forum są instrukcje jak je zrobić (od środka karton, obłożony styropianem, na to następny karton, oklejony folią) - jest to dość proste, skoro u nas młodsza podstawówka robiła.
No i trzeba by oczywiście je pokastrować, bo o ile 3 kotki są zachwycające, to 30 wkurza nawet tych, co koty lubią.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48