Kilka pytań na temat młodych kotów.

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto paź 02, 2012 14:32 Kilka pytań na temat młodych kotów.

1) Mam młodą parkę: kotka i kotkę. Oboje już po zabiegach kastracji i sterylizacji. Lekarka poradziła, żeby zlikwidować mokrą karmę i tylko dawać im suchą. Poleciła Purinę lub Brit. Moje koty lubią Royal. Oczywiście myślę o specjalnych karmach dla kotów po tych zabiegach.

Stąd pytam. Czy koty mają jeść tylko suchą, a mokra im zaszkodzi (wymieniała kilka chorób spowodowanych dawaniem mokrego, że np. będzie mieć zapchany brzuch i okolice)? Jeśli tak, to która z karm suchych byłaby najlepsza. Pytam ogólnie (niekoniecznie muszą być te trzy, które napisałem).

2) Kotka jadła mokrą karmę przez kilka miesięcy. Jeszcze kilka tygodni po zabiegu i okazało się, że miała wodniak. Czy na prawdę przez mokrą karmę dostała wodniaka?

kokakok

Od: Pon lut 07, 2011 14:28

Post » Wto paź 02, 2012 14:38 Re: Kilka pytań na temat młodych kotów.

Koty obowiązkowo powinny dostawać minimum jeden posiłek mokry dziennie - to wynika z ich słabej absorpcji wody, one mało piją, zużywają wodę do trawienia karmy suchej - dlatego potrzebują wody z mokrej.
Inaczej zaczną się problemy z nerkami bardzo szybko...

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Wto paź 02, 2012 15:07 Re: Kilka pytań na temat młodych kotów.

Szalony Kot pisze:Koty obowiązkowo powinny dostawać minimum jeden posiłek mokry dziennie - to wynika z ich słabej absorpcji wody, one mało piją, zużywają wodę do trawienia karmy suchej - dlatego potrzebują wody z mokrej.
Inaczej zaczną się problemy z nerkami bardzo szybko...

Czy mogę prosić o podanie źródła tej informacji?
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Wto paź 02, 2012 15:43 Re: Kilka pytań na temat młodych kotów.

Na forum chatul w temacie o BARFie były dokładne wyliczenia na temat absorpcji wody (oparte na dziennym zapotrzebowaniu, częstotliwości sięgania do miski itd.), z których wg autora jednoznacznie wynikało, że koty pozbawione mokrej karmy już po krótkim czasie przebywają w stanie permanentnego odwodnienia, które odbija się na ich zdrowiu.
Teraz zmienili jednak formę forum i wszystkie te tematy BARFowe, przedtem podklejone, zniknęły - zdaje się, że dziewczyna, która je wrzucała, zaczęła cenić swoją wiedzę na tyle, że teraz można to tylko kupić w formie książki.

Szalony Kot

Post » Wto paź 02, 2012 15:46 Re: Kilka pytań na temat młodych kotów.

I jeszcze za BARFnym światem:
Dzienna porcja wody jaką kot powinien wypić to ok. 50-60 ml na 1kg masy ciała.

Przy czym jest to ilość łączona (w pożywieniu i wody stojącej). Czyli przeciętny mruczek (ok. 4 kg) powinien wypijać 200-240 ml, praktycznie szklanka wody. Mało który kot wypija tyle sam z siebie codziennie - ja nie znam chyba żadnego.

Szalony Kot

Post » Wto paź 02, 2012 16:39 Re: Kilka pytań na temat młodych kotów.

http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=138
3 post jest właśnie o jedzeniu suchej karmy a wodzie w diecie kota.
Pirat [*] Pepe [*] Masza Stefan

Del

Od: Wto lis 24, 2009 16:30