Wielki dylemat apropos Fiprex spot on u małego kotka

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt wrz 28, 2012 13:14 Wielki dylemat apropos Fiprex spot on u małego kotka

Hej ;) Bardzo przepraszam, jesli powtarzam temat, ale przetrząsnęłam forum i nie znalazłam odpowiedzi a szukałam ponad godzinę.
Otóż..czy ktoś ma doświadczenie związane z zakraplaniem fiprexu (dla kotów, tubka 0.7mg) kotu, który ma
ok 2miesiecy i waży nieco ponad 1kg? Czy kropliliście kilka kropel(masło maślane;p) czy może np pół tubki?
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ w mojej okolicy jest tylko jeden weterynarz, któremu krótko mówiąc - nie ufam, po tym jak niezbyt dokładnie zbadał kotka tuż po jego przygarnięciu.

klodjaklod

Od: Pt wrz 28, 2012 13:03

Post » Pt wrz 28, 2012 14:45 Re: Wielki dylemat apropos Fiprex spot on u małego kotka

Daj malemu kotkowi 0.3 mg miedzy lopatki i juz .Moj kotek dzis mial podawany stronhold to jest cos podobnego i wet tyle kazal mi odmierzyc dla niego.
Puśka Dex Natasza Patryk Gizmo Bryza Kropka ..pies Borys i królik Lolek

wercia

Od: Czw paź 13, 2005 8:32

Post » Pt wrz 28, 2012 14:49 Re: Wielki dylemat apropos Fiprex spot on u małego kotka

Radze przeglądnąć wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=86719 zanim zakropimy malca środkiem typu spot-on. Dużo bezpieczniej jest stosować odpchlacze w sprayu (np. Frontline), odrobaczacze w małych dawkach i selektywnie tępiące robale oraz środki douszne w przypadku świerzba. Więcej roboty ale mniejsze ryzyko.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Pt wrz 28, 2012 15:01 Re: Wielki dylemat apropos Fiprex spot on u małego kotka

Fiprex 0.7 jest na 7 kg kota (3,5 kg jeśli przyjmiemy górną granicę podaną przez producenta, ale maluchowi lepiej dać mniejszą), jeśli już musisz mu podać, to zmniejsz odpowiednio dawkę.
Parę lat temu w identycznych warunkach zabiłam kota :(
Tu masz ulotkę i ew. skutki uboczne:
http://www.fiprex.pl/ulotki/Fiprex-kot.pdf

Rustie

Od: Wto paź 21, 2003 6:11