żywienie kota perskiego

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 16, 2012 1:18 żywienie kota perskiego

na początek witam wszystkich, jestem tutaj nowy choć kotka posiadam już 6 lat :)
ostatnio jednak, z powodu rozbieżności w zdaniach dwóch różnych weterynarzy postanowiłem sprawdzić pewne informację.
mój kotek jest przygotowywany do zdjęcia kamienia nazębnego, ma także zapalenie przyzębia. pierwszy z weterynarzy u którego byłem z moim kotem stwierdził, że przyczyną takiego stanu uzębienia jest to że kota suchy pokarm jest zbyt drobny i zalecił po zdjęciu kamienia kupować mu specjalny suchy pokarm zapobiegający jego powstawaniu. jednak ja, ponieważ mam też lecznicę weterynaryjną pod domem poszedłem rownież do drugiego weterynarza, a nóż co mi szkodzi sprawdzić co powie? no i tu się zaczęło, pojawiają się rozbieżności. drugi weterynarz twierdzi że przyczyną zapalenia przyzębia jest nie tylko zła dieta w postaci suchej karmy, ale także tej mokrej. według weterynarza mój kot jest alergiczny i nie przyswaja w pełni mokrej karmy którą mu podaję. nadmienie tutaj że nie podaje mu (przynajmniej w mojej opinii) byle czego. dostaje mokrą karmę w postaci felixa (głównie tego niemieckiego), gourmeta i czasami whiskasa. ale najwięcej gourmeta i felixa. drugi weterynarz twierdzi, że felix nie jest dobrym pokarmem dla kota perskiego, bo może powodować alergię przewodu pokarmowego. ponadto drugi z weterynarzy stwierdził że mój kot jest zbyt szczupły. nie został on wykastrowany (to samczyk) i waży 4kg, co według mnie i w oparciu o różne źródła jest wagą prawidłową i chyba lepiej, że nie jest kulką? wspomniany drugi weterynarz dał mi suchą karmę dla kotów alergicznych i zalecił odstawienie felixa.
no i tu problem, bo ten nieszczęsny felix to ulubiony pokarm mojego kotka. czy spotkał się ktoś z obecnych tutaj na forum z opiniami o tym, że felix może uczulać czy może to wymysł weterynarza?
dodam jeszcze że w sierpniu mój kot był szczepiony, a wcześniej przebadany, miał nawet usg jamy brzusznej i gdyby coś z jego przewodem pokarmowym było nie tak, to chyba dawałoby objawy choćby w postaci powiększonej wątroby. nic takiego nie wyszło w usg i kot uznawany jest za zdrowego, jedynie sugerowano mi zdjęcie kamienia nazebnego, a pierwszy z weterynarzy gdy pytał mnie czym karmię mojego kota nie negował felixa ani gourmeta. co o tym myślicie? bo już mam wielką ochotę pojechania do trzeciego weterynarza.

tigerrr

Od: Nie wrz 16, 2012 1:01

Post » Nie wrz 16, 2012 11:06 Re: żywienie kota perskiego

Witaj, nie wiem jak pokarm który podajesz kotu ma się do jego problemów z zębami, ale na pewno mogę powiedzieć że karmy które mu podajesz nie są dobre. Jeżeli spojrzysz tylko na skład którejkolwiek z tych karm, zobaczysz że jest praktycznie taki sam tzn: mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (kurczak min. 4% - ), oleje i tłuszcze, roślinne ekstrakty białkowe, substancje mineralne. 4% mięsa dla drapieżnika to zdecydowanie za mało, a hasła typu "Twój kot kupowałby Whiskas" brzmią mniej więcej tak jak "Twoje dziecko jadałoby w Mc Donalds" Tego typu karmy zwierzakom smakują bo zawierają dużo chemii konserwantów i polepszaczy, ale nie są dobre dla ich zdrowia. Ze swojej strony polecałabym Ci karmy typu Brit (za worek 8 kg płaciłam 80zł ostatnio) czy Arion, które zawierają około 40% mięsa i nie mają konserwantów, a ponieważ ze względu na jakość ich dawkowanie jest dużo mniejsze, to cenowo wychodzi bardzo podobnie. Jeżeli stać Cię na naprawdę dobre karmy to polecam np. Acane, Orijena (7kg kosztuje około 160zł) czy Test of the wild. Istnieją jeszcze karmy które cenowo plasują się pomiędzy tymi dwoma grupami, takie jak np. Royal canin, Purina Pro Plan czy Hills (7,5 kg około 130zł), jednak w tych przypadkach moim zdaniem sporo płaci się za markę, a skład jest nie dużo lepszy od karm wymienionych przeze mnie na początku. Karm na rynku jest na prawdę bardzo dużo i każdy znajdzie coś dla swojego pupila, jednak karmy z marketu stanowczo bym odradzała.

ore_sama

Od: Pt sie 10, 2012 21:30

Post » Nie wrz 16, 2012 14:39 Re: żywienie kota perskiego

mój kot z suchej karmy je właśnie Royal Canin. problem stanowi dla mnie wybór mokrej karmy. a wiem że ze względu na małą ilość wody jaką piją koty ważne jest by dostawał też mokrą karmę.

tigerrr

Od: Nie wrz 16, 2012 1:01

Post » Nie wrz 16, 2012 14:51 Re: żywienie kota perskiego

Jeszcze mi się przypomniało: co do kamienia to jego powstawaniu raczej sprzyjają miękkie produkty jak twarde, bo jedząc coś twardego, kamień się ściera. Dieta również może mieć znaczenie przy jego powstawaniu. Są pewne produkty które sprzyjają powstawaniu kamienia (u ludzi jest to kawa czy herbata) i takie które hamują jego powstawanie lub wręcz go niszczą (np. sok z cytryny) Jednak pierwszy raz słyszę o tym aby był wynikiem alergii pokarmowej. A jaką karmę polecił Ci wet? Royal canin dla alergików? Czasem lekarze specjalnie wciskają takie karmy, bo karma dla alergików na pewno nie wyrządzi szkody, a lekarz dostaje jakąś prowizję od każdego sprzedanego opakowania. No i z kamieniem u zwierząt jest tak jak u ludzi: zależy od tego jak dbamy o zęby oraz od indywidualnych tendencji organizmu: jedni nie mają go wcale, inni często muszą usuwać. Jeżeli jednak chcesz być pewien udaj się do jeszcze jednego lekarza.

ore_sama

Od: Pt sie 10, 2012 21:30