Leczenie bakteri coli,

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 08, 2012 14:42 Leczenie bakteri coli,

Witam!
U moich dwóch kotków (9 i 4 lata) 2 lata temu w badaniu moczu na posiew wykryto bakterie coli i coli 2 w przewodach moczowych. 3 razy były leczone antybiotykami ale bezskutecznie. Opinie weteryarzy co do leczenia są konfliktowe. Prosze o radę: czy dalej leczyć nastepnymi antybiotykami z Antybiogramu czy szczepionką czy autoszczepionką? Mocz miały pobierany przez masowanie pęcherza i wydalanie moczu. Czy bezpieczne jest pobieranie kotom moczu przez nakłucie bezposrednio z pęcherza? Bardzo sie obawiam tego typu procedury. Prosze o pomoc i radę jak wyleczyć moje kotki? Zofia.

DarkAngel

Od: Sob wrz 08, 2012 13:32

Post » Nie wrz 09, 2012 20:00 Re: Leczenie bakteri coli,

E.coli to bakteria kałowa, ma prawo znaleźć się w okolicy cewki moczowej dlatego badanie moczu pozyskanego w ten sposób nie jest zbyt wiarygodne. Ja też nie lubię nakłucia pęcherza więc mam swój sposób na pobieranie moczu, zatwierdzony przez nefrologa i mamy powtarzalne wyniki. Tak czy inaczej zabieg ten wykonany u dobrego weterynarza jest bezpieczny i kot go nie czuje. Na e.coli ładnie działa furagina. 2 tygodnie celowanego antybiotyku nie dały nam nic a tyle samo czasu z furaginą ubiło bakterię. Dawanie co rusz nowego antybiotyku może w w efekcie doprowadzić do wyczerpania środków na pokonanie infekcji, nie mówiąc już o skutkach ubocznych. Ja przez rok leczenia zakażeń u mojego kota ani razu nie dostałam antybiotyku. Tylko, że my mamy niskie miana. Dobrze by było wprowadzić kotom preparat z żurawiną która zapobiega przyleganiu bakterii coli do ścianek układu moczowego.
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Pon wrz 10, 2012 22:02 Re: Leczenie bakteri coli,

Witam!
Serdeczne dzięki za informacje dot. leczenia bakteri coli u kotów. Jestem bardzo zainteresowana ta sterylną metodą pobierania moczu bez nakłówania pęcherza, zatwierdzoną przez urologa. Gdyby Pan Ewik móglby mi ją ujawnic to byłabym oromnie wdzięczna i zobowiązana. Może ktoś wie czy Autoszczepionka jest niebezpieczna i jakie jest uboczne działanie u kotów? Niestety trzy antybiotyki ani Furagin nie pomogły mojemu kotkowi. Szczepionka ma szerokie spektrum działania i nie wiem czy utrafię? Proszę w miare mozliwości o pomocna radę. Zmartwiona Zofia.

DarkAngel

Post » Wto wrz 11, 2012 8:55 Re: Leczenie bakteri coli,

A kotom coś dolega?
Jak wysokie było miano bakterii?
Bo czasem się leczy wynik zupełnie zdrowych kotów - dlatego wolę dopytać.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro wrz 12, 2012 21:08 Re: Leczenie bakteri coli,

Witaj Blue!
Odpowiadam na temat miana u mojego kota z bakteria coli:Ogólna liczba drobnoustrojów w 1ml moczu jest wieksza od 10 do 5, wiec chyba duża.

DarkAngel

Post » Śro wrz 12, 2012 21:21 Re: Leczenie bakteri coli,

Witam ponownie!
Tak jak juz wspominalam kotki z bakterja e-coli mają miano 10 do 5, ale zachowuja się zupelnie normalnie: bawią się, sa wesołe, jedzą i chodzą do toalety jak należy. Czyżby choroba z bakterją coli była bezobjawowa? Pozdrawiam.

DarkAngel

Post » Czw wrz 13, 2012 6:25 Re: Leczenie bakteri coli,

DarkAngel pisze:Witam ponownie!
Tak jak juz wspominalam kotki z bakterja e-coli mają miano 10 do 5, ale zachowuja się zupelnie normalnie: bawią się, sa wesołe, jedzą i chodzą do toalety jak należy. Czyżby choroba z bakterją coli była bezobjawowa? Pozdrawiam.

Miano spore ale może wynikać z zanieczyszczenia próbki.
Byłoby bardzo dziwne by dwie kotki z jednego domu, jednocześnie, miały zakażenie układu moczowego e. coli i u obu przebiegałoby to bezobjawowo na dokładkę.
Bardziej w takim przypadku podejrzewałabym skażenie próbki lub błąd laboratoryjny.
W ogólnym badaniu moczu wyszły jakiekolwiek nieprawidłowości?

Posiew bym powtórzyła, w innym laboratorium, przy zachowaniu odpowiednich zasad higienicznych albo poprosiłabym weta o pobranie moczu prosto z pęcherza, przez nakłucie.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26