PIES i KOT - jak to pogodzić?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro wrz 05, 2012 15:24 PIES i KOT - jak to pogodzić?

witam,
piszę w imieniu przyjaciółki- jeżeli wątek już podobny był proszę o podpięcie tego postu i przepraszam- nie mogłam znaleźć... :oops:

moja przyjaciółka pilnie prosi o poradę :
ma psa 6-letni, zabrany jak miał ponad rok, był wychowywany w melinie pijackiej. pies mieszkał do tej pory z przyjaciółką, jej mamą i dwoma kotami (a od dwóch lat niestety już z jednym kotem). pies został zaadoptowany do domu w którym mieszkały już koty.
jak przyjaciółka odwiedza mnie ze swoim psem ten nie reaguje na moje koty-ale one są bardzo spokojne, niepłochliwe, raczej zaczepne i po wielu tymczasach jakie się przewinęły u nas chyba nic ich nie rusza.pies przyjaciółki udaje że moich kotów nie widzi, parę razy nawet został u nas sam na 1-2h i zawsze było spokojnie.

teraz przyjaciółka przeprowadza się 'na swoje' dwa pokoje.
wczoraj przygarnęła roczną kotkę - malutka jest trochę płochliwa, od wieku 4m-cy była wychowywana w domku-wcześniej dzikusek.
chciała od dawna kota, ale miała poczekać jeszcze 2tyg do wyprowadzki...wczoraj tak się poskładało, że jak pojechałyśmy 'na wywiad' to wróciłyśmy z kotem w kontenerku.
kotka jest jak u mnie-przerażona pod łóżkiem -jak zobaczyła moje 4grubasy +psa staruszka (choć psa najmniej się boi) to się schowała- może powinnam ją była zamknąć samą w jednym pokoju? choć z drugiej strony moje grubasy ją obwąchały i każdy poszedł do siebie a kotka -przerażona.

przyjaciółka nie zabrała jej do siebie, bo ostatnio jej pies pogryzł dotkliwie szczeniaka sąsiadów który przyleciał do nich na witanie. boi się, że pies będzie zbyt terytorialny(mimo, że mieszka z kotem to niestety przy mamie przyjaciółki pies jest agresywny dla obcych zwierząt).

i mam pytanie- jak najlepiej połączyć tego 6ścio letniego (sporego ok 30kg kundelek)psa (który potrafi zaatakować obce zwierzę - nie wiemy jak zareaguje na kota, atakował jak dotąd inne psy i gonił koty podwórkowe)z nowym kotem w nowym (nieznanym ani psu ani kotce)mieszkaniu?
czy już zacząć przynosić kocyki z ich zapachami(i np dawać psu smakołyki jak obwącha kocyk kotki?), czy wpierw na mieszkanie wprowadzić kotkę (na bank będzie zainstalowany wysoki drapak dla niej żeby mogła bezpiecznie uciec od psa), a później na mieszkanie 'już zamieszkane i pachnące kotem' wprowadzić psa?

nie wiem czy to dobrze dla małej że jest teraz u mnie- przeżywa olbrzymi stres, a za dwa tyg znów przenosiny?? a z drugiej strony przyjaciółka siedzi w pracy, po pracy pilnuje remontu mieszkania, w przyszłym tyg akcja przeprowadzka(mieszkanko jest ok 30km od Poznania), a pies - terytorialny i agresywny w domu z jej mamą która nie zapanuje nad nim mógłby małej zrobić krzywdę (nawet jak poprosi mamę by je izolować na bank matka nie posłucha- to starsza pani i wie lepiej swoje)? nie wiem czy dobrze że się zgodziłam by mała przeczekała u mnie?(wyjście było-bierzecie albo małą wywozimy i zostawiamy pod lasem :evil: )
nie chcę kotu robić piany w głowie, choć moje tymczasy nieraz u mnie siedziały po 2-3tyg(i dłużej) a później szły na swoje...
a może jej psa przyprowadzać do mnie - zna moje koty, zapozna się z zapachem kotki? czy dla małej to nie będzie za dużo wrażeń?

czy izolować psa od kota po przeprowadzce? czy pierwsze zapoznanie zrobić gdy pies będzie na smyczy?w kagańcu?
kotka u mnie od wczoraj spanikowana siedzi pod kanapą, nowego domu nie opanuje raczej w 3dni, a przyjaciółka nie zostawi psa mamie...(wiem że ma urlop na przeprowadzkę i parę dni później)...

prosiłabym o rady - macie dużo większe doświadczenie!!!ja mam koty + psa staruszkę zupełnie wyluzowane i akceptujące każde zwierze, nie broniące misek i nie atakujące, nie wiem jak zachowa się pies przyjaciółki?

z góry dziękuję!

KaLOlina

Od: Pon kwi 02, 2007 16:01

Post » Czw wrz 06, 2012 10:52 Re: PIES i KOT - jak to pogodzić?

U mnie roczny pies skakał jak przyniosłam Pinie. Miałam ją na rekach, a Sara skakała po mnie próbując zobaczyć co tam mam. No i usiadłam na ławce i dałam jej powąchać kota przygotowana do tego by w razie czego podnieść Pinę do góry, a Sare odepchnąć nogą :P Ale nic nie robiła, kotka trochę prychała na Sare, ale ona nie reagowała.
Już kiedyś miałam okazję wypróbować ten sposób, jak kolega przyjechał z małym kotkiem to mój starszy pies się tak rzucił i nie wiem skąd u mnie ten refleks, ale udało mi się uratować kotkę :P Później po reprymendzie (mój pies jest posłuszny) olewał kota, nawet jak sobie spokojnie chodził po ogrodzie. Kilka razy się nawet powąchali. Wydaje mi się, że potrzeba czasu i nie ma co na siłę ich "zaprzyjaźniać". Po tamtym kocie Coli (ten starszy pies) już łagodnie podchodziła do kotów. U mnie wystarczył 1 dzień by ich pogodzić i nauczyło Colę by łagodnie podchodziła do innych stworzeń ;)

Anulcia

Od: Wto wrz 04, 2012 12:41