Mały kot w domu ?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob sie 25, 2012 11:41 Mały kot w domu ?

Przywiozłam od mamy kota, ze wsi. Cały czas miał kontakt z rodzeństwem, matką, ojcem. Wszystkie zostały rozdane, potem i ja wzięłam ostatniego. Samiczka, około trzech miesięcy. Mam jeszcze psa i wykastrowanego kota dwuletniego. Przyniosłam małego kocurka. Misiek (czyli ten duży), zaczął się bać, kiedy kociczka zaczęła burczeć i fukać! Co mam zrobić, żeby jeden się nie bał, drugi nie fukał (mały) i zaakceptował mojego Miśka? Z psem nie ma problemu. Misiek jest ciekawy nowego towarzysza, ale kiedy mała zaczynać fukać to ucieka i wychodzi z domu. Co zrobić? Jak ułatwić zapoznanie? I w jakim wieku można ją wykastrować i czy to coś zmieni w relacjach między nią a Miśkiem?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Sfrustrowana.

Fluoryt

Od: Sob sie 25, 2012 11:38

Post » Sob sie 25, 2012 13:37 Re: Mały kot w domu ?

Witaj :)
mała boi się dużego kocura, dlatego syczy i prycha na niego. Co z kolei jego płoszy. Dopieszczaj Misia, żeby czuł się kochany.
Najlepiej nie pozwalaj mu uciec, tylko weź go na ręce, przytul (chyba że tego nie lubi).
Musisz dać kotom czas, żeby do siebie przywykły. Czy masz możliwość odizolowania małej koteczki? Jeżeli tak, to możesz przeprowadzić zapoznanie w ten sposób, że koty widywałyby się tylko przez jakiś czas (stponiowo wydłużany), pod kontrolą kogoś z domowników.
Jeżeli Twój kocurek jest wychodzący, to niestety jest niebezpieczeństwo, że w ogóle odejdzie z domu, dlatego dołóż starań, zeby koty się zaakceptowały.
Może pomóc Feliway:
http://www.krakvet.pl/ceva-feliway-dyfu ... -6925.html
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Sob sie 25, 2012 14:11 Re: Mały kot w domu ?

Dokładnie tak jak napisała Greta: czas,czas, czas...
Licz się też z tym, że mogą się wogole nie polubić. Podzielą sobie mieszkanie i tyle :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Monikaa

Od: Sob lut 18, 2012 19:28