Kot sika poza kuwetą - wszystkie sposoby zawodzą :(

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro sie 22, 2012 10:42 Re: Kot sika poza kuwetą - wszystkie sposoby zawodzą :(

Myszka.xww pisze:Mieszanie weterynaryjnej z normalną jest bez sensu - albo dieta albo nie ma diety. Nie można trzymać diety tylko trochę, bo to nie daje żadnych efektów.
Zbadajcie mocz ponownie - dla pewności. I zróbcie morfologię z rozmazem i biochemią.

ok, pójdę z nią jeszcze raz do lekarza, dziękuję :)

a co mam zrobić z karmą? Została mi i weterynaryjna i zwykła, mam ją wyrzucić i kupić jakąś, która obniża PH moczu? No bo zwykłą jeszcze dam komuś, a tej weterynaryjnej trochę mi zostało, była bardzo droga i szkoda mi jej, a jak zostawię, to za parę miesięcy będzie już chyba nie do użycia. Czy jeśli zamknę ją szczelnie, to przetrzyma dłużej, i robić kici czas od czasu kurację tygodniową naprzykład?..

Sikorka

Od: Śro sie 22, 2012 8:51

Post » Śro sie 22, 2012 10:50 Re: Kot sika poza kuwetą - wszystkie sposoby zawodzą :(

a co to za weterynaryjna?

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Śro sie 22, 2012 10:51 Re: Kot sika poza kuwetą - wszystkie sposoby zawodzą :(

Myszka.xww pisze:a co to za weterynaryjna?

RC Urinary S/O

Sikorka

Post » Śro sie 22, 2012 10:57 Re: Kot sika poza kuwetą - wszystkie sposoby zawodzą :(

Sikorka pisze:
Myszka.xww pisze:a co to za weterynaryjna?

RC Urinary S/O

Ona słabo zakwasza mocz i można ją po leczeniu używać jakiś czas, tylko trzeba pamiętać o kontrolnym badaniu moczu co jakiś czas, żeby nie przedobrzyć.

Natomiast mieszanie karmy weterynaryjnej z bytową, jest trochę jak odchudzanie się tylko trochę - jem dietetycznie, ale tylko częściowo, a poza tym jem jak zwykle. I dziwię się, że tyję. :wink:

Nie rozumiem idei zakwaszania moczu, jeśli PH jest prawidłowe?
Stąd sugestia kontrolnych badań - PH moczu kota powinno być lekko kwaśne w okolicach 5,5-6.

Myszka.xww

Post » Śro sie 22, 2012 10:58 Re: Kot sika poza kuwetą - wszystkie sposoby zawodzą :(

Wet mi powiedział, że powinnam podawać kotom karmę dla kastratów, która zakwasza mocz, żeby uniknąć chorób pęcherza w przyszłości. Źle go zrozumiałam? Nie powinnam tak robić?

Sikorka

Post » Śro sie 22, 2012 11:01 Re: Kot sika poza kuwetą - wszystkie sposoby zawodzą :(

Karma dla kastratów sama w sobie moczu nie zakwasza. Składem niewiele się różni od bytówek typu light. Popatrz raczej na skład karm i poszukaj czegoś bez zbóż z dużą ilością mięsa. Mięso zakwasza ;)
Poczytaj też o barfie.

Myszka.xww

Post » Śro sie 22, 2012 11:04 Re: Kot sika poza kuwetą - wszystkie sposoby zawodzą :(

Myszka.xww pisze:Karma dla kastratów sama w sobie moczu nie zakwasza. Składem niewiele się różni od bytówek typu light. Popatrz raczej na skład karm i poszukaj czegoś bez zbóż z dużą ilością mięsa. Mięso zakwasza ;)
Poczytaj też o barfie.

dziękuję za rady :) mokre moje sierściuchy dostają dobre, bo animondę :) z suchym jest gorzej...

Sikorka

Post » Sob sie 25, 2012 12:38 Re: Kot sika poza kuwetą - wszystkie sposoby zawodzą :(

Witam. Miałam w domu kotka na przechowaniu, to kotek był złapany z budowy. Było oki a po tygodniu zaczął siusiać na łóżko. Okazało się że miał stan zapalny pęcherza. Leczenie trochę trwało.Najgorsze było złapanie moczu. Może to dalej choroba. Trzeba znów zbadac mocz albo zmienić weterynarza.Znalazł dom i tam też siusiał na łóżko, ale w końcu wyleczono go.Jak jest chory pęcherz to kot nie wstrzymuje moczu i robi tam gdzie jest w danym momencie.Nie wiem z jakiego miasta jestes, jak z Wrocławia to polecę Ci dobrego weterynarza.

jolanta48

Od: Pon sie 20, 2012 17:53

[poprzednia]