Jaki podbierak jest dobry?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt sie 10, 2012 10:42 Jaki podbierak jest dobry?

Proszę o opinie w kwestii podbieraków i gdzie można je kupić?
Bo jest tak wiele że nie wiem który model jest najlepszy...

piano

Od: Śro paź 26, 2011 11:15

Post » Pt sie 10, 2012 10:47 Re: Jaki podbierak jest dobry?

Napisz do AnielkiG, ona kupuje w internecie podbieraki. Kupiła z długą siatką, nakrywamy kota. Zakręcamy siatkę i do kontenera, zamykamy (kot w siatce, rączka z kołem zostają na zewnątrz).

moguncja

Od: Wto lip 01, 2008 10:52

Post » Pt sie 10, 2012 11:06 Re: Jaki podbierak jest dobry?

To brzmi dobrze! bo zawsze myślałam że w takiej sytuacji jest straszny problem z wyplątywaniem kota z podbieraka i przełożeniem do kontenera.

piano

Post » Pt sie 10, 2012 19:51 Re: Jaki podbierak jest dobry?

Czy ta rączka się jakoś wydłuża? Jest regulowana?
No nie wiem czy kot mi się da zbliżyć na taką małą odległość jaką ta rączką wyznacza?
Czy on jest z tzw. obręczą?

piano

Post » Pt sie 17, 2012 17:32 Re: Jaki podbierak jest dobry?

Podbieraki teleskopowe są do niczego, nie można nimi operować. Tak, trzeba bardzo blisko podejść do kota, jeśli kot nie pozwala na to ABSOLUTNIE nie łapiemy go w podbierak, tylko w klatkę pułapkę. Łapanie w podbierak jest bardzo trudne nawet dla doświadczonej osoby, ma zastosowanie wyłącznie do kotów pół-oswojonych, ufnych lub dzikich ale skrajnie chorych i słąbych lub do łapania kociąt.
Nie wiem co to jest tzw.obręcz.
AnielkaG

Post » Wto sie 21, 2012 10:34 Re: Jaki podbierak jest dobry?

A ja mam właśnie do złapania dzikiego kota właściwie kotkę nieufnego który zraził się do klatki...
Całymi dniami przez kilka tygodni wystawałam z klatką ale kot wykazał 0 zainteresowania.

piano

Post » Wto sie 21, 2012 12:45 Re: Jaki podbierak jest dobry?

Ja łapałam na podbierak z długą rączką (teleskopową). Ale straciłam kilka, bo one łatwo się łamią, nawet metalowe.

Teraz potrzebuję taki z krótką rączka do "wygarniania" kota z klatki wystawowej. Anielko czy ten, do którego link podajesz, nadaje się??? Czy przejdzie przez drzwi klatki?
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Śro sie 22, 2012 22:43 Re: Jaki podbierak jest dobry?

Całymi dniami przez kilka tygodni wystawałam z klatką ale kot wykazał 0 zainteresowania.

to trzeba innej klatki tzw. mercedesa, a nie podbieraka

Anielko czy ten, do którego link podajesz, nadaje się??? Czy przejdzie przez drzwi klatki?

przez drzwi dużej wystawówki przejdzie, ale jest za duży do operowania w klatce, do klatek są takie mniejsze w obwodzie, raz kupiłam kilka ale chyba 1 nam tylko został, on się nie nadaje do łapania bo ma za krótką siatkę, ale do nakrycia kota w klatce jest akurat, jutro poszukam na allegro tych mniejszych to podam link
AnielkaG

Post » Czw sie 23, 2012 8:23 Re: Jaki podbierak jest dobry?

AnielkaG pisze:

to trzeba innej klatki tzw. mercedesa, a nie podbieraka

Anielko czy ten, do którego link podajesz, nadaje się??? Czy przejdzie przez drzwi klatki?

przez drzwi dużej wystawówki przejdzie, ale jest za duży do operowania w klatce, do klatek są takie mniejsze w obwodzie, raz kupiłam kilka ale chyba 1 nam tylko został, on się nie nadaje do łapania bo ma za krótką siatkę, ale do nakrycia kota w klatce jest akurat, jutro poszukam na allegro tych mniejszych to podam link

O dzięki Anielko,
Ja zamówiłam ten, który podlinkowałaś, przyda mi się w domu. Natomiast jak możesz podać link do tego mniejszego, to będę wdzięczna.
Pozdrawiam.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.

Prakseda

Post » Pt sie 24, 2012 12:20 Re: Jaki podbierak jest dobry?

Prakseda