czy mogą to robić ?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 14, 2012 20:14 czy mogą to robić ?

Bardzo ładnie się witam i proszę o radę:
Mam kotkę która ma trzymiesięczne kocięta. Kocięta od czasu do czasu 2-3 razy dziennie próbują jeszcze ssać matkę. Ona nie ma nic przeciwko temu (jest młoda -2 lata, zdrowa i dobrze odżywiona). Wydaje mi się że nie ma już mleka a to ssanie jest jedynie formą matczynych pieszczot. Młode mruczą wtedy aż uszy puchną a ona wykorzystuje ten czas na ich mycie. Jednak weterynarz powiedział że już dawno nie powinna ich karmić. Czy mam im jakoś tego zabraniać? Odsuwać? Czy czekać aż same przestaną?

lenka*

Od: Wto lip 31, 2012 17:58

Post » Wto sie 14, 2012 20:26 Re: czy mogą to robić ?

lenka* pisze:Bardzo ładnie się witam i proszę o radę:
Mam kotkę która ma trzymiesięczne kocięta. Kocięta od czasu do czasu 2-3 razy dziennie próbują jeszcze ssać matkę. Ona nie ma nic przeciwko temu (jest młoda -2 lata, zdrowa i dobrze odżywiona). Wydaje mi się że nie ma już mleka a to ssanie jest jedynie formą matczynych pieszczot. Młode mruczą wtedy aż uszy puchną a ona wykorzystuje ten czas na ich mycie. Jednak weterynarz powiedział że już dawno nie powinna ich karmić. Czy mam im jakoś tego zabraniać? Odsuwać? Czy czekać aż same przestaną?

Jeśli kotka jest rodowodowa z licencją hodowlaną poproś moderatora o przeniesienie postu na podforum hodowców.
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Śro sie 15, 2012 10:02 Re: czy mogą to robić ?

Nie,nie jest rodowodowa, jest t y l k o moją drugą córką.

lenka*

Post » Śro sie 15, 2012 10:18 Re: czy mogą to robić ?

Lenka*, my tu ze wszystkich sił ograniczamy przyrost kociej populacji i nie romnażamy domowych kotów. Twoje postępowanie powiększa ilość kotów, i tak o wiele za dużą a kotkę naraziłas na trud porodu i ryzyko ewentualnych chorób nowotworowych.
Rozważ, proszę, sterylke kotki i zadbaj o sterylizacje jej dzieci.
Co do opieki kotki nad małymi wiecej doświadczenia mają hodowcy.

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Śro sie 15, 2012 11:03 Re: czy mogą to robić ?

Tak, mogą, dopóki kotka ich sama nie odpędzi. Nawet i czteromiesięczne kocięta mogą ssać matkę. Powinny być już odrobaczone i dwukrotnie zaszczepione.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Śro sie 15, 2012 15:03 Re: czy mogą to robić ?

alix76 pisze:Lenka*, my tu ze wszystkich sił ograniczamy przyrost kociej populacji i nie romnażamy domowych kotów. Twoje postępowanie powiększa ilość kotów, i tak o wiele za dużą a kotkę naraziłas na trud porodu i ryzyko ewentualnych chorób nowotworowych.
Rozważ, proszę, sterylke kotki i zadbaj o sterylizacje jej dzieci.

Tylko że was podziwiam to się nie obrażam. O kotki proszę się nie bać,czytam wasze forum od ich urodzenia i mają WSZYSTKO co zalecacie. Wszystkie zostają u mnie. Są odrobaczenia,szczepienia,mają dużo miejsca,weterynarza,dużo mojego czasu,drapaki,poidełka,zabawki,dobrą karmę,w planach sterylki i postanowienie że będą to kotki niewychodzące.
A tak na swoją obronę: pojęcia nie miałam że taka jest sytuacja w schroniskach. Jak poczytałam- to był ten jeden jedyny raz kiedy żałowałam ze wcześniej nie kupiłam laptopa i rozmnożyłam kicię. Każdemu będę odradzała rozmnażanie kotów. Tak więc jestem nawróconą grzesznicą i proszę się o mnie nie martwić.
a Myszce dziękuję

lenka*

Post » Śro sie 15, 2012 17:46 Re: czy mogą to robić ?

lenka* pisze: Każdemu będę odradzała rozmnażanie kotów. Tak więc jestem nawróconą grzesznicą i proszę się o mnie nie martwić.

:ok:
super

Celinka

Od: Czw cze 09, 2005 21:13