waga kota??????

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 07, 2012 16:15 waga kota??????

Przy okazji szczepienia zważyłam swoje futra:
Mruczek ok. 11 m-cy- 3,55 kg
Pusia również 11 m-cy 2,6 kg.
Sterylizowane, wychodząco- domowe( wg. mnie tyle samo czasu w domu co i w obejściu, wychodzą kiedy chcą)
Jak porównuję z innymi forumowymi kotami, to wydaje mi się to nędznę? :( :( czy nie? (zwłaszcza chodzi mi o Pusię) :?:
Jak pomóc kotce? Je dużo suchego, ostanio karmę Delicious, puszki kitekat naprzemian z animodą, odrobinę surowego mięsa. Mruczek je wszystko, nawet kaszę u sąsiadki :D . Pusia głównie suche, puszki nie bardzo (za to Mruczek suchego nie rusza). Pusia szybko zaszła w ciążę- sterylizacja w kwietniu okazała się aborcją (malutkie płody) i wet mówi, że przez ciąże mogła przestać rosnąć? :roll:
Podpowiedzcie coś albo chociaż uspokójcie. Nie mają Felv i Fiv. Pusi brakuje już tylko szczepienia na wściekliznę. Odrobaczane w kwietniu, teraz muszę czekać jeszcze miesiac, zeby skończyć ze szczepieniami zwierzyńca (odrobaczam razem z psami)
ObrazekObrazekObrazek

Monikaa

Od: Sob lut 18, 2012 19:28

Post » Wto sie 07, 2012 16:28 Re: waga kota??????

Chodzi Ci o to, że Twoje kotki są zbyt szczupłe??
U mnie wygląda to tak
Bilon 3.5 kg ma 4 lata
Hania 3 kg ma 2 lata

Niektóre koty mają taką urodę, że są po prostu szczupłe. Może przytyją po odrobaczeniu, a może już im tak zostanie. Jeżeli kotki są obejrzane przez weterynarza i nie stwierdził, że coś jest z nimi nie tak to chyba nie ma powodu do zmartwień.

Mogę poradzić tylko, żeby zrezygnować z karm kitekat, bo to jest najgorsza chyba karma w świecie. Odnosząc jakość karmy do ludzkiego jedzenia to trochę tak, jakby jeść dzień w dzień w fastfoodzie niby zapcha, ale nic dobrego nie wnosi... Poza tym mięsa w tym jest tyle "kot napłakał", a kot przecież nie jest wegetarianinem.
Obrazek Obrazek
Monia, Kuba, Hania i Bilon

KubaTST

Od: Nie paź 19, 2008 18:41

Post » Wto sie 07, 2012 16:48 Re: waga kota??????

Mieliśmy dawniej koty wychodzące i ostatni z nich (kocur) doszedł do wagi około 4 kg i to był wielki sukces, bo i tak był chudzielcem z natury. Obecnie nasze kilkuletnie już koty niewychodzące ważą 7,4 i 6,5 kg i ten pierwszy niestety musi schudnąć :roll: a wierz mi - to nie jest łatwe.
Pamiętaj że z wiekiem każdy kot, pies czy nawet człowiek może najczęściej nabiera wagi mimo, że wizualnie nie wydaje się większy.
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Od: Nie wrz 12, 2010 10:38

Post » Wto sie 07, 2012 16:50 Re: waga kota??????

Zdrowsza jest lekka niedowaga niż nadwaga. Nie ma co kotów przekarmiać, ale jedzenie powinno być dobrej jakości.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Wto sie 07, 2012 18:42 Re: waga kota??????

KubaTST pisze:Chodzi Ci o to, że Twoje kotki są zbyt szczupłe??
U mnie wygląda to tak
Bilon 3.5 kg ma 4 lata
Hania 3 kg ma 2 lata
.

To pociecha! Dziękuje za odpowiedzi. Co do kitekat to owszem, jedzenie śmieciowe, ale nie jedyne :wink: Cena ma tu dużo do powiedzenia, bo gromadka spora. Wprowadzam też jakieś mięska, więc w sumie bilans wychodzi kitekat+ mięso= więcej za mniej :lol:
ObrazekObrazekObrazek

Monikaa

Od: Sob lut 18, 2012 19:28

Post » Wto sie 07, 2012 19:37 Re: waga kota??????

Moja Melisa waży zwykle miedzy 2,5 a 2,7 kg. Ma dwa lata. Kiedyś sie zamartwialam, ale chyba taka jej uroda i juz.
Maniusia ok. 3,5. Dwie pozostałe ponad 4 kg.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44