Kotek nie chce się załatwiać

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 01, 2012 15:02 Kotek nie chce się załatwiać

Witam. Tak jak w temacie - od 2 dni jest że mną mój mały problem. Przezwyciężyłem już problem z żywieniem (będę przestawiał kocisko na pokarm suchy), ale mój podopieczny ma kolejny kłopot. Obawiam się, że malec cierpi na zaparcia. Ma dosyć duży brzuszek w stosunku do reszty ciała i miauczy, gdy się go tam dotyka. Co gorsza, rzadko mam okazję widzieć, by kotek się załatwiał. Wprawdzie przed chwilą się wysiusiał, ale miaucząc tak, jakby go coś bolało. W domu znalazłem też dwie kupki, ale nie wiem, czy to odchody kotka czy małego psa (stawiam na tego drugiego). Kotek nie lubi też leżeć na plecach i być masowanym po brzuchu i pod ogonem (głośno wyraża swoje niezadowolenie i chce mnie gryźć). Nie wiem jednak, czy wszystkie kociaki się tak zachowują, czy to odosobniony przypadek. Czytałem w @ trochę nt kocich zaparć i obawiam się, że to mogło dopaść malca. Da się jednoznacznie stwierdzić chorobę lub jej brak tylko na podstawie objawów? Czy trzeba będzie jednak maluszka zapakować do pudełka i udać się do weta? Wolałbym tego uniknąć, bo wiąże się to z całodziennym wyjazdem na inną wyspę, ale jeśli będzie trzeba to trudno. Dziękuje za wszelką pomoc - to mój pierwszy kot od prawie 10 lat :)

rbuczynski93

Od: Wto lip 31, 2012 21:18

Post » Śro sie 01, 2012 18:13 Re: Kotek nie chce się załatwiać

A w jakim wieku kociak?

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Czw sie 02, 2012 7:33 Re: Kotek nie chce się załatwiać

Kotek ma niespelna miesiac. Dostal po poludniu srodek na wzdecia, ktory z powodzeniem stosowano u szczeniaka (starszego o poltora m-c) i brzuch troche mu sie zmniejszyl. Od tego czasu mniej tez marudzi ze go boli brzuch i chetniej sie bawi. Ale wciaz nie zrobil najwazniejszej rzeczy, czyli sie nie zalatwil. Masuje go po brzuszku po kazdym jego posilku, ale kot jest niezadowolony z lezenia na plecach i strasznie sie wierci. Sam nie daje rady go utrzymac i jeszcze masowac go pod ogonkiem, a kogos do pomocy bede miec dopiero po poludniu/wieczorem. Czekac az kocie sprobuje samo czy masowac go do skutku ?

rbuczynski93

Od: Wto lip 31, 2012 21:18

Post » Czw sie 02, 2012 8:46 Re: Kotek nie chce się załatwiać

Może ktoś bardziej doświadczony zajrzy, taki maluch może potrzebować pomocy czyli masażu. Starszym kotom można podać parafinę, ale u malucha konsultowałabym z wetem.
Zacznij od suchego typu Waening, o malutkich kawałeczkach. Skąd masz taką kruszynę :? ?

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37