Kotek ssie łapkę

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 06, 2012 21:12 Kotek ssie łapkę

Witam wszystkich
Mój kocurek ma 4 miesiące, od mamy był zabrany gdy miał 2 miesiące i 11 dni. Ostatnio byłem z nim i znajomymi na działce przez 5 dni. Przed wyjazdem widziałem go kilka razy jak szuka sutka, raz nad ranem widziałem jak ssie swoją łapkę, natomiast nigdy gdy go głaskałem czy gdy spał mi na kolanach. Po powrocie ssanie łapki przybrało "monstrualne rozmiary". Wystarczy trochę go pogłaskać i zaczyna ssać nawet na siedząco na środku pokoju albo ni stąd ni zowąd podczas mycia. No i "barankowanie" jest teraz rzadsze.
Czytałem że to może być objaw choroby sierocej, poradźcie co robić. Boję się że wygryzie sobie futerko w tym miejscu, po za tym strasznie wszystko wtedy ślini. Może znacie jakiegoś kociego psychologa z Katowic lub okolicy.

cardu

Od: Sob maja 19, 2012 15:23

Post » Sob lip 07, 2012 8:02 Re: Kotek ssie łapkę

Skontaktuj się z ryśka-to nasz forumowa dziewczyna-zajmuje się psychoterapią zwierząt
memberlist.php?mode=viewprofile&u=268
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Sob lip 07, 2012 21:35 Re: Kotek ssie łapkę

Niestety żeby wysłać maila trzeba mieć konto min 6 miesięcy, ja dołączyłem w maju. Jeśli mogę Cię prosić o zaproszenie "ryśki" na ten wątek będę wdzięczny.

cardu

Post » Nie lip 08, 2012 5:28 Re: Kotek ssie łapkę

Cardu-napisałam do ryśki :D
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Nie lip 08, 2012 16:02 Re: Kotek ssie łapkę

Witaj na forum :)
Rzeczywiście to może prowadzić do samookaleczania się kota w przyszłości. Warto się zastanowić, jak wyglądało funkcjonowanie kotka na działce, co takiego (z jego punktu widzenia) się tam zdarzyło. I zestawić to z tym, jak funkcjonował wcześniej, a także przyjrzeć się, co może takie zachowanie obecnie wzmacniać. I dopiero w oparciu o to decydować, jakie kroki podjąć, by temu przeciwdziałać. Takie ssanie własnych części ciała lub przedmiotów staje się problemem, gdy ssanie pojawia się bardzo często, jako główny sposób rozładowywania napięcia, albo w takiej formie, która jest niebezpieczna/uciążliwa.
W Katowicach bywam stosunkowo często, w razie gdybyś chciał się umówić na spotkanie zapraszam do kontaktu - na stronie www.zooedukacja.pl znajdziesz mój mail/telefon.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Nie lip 08, 2012 16:35 Re: Kotek ssie łapkę

Moje kotuski tez tak maja. Zabrane ze schorniska w wieku ok 2,5 miesiaca. Pierwsza zaczela ssac Lunka po miesiacu w domu. Ssie siostre Klare. Klara po jakims czasie zaczela ssac kocyk. Kiedys ssaly duzo wiecej. Teraz maja prawie rok i dalej ssa ale sporadycznie, czasem raz dziennie, czasem kilka dni tego nie robią. Nie zauwazylam aby jakies zdazenia mialy z tym zwiazek. Zawsze robia to tylko jak ukladaja sie do snu. Jak przychodza sie do mnie poprzytulac przed snem to czasami po chwili glaskania szukaja obiektu do ssania. Troche to podobne do ludzkich niemowlakow :)

Kiedys bylam tym przejeta. Teraz wiem, ze juz poprostu tak maja a samo ssanie nie robi im krzywdy :)

Podobno to reakcja na zbyt wczesne odstawienie od matki. Niestety nie znam historii kociakow przed schroniskiem

LunaKlara

Od: Czw paź 20, 2011 22:06

Post » Wto lip 17, 2012 19:02 Re: Kotek ssie łapkę

Jestem po wizycie behawiorystki Ryśki. Zalecenia wprowadzone w życie, m.in. Kalm Aid. Teraz muszę czekać na rezultaty.

cardu