Co polecacie na Pchły? DUUUUŻE STADKO kotów i pcheł.

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon lip 16, 2012 14:13 Co polecacie na Pchły? DUUUUŻE STADKO kotów i pcheł.

Od kilku tygodni mam zatrzęsienie pcheł tzn. nie ja :lol: a koty, normalnie nie mają z tym problemu, pchły pojawiły się ni stąd ni zowąd, przedtem miały raz po raz kilka pcheł gdy je wyczesywałam ale nie tyle! 2 tyg. temu byłam u krewnych a koty zostały pod opieką rodziny, planowałam odpchlić je po powrocie by trzymać rękę na pulsie po podaniu leku w razie jakichkolwiek komplikacji, a tymczasem po powrocie okazało się że jedn z kotów 5 letni kocurek ma łysinę wzdłuż grzbietu która ciągle wylizuje 8O , podejrzewam zapalenie skóry czyli alergię na pchły, tak więc muszę szybko działać i zakupić preparaty spon ale jakie? Coś na bazie Fipronilu zapewne ale które są niedrogie a skuteczne i bezpieczne bo mam w stadzie 2 mies. kotka?
Co polecicie, podajcie ceny?

Wyczytałam Fiprex i Frontline, wyczytałam też że są zgony po podaniu, który jest bezpieczniejszy?

I jeszcze sprawa "odpchlenia domu" bo koty śpią na powierzchniach które nie da się wyprać dokładnie np. kanapa a zresztą pranie nie likwiduje w 100% pcheł za to spray na pchły już tak, na innym forum czytałam że ktoś używa Indorex, niestety nie widzę by w google było coś by był u nas dostępny, jest np. na Amazon: Indorex Household Flea Spray 500ml Fleas Cat / Dog.
Używacie takich sprayów w domu i jak to się ma do równoczesnego odpchlenia kotów? Kot leżąc na czymś wypsikanym takim sprayem się nie zatruje czy coś w ty stylu?
Ostatnio edytowano Pon lip 16, 2012 14:35 przez Paulusek, łącznie edytowano 1 raz

Paulusek

Od: Pt wrz 02, 2011 9:45

Post » Pon lip 16, 2012 14:28 Re: Co polecacie na Pchły? DUUUUŻE STADKO kotów i pcheł.

frontline:)

valborga

Od: Śro gru 29, 2010 16:03

Post » Pon lip 16, 2012 14:57 Re: Co polecacie na Pchły? DUUUUŻE STADKO kotów i pcheł.

I są jeszcze dwie sprawy, Fiprex ma 52.5 mg Fipronilu a Frontline 50 mg a na tym foru ludzie piszą że lepiej dać preparat który ma mniej uczulającego i wywołującego wstrząs Fipronilu.

A co mam zrobić z kociakiem 2 miesięcznym? W tym wieku lub poniżej 1 kg. wagi nie stosuje się tych sponów?

Doczytałam się tez ciekawostki od Lidki na innym temacie:
" Żeby korzystać z większych wystarczy wyciągnąć zawartość do strzykawki i potem odpowiednią ilość podać każdemu kotu.
Ja zazwyczaj przeliczam ok 0,4 ml na kota z dużego spotu na dużego psa mam 10 kotow zabezpieczonych.
Przy niemal 20 kotach piwnicznych jest to znacząca różnica w cenie i żaden wet nie wytłumaczy mi, że to jest błąd, bo nie jest. W środkuspoty różnią się tylko ilością środka. Tak w każdym razi jest w opisie." Nie wiem o jaki preparat jej chodziło ale czy ktoś tak jeszcze z was robi? To bezpieczne?

Paulusek

Post » Pon lip 16, 2012 15:05 Re: Co polecacie na Pchły? DUUUUŻE STADKO kotów i pcheł.

Doczytałam się wreszcie że Frontline jest w sprayu dla kociąt, nie wiem czy Fiprex też, ale nie o to chodzi...Czy po spryskaniu kociaka który co chwila się drapie i liże, nie dojdzie do zatrucia. Ja to jest?

Paulusek